Ανακοινώσεις

05-03-2019
«Παροχή πληροφοριών σχετικά με την παρουσία ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα», είναι το θέμα της Απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Η απόφαση αυτή αποτελεί τη βάση για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών όσον αφορά την παρουσία ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, λαμβάνοντας υπόψη και την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Οι ... (συνέχεια)
04-03-2019
Υπογράφτηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, οι αποφάσεις που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων για επτά σημαντικές καλλιέργειες το έτος 2018. Δείτε  στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά τα ποσά ανά στρέμμα:   Είδος καλλιέργειας Ευρώ/εκτάριο Όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση 145,75 Πρωτεϊνούχα καρποδοτικά ψυχανθή ... (συνέχεια)
02-03-2019
Φέτος στην AGROTHESSALY η ALFA SEEDS παρουσιάζει το TRITORDEUM, το νέο φυσικό δημητριακό. Το TRITORDEUM ξεκίνησε με επιτυχία το μακρύ του ταξίδι στην ελληνική αγορά στη φετινή ARTOZA, όπου και δοκιμάστηκε από τους ειδικούς επαγγελματίες του κλάδου και κέρδισε τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον. Είναι ένα εντελώς νέο δημητριακό που ξεχωρίζει για τα οργανοληπτικά, θρεπτικά και αγρονομικά του πλεονεκτήματα. Απόγονος της διασταύρωσης σκληρού σιταριού και κριθαριού, δίνει τη δυνατότητα στα τελ... (συνέχεια)
01-03-2019
Δελτίο από τον ΣΠΕΛ για την κατανάλωση λιαπσμάτων το έτος 2018. ΔΕΛΤΊΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΕΛ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018 Ο ΣΠΕΛ αναδεικνύοντας στην πράξη την καινοτομία καταγράφει την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα, με τη βοήθεια μιας διαδικτυακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΣΠΕΛ ειδικά για τη διαδικασία αυτή δυο φορές το χρόνο (ανά έτος και ανά καλλιεργητική περίοδο). Συνεπώς από το 2007 ο ΣΠΕΛ συγκροτεί μια σημαντική βάση δεδομένων που αποτυπώνει με δεδομένα και τις σ... (συνέχεια)
28-02-2019
Ηλιοτρόπιο σημαίνει καλοκαίρι. Τα φυτά που κατευθύνουν την ανάπτυξή τους ως ανταπόκριση στο φως του ήλιου! Τα ηλιοτρόπια ή ηλίανθοι είναι μεγάλα φυτά με κονδυλώδες ριζικό σύστημα και μεγάλα τριχωτά φύλλα. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις ηλίανθων οι οποίοι μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος τα 4,5 μέτρα, καθώς επίσης υπάρχουν και ποικιλίες που αναπτύσσονται σε γλάστρες. Οι περισσότερες ποικιλίες ηλίανθων είναι φυτά σκληρά και φυτά που είναι εύκολο να αναπτυχθούν σε εδάφη που δεν έχουν πολλή υ... (συνέχεια)
27-02-2019
Η εταιρία Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ σας παρουσιάζει τη σειρά προϊόντων ζιζανιοκτονίας για την καλλιέργεια των σιτηρών. Η σωστή εκκίνηση για μεγάλες αποδόσεις! Μίγμα δυο δραστικών ουσιών (Chlorotoluron και Diflufenican) με συμπληρωματικό και συνεργιστικό τρόπο δράσης για τον αποτελεσματικό έλεγχο της ήρας και ευρέως φάσματος πλατύφυλλων ζιζανίων στα σιτηρά. Εφαρμόζεται προφυτρωτικά της καλλιέργειας και δρα τόσο στα ζιζάνια που έχουν φυτρώσει κατά τη στιγμή της εφαρμογής, όσο και σε αυ... (συνέχεια)
25-02-2019
Η καλλιέργεια της καρυδιάς αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο του λήθαργου. Με την απαιτούμενη προσοχή στο κλάδεμα και τη λίπανση, αλλά και τη λήψη βασικών προληπτικών μέτρων, μπορούν να περιοριστούν σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα και να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή. Κλάδεμα Το κλάδεμα καρποφορίας αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση, ενώ οι τομές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές (δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη μεταχρωματισμού), διαφορετικά... (συνέχεια)
22-02-2019
Η ανάπτυξη της σποροπαραγωγής στη χώρα μας, η καταγραφή των εγχώριων αναγκών και ο εξαγωγικός προσανατολισμός απασχόλησαν ιδιαίτερα την ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Προοπτικές Ανάπτυξης της Ελληνι... (συνέχεια)
21-02-2019
Η τρέχουσα περίοδος (στάδιο λήθαργου) θεωρείται ιδανική για τη λίπανση, όσο και για το κλάδεμα των δένδρων. Παράλληλα, η λήψη κάποιων βασικών, προληπτικών κυρίως μέτρων, μπορεί να περιορίσει σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήματα της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Κλάδεμα Το κλάδεμα καρποφορίας αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση, ενώ οι τομές στο υγιές ξύλο θα πρέπει να είναι καθαρές (δεν θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη μεταχρωματισμού), διαφορετικά κόβουμ... (συνέχεια)
20-02-2019
Τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του λήθαργου των δένδρων έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (φυτοπαθογόνοι μύκητες και βακτήρια). Επίσης, αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο, σύμφωνα με το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων που εξέδωσε το Περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών φυτοϋγειονομικού και ποιοτικού ελέγ... (συνέχεια)