Ανακοινώσεις

24-03-2019
Τεχνικό δελτίο για όλες τις περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.  ΜΟΝΙΛΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑΣ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)  Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμ... (συνέχεια)
22-03-2019
Το FiberPro2 είναι ένα πρόγραμμα ποιοτικής αναβάθμισης και ιχνηλασιμότητας του τελικού προϊόντος, δηλαδή της ίνας του βαμβακιού. Έχει στόχο να αναδείξει το διαφοροποιημένο προϊόν που παράγεται από τις ποικιλίεςDELTAPINE σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής & Ολοκληρωμένης διαχείρισης. Oι παραγωγοί που συμμετέχουν στο FiberPro2 μπορούν να πιστοποιηθούν κατά AGRO 2.1 & 2.2 αν το επιθυμούν. ... (συνέχεια)
21-03-2019
 Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team Το κάλιο αποτελεί ένα από τα τρία βασικά στοιχεία θρέψης των φυτών. Είναι ένα στοιχείο που εμπλέκεται σε όλες τις κυτταρικές λειτουργίες του φυτού οι οποίες συνδέονται με την εξέλιξη των ασθενειών στα φυτά. Πρόκειται στην ουσία για έναν κινητό ρυθμιστή της ενζυμικής δραστηριότητας. Η σωστή και επαρκής καλιούχος θρέψη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά τις καλλιέργειες να ανέχονται τις προσβολές από τους νηματώδεις με αποτέλ... (συνέχεια)
20-03-2019
Το έντομο Κόσσος, είναι ένα θηριώδες λεπιδόπτερο, από τα μεγαλύτερα στον ελληνικό χώρο. Ανήκει στο είδος Cossus cossus (L.) (Lepidoptera: Cossidae). Η προνύμφη του εντόμου προσβάλει τους κορμούς των δένδρων και προκαλεί αρχικά καχεξία, χλώρωση, μικροφυλλία και τελικά ξήρανση του φυτού.  Το εύρος των ξενιστών είναι μεγάλο καθώς προσβάλει τις πιο σημαντικές δενδροκομικές καλλιέργειες της χώρας, όπως την ελιά, τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τ... (συνέχεια)
19-03-2019
Στο Ν.4036/2012 σχετικά με τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και την ορθολογική χρήση τους, προβλέπεται μεταξύ των άλλων και η θέσπιση Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στην υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Στα πλαίσια των παραπάνω κατευθύνσεων, εκδόθηκαν οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι χρήστες γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τα παρακάτω: 1. Χρήση των γεωργικών φαρμάκων Τα γεωργικά ... (συνέχεια)
18-03-2019
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή (άστατος καιρός), ευνοούν ιδιαίτερα τις μολύνσεις από μύκητες. Κρίνεται αναγκαίος ο προληπτικός ψεκασμός, όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά. Έτσι παρατηρούνται τα πρώτα ζεύγη φύλλων και ανθοταξίες (στάδιο C) στις παραλιακές και πρώιµες περιοχές ενώ στις µεσοπρώιµες ξεκινάει η έκπτυξη των οφθαλµών και σταδιακά η πρώτη εµφάνιση των ανθοταξιών (στάδιο Β και έναρξη στ... (συνέχεια)
15-03-2019
Έναν παγκόσμιο ηγέτη στη διεθνή αλυσίδα υπεραξίας των τροφίμων δημιουργεί η εξαγορά της Arysta LifeScience από την UPL. Μέσω της στρατηγικής της στόχευσης, OpenAg, φιλοδοξεί να μετατρέψει τη γεωργία «σε ένα προσβάσιμο γεωργικό δίκτυο το οποίο θα τροφοδοτεί την αειφόρο ανάπτυξη για όλους. Χωρίς όρια, χωρίς σύνορα», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Με αποτύπωμα σε 76 χώρες και πωλήσεις σε περισσότερες από 130 χώρες, η νέα UPL προσφέρει ένα παγκόσμιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται απ... (συνέχεια)
14-03-2019
Οι ασθένειες του κορμού και του ριζικού συστήματος οφείλονται συνήθως σε μύκητες εδάφους, αλλά και σε βακτήρια. Αν και η εξάπλωσή τους είναι βραδεία, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια του φυτικού κεφαλαίου και αδυναμία ανανέωσης των δένδρων, λόγω της μακροχρόνιας διατήρησης των μολυσμάτων στο έδαφος. Ως εκ τούτου, η καταπολέμησή τους είναι δύσκολη και βασίζεται κυρίως στη λήψη προληπτικών μέτρων. ΚΑΡΥΔΙΑ ΦΥΤΟΦΘΟΡΑ (Phytophthora spp.)   Εικ.1. Μελάνωση χαμηλά στον κ... (συνέχεια)
13-03-2019
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση: «Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ θα δοθεί άμεσα στους τευτλοπαραγωγούς με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis). Οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι στο τελικό στάδιο της σύνταξης του φακέλου για να δοθεί το συγκεκριμένο ποσό, με σκοπό τη στήριξη του κλάδου, σε περίπου 365 παραγωγούς, με 12.000 στρέμματα, που καλλιεργήθηκαν το 2018 με τεύτλα» (συνέχεια)
12-03-2019
Σειρά από ζητήματα του κλάδου των αγροτικών φωτοβολταϊκών αναδείχτηκαν στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού. Μεταξύ άλλων «πέρασε» η πρόταση για τη δυνατότητα δημιουργίας φωτοβολταϊκών από όλους τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ισχύος έως και 500 ΚW (από 100 KW που είναι σήμερα). Η τιμή ανά κιλοβατώρα θα είναι συν 10% σε σχέση με το μέσο όρο και τα συμβόλαια θα είναι εικοσ... (συνέχεια)