Ανακοινώσεις

30-05-2013
Την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους αγρότες, αποφάσισε η επιτροπή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη, 29 Μαΐου. Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα θεωρηθούν αυτοί που έχουν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψη του κενού εσόδων που δημιουργείται. Ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακ... (συνέχεια)
29-05-2013
Διευκρινήσεις που αφορούν στις καινούργιες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, έδωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, σε απάντησή Ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας κ.Θανάση Δαβάκη. Ο Υφυπουργός ανέφερε πως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του κώδικα ΦΠΑ, η επιστροφή του ΦΠΑ από το δημόσιο στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος πραγματοποιείται με την εφαρμογή κατ΄αποκοπή συντελεστή στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρε... (συνέχεια)
28-05-2013
Συνεχίζεται η κόντρα για το φόρο στα αγροτεμάχια ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα, την ώρα που η νέα συνάντηση της τρικομματικής για το θέμα μεταφέρεται για την Τετάρτη. Για τα αγροτεμάχια, το σενάριο που εξετάζεται σε αυτή την φάση είναι η φορολόγηση των εκτάσεων με 10-13 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα,αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, την τοποθεσία τους κ.λπ.     ... (συνέχεια)
27-05-2013
Μια δεκαετία ήταν αρκετή για να εγκαταλείψουν το επάγγελμα του αγελαδοτρόφου – γαλακτοπαραγωγού οι επτά στους δέκα στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Την ίδια ώρα, χάνει σε τιμή και ποσότητα το αγελαδινό γάλα το 2013. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως το paseges.gr οι αγελαδοτρόφοι την περίοδο 2000 – 2001 ήταν 12.402, ενώ μια δεκαετία αργότερα (2011 – 2012) μόλις που έφταναν τους 3.932.     ... (συνέχεια)
26-05-2013
«Παπούτσι από τον τόπο σου…» λέει μία πασίγνωστη παροιμία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στην ελληνική αγροτιά. Μπορεί αρκετοί Έλληνες, λόγω ανεργίας, να έχουν επιστρέψει στα χωράφια, όμως ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι αγροτικές ανάγκες. Ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης τα μεροκάματα που κυμαίνονται από 20 έως 35 ευρώ για δουλειά από…ήλιο σε ήλιο δεν πείθουν τους Έλληνες να γίνουν εργάτες σε ξένα χωράφια. «Μεγάλωσαν δύο γενιές νέων παιδιών με κακή νοοτροπία... (συνέχεια)
24-05-2013
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 24 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη μέλη πρέπει να ανακαλέσουν ή να τροποποιήσουν υφιστάμενες εγκρίσεις, ώστε να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς της ΕΕ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση των υφιστάμενων αποθεμάτων έως την 30ή Νοεμβρίου το αργότερο. Οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες να εξασφαλίσουν τη σωστή εφαρμογή των περιορισμών. Μόλις είναι διαθέσιμες οι νέες πληροφορίες, και το αργότερο εντός 2 ετών, η Επιτροπή θα επανε... (συνέχεια)
23-05-2013
Για πρώτη φορά ο ΟΓΑ χορηγεί από τις 18 Απριλίου βεβαιώσεις συντάξεων για φορολογική χρήση, στους συνταξιούχους του, για το τρέχον έτος 2013 που αφορά στα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2012, διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr). Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις επόμενες ημέρες, που θα γίνει μέσω του TAXIS έχουν την δυνατότητα να εκτυπώνουν την βεβαίωση συντάξεων για φορολογική χρήση απευθείας διαδικτυακά. Ο ΟΓΑ ενημερώνει ότι η εφαρμ... (συνέχεια)
21-05-2013
Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, ο αγροτικός κλάδος λαμβάνει θετική ψήφο, με τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο χωριό και κατά επέκταση στην αγροτική επαγγελματική ενασχόληση, καθώς διαφαίνονται προοπτικές και ευκαιρίες.   Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη, ka-business.gr, και παρουσιάστηκε από τους διοργανωτές σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου«Καινοτομία ... (συνέχεια)
20-05-2013
Την εκπόνηση και την περαιτέρω υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης "μεροκάματου" για αγροτικές εργασίες προανήγγειλε μιλώντας στη βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αναφορά σ' 'ενα τέτοιο πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο το ζήτημα να έχει προχωρήσει. Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας, είπε ο υφυπουργός, ο οποίος και στο παρελθόν έχει δώσει στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μιλώντας σ... (συνέχεια)