Ανακοινώσεις

12-06-2014
Η στροφή προς τον μαλακό σίτο και τον αραβόσιτο που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί κατά την επόμενη δεκαετία, καθοδηγούμενη από την ζήτηση πρώτων υλών για βιοκαύσιμα και τις καλές εξαγωγικές προοπτικές, ενώ τα άλλα σιτηρά θα συνεχίσουν να χάνουν μερίδια της αγοράς. Τα παραπάνω συμπεράσματα περιλαμβάνονται στο σχετικό κεφάλαιο μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές των αγροτικών αγορών και του εισοδήματος από το 2013 έως το 2014, η οποία δόθηκε πρόσφ... (συνέχεια)
11-06-2014
Οι αριθμοί λένε μόνο την αλήθεια. Σε 34 χρόνια, από το 1980 έχουν διατελέσει στο Υπουργείο Γεωργίας και τώρα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 32 Υπουργοί (μαζί με τον σημερινό). Από τον πίνακα που ακολουθεί, δεν θα βρείτε Υπουργό με θητεία περισσότερη από 3 χρόνια. Άλλη μια Παγκόσμια πρωτοτυπία της Ελλάδας, όπου αποδεικνύει ότι, η Αγροτική πολιτική της χώρας, έχει μπει στον αυτόματο πιλότο τα τελευταία 34 χρόνια ! Υπουργοί λίγων μηνών, ενός έτους κλπ, οι οποίοι διατηρούσαν την καρέκλα του Υπο... (συνέχεια)
10-06-2014
Αλλάζει άρδην η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιουνίου, καθώς απομακρύνονται οι Α. Τσαυτάρης και Θ. Λεονταρίδης και αναλαμβάνουν ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης ως νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλο. Τα βιογραφικά της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ   Ποιος είναι ο Γιώργος Καρασμάνης: &... (συνέχεια)
07-06-2014
Στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις για το ύψος της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014, για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για τις αποφάσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση του Μέτρου 211 «Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα» και του Μέτρου 212 «Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με μειονεκτήματ... (συνέχεια)
06-06-2014
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε, στις 4/6/2014, τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών (σιτηρά, αραβόσιτος, σόργος) της περιόδου 2014/2015. Σύμφωνα με αυτές η ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στους 301 εκατ. τόνους, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την περσινή περίοδο που ήταν 300 εκατ. τόνους. Συνολικά καλλιεργήθηκαν 57,7 εκατ. εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) και οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις αναμένεται να κυμανθούν στους 5,2 τόνους/εκτάριο. Οι ... (συνέχεια)
05-06-2014
Τις εθνικές επιλογές για το πλαίσιο που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, θα παρουσιάσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, και αμέσως μετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσει για διαβούλευση και οριστικοποίηση την τελική του πρόταση. Αυτό ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας πως βασικός στόχος είναι όλ... (συνέχεια)
04-06-2014
Τα φυτά μιλούν και επικοινωνούν. Χρησιμοποιώντας μια γλώσσα η οποία γενικά παραμένει άγνωστη, στέλνουν μηνύματα σε άλλα φυτά και στο περιβάλλον.   Στη Φλωρεντία ,ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αναλύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του φυτού, χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση. «Τα φυτά είναι σε θέση να αισθανθούν το βαρυτικό πεδίο, τα ηλεκτρικά πεδία, τις χημικές κλίσεις… Αυτίος ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που τα φυτά αντιλαμβάνονται και μεταφέρουν, βρίσκονται εκεί, στη διάθεσή μα... (συνέχεια)
02-06-2014
Έως το τέλος του μήνα θα έχουν ανέβει στο taxisnet τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλουν οι υπόχρεοι για τα ακίνητα τους .Για τον νέο φόρο ακινήτων δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μπουν στο taxisnet ώστε να δουν το ποσό του φόρου ακινήτων που τους αναλογεί. Συγκεκριμένα περίπου στο τέλος του μήνα θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ (ενιαίος φόρος ακινήτων) αλλά δεν θα σταλούν ταχυδρομικά αλλά θα δημιουργηθεί ειδικό πεδίο στο taxisnet που θα βεβα... (συνέχεια)
31-05-2014
Είχαμε γράψει ξανά για το (τότε) σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΑΝ. με το οποίο ρύθμιζε θέματα λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου. Είχαμε χαρακτηρίσει τότε παρωδία τη διαδικασία διαβούλευσης. Η διαβούλευση αυτού του νόμου αναρτήθηκε τη Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου και είχε καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη του Πάσχα 22 Απριλίου. Εννέα μέρες διαβούλευσης μαζί με τις αργίες του Πάσχα και το ψήσιμο του οβελία, αποδεικνύει το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους άμεσα εμπλεκόμενους. Το ΥΠ.Α.Ν. τελικά πληρο... (συνέχεια)
30-05-2014
Η συμφωνία, θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των "28". Μόλις την εγκρίνουν οι υπουργοί, θα πρέπει να πάρει πράσινο φως και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εως το τέλος του έτους. Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο, προώθησε συμβιβαστική πρόταση σύμφωνα με την οποία, τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους, θα ... (συνέχεια)