Ανακοινώσεις

22-02-2014
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων που βρίσκεται σε διαβούλευση έως και 24 Μαρτίου, προωθείται η δημιουργία ενός «μητρώου επιστημόνων συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων». Όπως αναφέρεται η δημιουργία του εν λόγω μητρώου θα γίνεται με ιδιαίτερα απλή διαδικασία, χωρίς τέλος εγγραφής και σκοπός του θα είναι η συγκέντρωση των στοιχείων των συντακτών χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και η καταγραφή τους. Το μητρώο θα τηρείται από τη ΣΕΑ (Διεύθυνση Προστα... (συνέχεια)
21-02-2014
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την συμβολαιακή καλλιέργεια στον καπνό. Στην ΚΥΑ προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων μελλοντικής πώλησης καπνού μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών μέχρι τις 30 Απριλίου του έτους συγκομιδής . Στόχος σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ είναι η προστασία του παραγωγού και του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση: οι καπνοπαραγωγοί υποχρεούνται να δηλώνουν τα αγροτεμάχιά... (συνέχεια)
20-02-2014
Κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να στείλουν "μπουναμά" στο Υπουργείο Ανάπτυξης φρέσκο ιταλικό γάλα -5 ημερών- και τιμή λιανικής πώλησης 1,18 ευρώ στο ράφι. Μάλιστα όπως επισημαίνουν, οι ισχυρισμοί του Υπουργείου ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει φρέσκο γάλα όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι ψεύτικοι, όπως επιβεβαιώνει και το συγκεκριμένο δωράκι που πολύ πιθανόν να λάβουν και σήμερα οι επιτελείς του Υπουργείου. Την ίδια στιγμή μας ανέφεραν οτι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στο Υπουργείο... (συνέχεια)
19-02-2014
Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής αχλαδιών στην Αυστραλία είναι ελληνική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Νέου Κόσμου» πρόκειται για την εταιρία «Kalafatis Cold Stores», που προμηθεύει με αχλάδια τις κεντρικές αγορές όλων των μεγαλουπόλεων της Αυστραλίας. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως πάνω από μισό εκατομμύριο δέντρα καλλιεργούνται στους αχλαδώνες των Καλαφαταίων, που η έκτασή τους υπολογίζεται στα 5.000 στρέμματα. Την εταιρία ξεκίνησε ο Βαγγέλης Καλαφάτης από την Καστοριά που μετανάστευσε στην Αυστραλία... (συνέχεια)
18-02-2014
16 προτάσεις για τη φορολόγηση των αγροτών κατέθεσαν 33 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση Ιωάννη, Εσωτερικών κ. Μιχελάκη Ιωάννη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο. Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι 33 Βουλευτές προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τη φορολόγηση των αγροτών προτείνουν τα εξής:  «Η υλοποίηση μέσω εγκυκλίων, της νομοθετικής ρύθμισης για την φορολ... (συνέχεια)
17-02-2014
Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου αντιμετωπίζεται η απουσία εγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέσων φυτοπροστασίας σε μικρές ή μεγάλες καλλιέργειες στις οποίες δεν εμφανίζονται τακτικά προβλήματα ασθενειών ή που περιορίζονται τοπικά. Συγκεκριμένα με την Απόφαση θεσπίζεται: α) Εθνικός Κατάλογος καλλιεργειών και ασθενειών για χρήσεις ήσσονος σημασίας και β) απλουστευμένη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διάθεσης στην αγορά σε φυτοπροστατευτ... (συνέχεια)
14-02-2014
Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», η οποία και θα προτείνει προς τον αγροτικό κόσμο τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που συμμετείχαν στη συνάντηση, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς... (συνέχεια)
12-02-2014
Ο κατάλογος με τα ονόματα των δικαιούχων παραγωγών που έχουν λάβει οριστική έγκριση για τα Σχέδια Βελτίωσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2014, δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα http://www.agrotikianaptixi.gr , πρόκειται για 5.490 δικαιούχους αγρότες, σε σύνολο 7.735 αιτήσεων, και ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εγκρίσεις φθάνει τα 774.216.007,13 ... (συνέχεια)
11-02-2014
Το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ( Αυστραλία) αναπτύσσει την «πρώτη βάση δεδομένων για το αμπέλι στον κόσμο». Λαμβάνοντας στοιχεία από 500 περιοχές παραγωγής οίνων, η ερευνητική ομάδα εντόπισε 1.271 ποικιλίες (ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου O.I.V. καταγράφει περίπου 6000 ποικιλίες). Ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Kym Anderson δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για αυτό το εργαλείο "για πρώτη φορά, έχουμε μια σαφή εικόνα της αμπελοκαλλιέργειας στον κόσμο και των περιοχών... (συνέχεια)
10-02-2014
Ας δούμε κάποιες συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλλιέργεια της Αλόη.   Πού μπορεί η αλόη βέρα να καλλιεργηθεί;   Τα φυτό Aloe vera δεν μπορούν να ανεχθούν ένα ιδιαίτερα ψυχρό περιβάλλον, (είναι υποτροπικό φυτό)  ως εκ τούτου δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές που έχει θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από το μηδέν. Τα φυτά Aloe vera παγώνουν στους -2.2 βαθμούς Κελσίου, και αν αυτό συμβεί έστω και για μικρό διάστημα της ημέρα... (συνέχεια)