Ανακοινώσεις

30-07-2018
Με τις προσκλήσεις για τα ιδιωτικά έργα να υπολογίζονται για το Σεπτέµβρη, αξίζει να σηµειωθεί εδώ ότι όλα τα έργα µεταποίησης γεωργικών προϊόντων προϋπολογισµού ως 600.000 ευρώ θα προκηρυχθούν µέσω των Leader όµως η αυξηµένη ενίσχυση του 65% έχει προβλεφθεί µόνο για έργα κάτω των 300.000 ευρώ.   Παρακάτω µετά από αίτηµα αναγνωστών, αναλύεται η τοπική προσέγγιση των προκηρύξεων του Leader Ηρακλείου, το οποίο διαθέτει και τον µεγαλύτερο προϋπολογισµό από όλα τα προγράµµατα, ήτοι ... (συνέχεια)
27-07-2018
Το μαρούλι, (Lactuca sativa, Λακτούκη η ήμερος) είναι ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας των σύνθετων (Compositae). Πού ευδοκιμεί το φυτό του μαρουλιού; Το φυτό του μαρουλιού ευδοκιμεί καλύτερα την περίοδο του Φθινοπώρου μέχρι και την Άνοιξη. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες (<-5 οC), ενώ υπό θερμές συνθήκες έχει την τάση να αναπτύσσει πρώιμα ανθοφόρο βλαστό κάτι που οδηγεί σε αποτυχία της καλλιέργειας. Όσον αφορά στις εδαφικές απαιτή... (συνέχεια)
26-07-2018
Η υπηρεσία ΔΑΟΚ Σερρών σε συνεργασία με παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην περιοχή Λεκάνης, εγκατέστησε για το έτος 2018, πέντε (5) σημεία φερομονικές παγίδες με αντιπροσωπευτικά σημεία της περιοχής για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου. Η εγκατάσταση έγινε στις 25 Μαΐου 2018. Ζημιές που προκαλεί Οι προνύμφες του εντόμου ορύσσουν στοές στους κονδύλους, στα φύλλα, στους μίσχους και στους βλαστούς της πατάτας. Οι ζημιές από το έντομο, εκτός από τον αγρό... (συνέχεια)
25-07-2018
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση με τον τίτλο «Η ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» που διοργάνωσε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος ToCulter και του προγράμματος κατάρτισης«Restaurant and Service Techniques».  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Λουτρών Σιδηροκάστρου, σε συνεργασία με την Διοίκηση των Λουτρών. Οι 20 καταρτιζόμενοι του τμήματος ,υπό την καθοδήγηση του πάντα δημιουργικ... (συνέχεια)
24-07-2018
Σύμφωνα με αξιόπιστους και αντικειμενικούς γνώστες των αγορών, οι πρώτες προβλέψεις για την επερχόμενη παραγωγή εσοδείας 2018/19 είναι οι παρακάτω.   Η Ελλάδα προβλέπει 230-250 χιλ. τόνους, δηλαδή σημαντική μείωση σε σύγκριση με την 2017/18 (346.000 τόνους) . Επίσης ανησυχία για κατά τόπους σοβαρά προβλήματα ποιότητας αν τελικά επιβεβαιωθούν οι φόβοι έντονης δακοπροσβολής αλλά και γλοιοσπόριου. Η Ισπανία με σοβαρή άνοδο στους 1.450-1.550 χιλ. σε σχέση με τ... (συνέχεια)
23-07-2018
Αγώνας δρόμου ξεκινά για τουλάχιστον 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν στην εταιρική τους ταυτότητα ή στα προϊόντα του τον όρο «Μακεδονία», καθώς πρέπει να σπεύσουν να τον κατοχυρώσουν, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», μέχρι σήμερα, μόλις 24 ελληνικές εταιρείες με ονομασία προέλευσης ή επωνυμία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» βρίσκονται καταχωρημένες στο ευρωπαϊκό μητρώο του Αλικάντε στην Ι... (συνέχεια)
21-07-2018
Η Τουρκία επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 58 χιλ τόνους ξεπέρασε τους 200.000 τόνους, για την ακρίβεια έφθασε τους 208.000 τόνους παραγωγή ελαιολάδου την ελαιοκομική περίοδο 2016/17 σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του IOC. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή Ιταλίας, Ελλάδας και Τυνησίας η Τουρκία πέρασε στη 2η θέση παγκοσμίως πίσω μόνο από την Ισπανία. Την προηγούμενη περίοδο 2015/16 κατείχε τη τέταρτη θέση. Σημαντική ήταν η αύξηση εξαγωγών της στους 45 χιλ. τόνους από 15 χιλ. (+2... (συνέχεια)
20-07-2018
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση της αγοράς για τρόφιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η τροφοδοσία ενός παγκόσμιου πληθυσμού των 9,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων το 2050 θα απαιτούσε αύξηση της συνολικής παραγωγής τροφίμων κατά περίπου 70% κάτι που συνεπάγεται το διπλασιασμό της παραγωγής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί αύξησης των αποδόσεων επιβραδύνθηκαν κυρίως σε πολλές χώρες και ... (συνέχεια)
19-07-2018
Φυτά τομάτας (υβριδίου ‘Belladonna’) καλλιεργήθηκαν στο έδαφος μη θερμαινόμενου θερμοκηπίου στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2,614 φυτά/στρ.) κατά την περίοδο 11/4-31/7/2011. Η επιφάνεια του εδάφους χωρίστηκε σε διάφορα τμήματα, όπου εφαρμόσθηκαν 3 επίπεδα βασικής λίπανσης, πριν τη μεταφύτευση. Συγκεκριμένα, εφαρμόστηκαν: α) 100 kg/στρ. 12-12-17, (που αντιστοιχεί στο 100% της συμβατικής λίπανσης με άζωτο N), β) 68 kg/στρ. 14-7-14 (... (συνέχεια)