Ανακοινώσεις

18-06-2013
Ένα νέο μείγμα εξαγωγικού προτύπου για την Ελλάδα συνθέτουν οι διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση νέων αγορών-στόχων, έναντι παραδοσιακών εμπορικών εταίρων, αλλά και με την ενίσχυση της συμμετοχής των αγροτικών προϊόντων και των πετρελαιοειδών στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. ώρες όπως η Τουρκία, το Γιβραλτάρ και η Σινγκαπούρη καταλαμβάνουν θέση στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων αγορ... (συνέχεια)
17-06-2013
Φως στο τούνελ της επιστροφής του ΦΠΑ για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου την εβδομάδα που διανύουμε ολοκληρώνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις μέσα από το ΟΣΔΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥπΑΑΤ φθάνουν στο τέλος τους, αυτή την εβδομάδα (17 με 21 Ιουνίου) και εν... (συνέχεια)
15-06-2013
Η στέβια προέρχεται από τα υψίπεδα της Παραγουάης στα σύνορα με την Βραζιλία. Η στέβια (Stevia rebaudiana Bertoni) είναι ένα πολυετές, ποώδες και πολύκλαδο φυτό, με μορφή μικρού θάμνου, που στο στάδιο συλλογής έχει βλαστούς ημιξυλώδεις και ύψος 50-60 εκατοστά. Έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα το πρώτο έτος αλλά βαθύ τα επόμενα έτη. Τα φύλλα είναι απλά, άμισχα, αντίθετα, με μήκος 2-3 έως 5-8 εκ. και πλάτος 1-2 έως 3-4 εκ, ανάλογα με το βιότυπο. Τα άνθη είναι σωληνοειδή και ανά 5 σε κεφαλή (Οικογέ... (συνέχεια)
14-06-2013
Θεσπίζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων, με ειδικό άρθρο στο νομοσχέδιο 4036/2012 του ΥπΑΑΤ που παρουσίασε στις 5 Ιουνίου, σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. Στο ν/σ «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις και αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ» και συγκεκριμένα στο άρθρο 36α που προστέθηκε σε αυτό, αναφέρεται ότι μετά την θεσμοθέτηση... (συνέχεια)
13-06-2013
Η πληρωμή της εξισωτικής αποζημιωσης που αναμένουν οι κτηνοτρόφοι, θα πληρωθεί τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ και μάλιστα γίνονται προσπάθιες καταβολής του ποσού συνολικά και όχι σε δόσεις. (συνέχεια)
12-06-2013
Εισβάλλουν σαν τους ... ποντικούς στα χωράφια, και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας "ξεγυμνώνουν" τα δέντρα από τους καρπούς τους, που την επομένη πωλούν στις λαϊκές αγορές, ακόμη κι αν αυτά είναι φρεσκοραντισμένα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, "αισχροκερδούν με τα προϊόντα ανθρώπων που κοπιάζουν για να τα καλλιεργήσουν" καταγγέλλει ο παραγωγός από το νομό Ημαθίας Κώστας Λιολιόπουλος, περιγράφοντας το φ... (συνέχεια)
11-06-2013
Φορολογία τεσσάρων ταχυτήτων θα επιβάλλει από την 1η Ιανουαρίου 2014 το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με τις τρεις ταχύτητες να περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια με φόρο από 1,5 ευρώ ως 30 ευρώ το στρέμμα. Στη δε πρώτη ταχύτητα θα βρεθούν τα εντός σχεδίου ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα) που θα φορολογηθούν ανά τετραγωνικό με 33 διαφορετικούς συντελεστές, από 1,8 ευρώ ως 29 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Β... (συνέχεια)
10-06-2013
Τραγικές είναι οι επιπτώσεις στην εφετινή σοδειά των ελαιοπαραγωγών ανεξαρτήτου ποικιλίας (Καλαμών, Χαλκιδικής κ.λπ.), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Οι ζημιές από πρώτη όψη φτάνουν σε ποσοστό το 80 – 90%. Οι ζεστές μέρες προ δεκαπενθημέρου και οι νοτιάδες «έκαψαν» τους καρπούς στη φάση που «έδεναν» με αποτέλεσμα ήδη οι φθορές στους καρπούς να είναι εμφανείς διά γυμνού οφθαλμού. Προμηνύεται έτσι πτώση στην παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιά... (συνέχεια)
08-06-2013
Μεγάλη αύξηση πωλήσεων, καθώς και αύξηση κερδών, κατέγραψε το 2012 η νορβηγικών κεφαλαίων εταιρία εισαγωγής και διάθεσης λιπασμάτων Yara Ελλάς, αξιοποιώντας την εξασθένηση της εγχώριας λιπασματοβιομηχανίας.  Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τα έσοδα της Yara Ελλάς, η οποία είναι θυγατρική της Yara International και τελικώς του φερώνυμου, ηλικίας 108 ετών, κολοσσιαίου νορβηγικού ομίλου χημικών και άλλων προϊόντων για τη γεωργία Norsk Hydro, αυξήθηκαν στα 97,30 εκατ. ευρώ, από 72,37 εκατ... (συνέχεια)