Ανακοινώσεις

03-09-2013
Από την 1η Σεπτεμβρίου μηδενικοί είναι οι εισαγωγικοί δασμοί που διαμορφώνονται στον τομέα των σιτηρών. Τον Εκτελεστικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθ. 836/2013 της Επιτροπής της 30ής Αυγούστου 2013 για τον καθορισμό των εισαγωγικών δασμών στον τομέα των σιτηρών, οι οποίοι εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Tzιέρζι Πλέβα. Επιπλέον, όπως ισχύει στον Κανονισμό, να σημειωθεί ότι κατ΄ εφα... (συνέχεια)
02-09-2013
Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες στο τέλος του καλοκαιριού που επικράτησαν στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, απειλούν με μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις στην παραγωγή καλαμποκιού και ανατρέπουν τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, κάτι που φαίνεται να έχει σαν αποτέλεσμα μια αυξητική τάση των διεθνών τιμών του. Έτσι την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια αύξηση στις διεθνείς τιμές κατά 6,5 % σε σχέση με τις τιμές των εμπορικών συμφωνιών του περασμένου ... (συνέχεια)
31-08-2013
«Ένας από τους πυλώνες που θα μπορούσε να «πατήσει» ο τόπος, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, είναι η γεωργία μας, τα εξαιρετικά ποιοτικά της προϊόντα. Γι’ αυτό κάνουμε την ποιότητα και όχι το χαμηλό κόστος, μεγάλη μας στρατηγική επιλογή και στρέφουμε όλη την παραγωγική διαδικασία.», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Ρ/Σ ALPHA 989 και τη δημοσιογράφο Ντίνα Μόσχου με την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου καπνού για όλη ... (συνέχεια)
30-08-2013
Συνολικά 15,59 δισ. για άμεσες ενισχύσεις και άλλα 4,2 δισ. για την ανάπτυξη της υπαίθρου θα λάβει η χώρα μας κατά την επταετία 2014-2020. Τα νούμερα αυτά, που δίνονται σε ονομαστικές τιμές, περιλαμβάνονται στην συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στην οποία κατέληξαν οι 27 τη προηγούμενη εβδομάδα, και η οποία αφαιρεί το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο που στεκόταν στο δρόμο για τη νέα ΚΑΠ. Με βάση αυτά τα νούμερα, ο μέσος όρος αναφοράς για τις ενιαίες ενισχύσεις στην Ελλάδα διαμορφώνεται... (συνέχεια)
29-08-2013
Σε γόρδιο δεσμό μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης εξελίσσεται το θέμα με τις επιστροφές ΦΠΑ καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις καταβολής του σε μεγάλο αριθμό αγροτών λόγω των επανελέγχων. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το ΥπΑΑΤ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέβη στο Υπουργείο Οικονομικών όπου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη για την επιτάχυν... (συνέχεια)
28-08-2013
Πριν λίγο καιρό "έτρεξε" το πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας που υλοποιεί από το από το Υπουργείο Ανάπτυξης και μόλις χθες 26-8-2013 είχαμε  αποτελέσματα... Ας συγκρίνουμε λοιπόν την ταχύτητα του Υπουργείο Ανάπτυξης με του Υπουργείο Γεωργίας... Γυναικεία επιχειρηματικότητα : 6500 αιτήσεις … αποτελέσματα σε 3 μήνες (Υπουργείο Ανάπτυξης) Βιολογική γεωργία: αποτελέσματα σε 1,5  χρόνος και βλέπουμε… (Υπουργείο Γεωργίας) Μείωση νιτρορύπανσης: Αποτελέσματα 1,5 χρ... (συνέχεια)
27-08-2013
Χαμηλότερες των προσδοκιών των καπνοπαραγωγών είναι οι πρώτες τιμές που ανακοινώθηκαν (από την περασμένη Παρασκευή 23/8 έως και σήμερα) για τα ελληνικά καπνά τύπου Μπασμάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτές κυμαίνονται από 1 έως 1,69 ευρώ το κιλό ενώ σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί την αντίστοιχη περίοδο πέρσι κυμαινόντουσαν μεταξύ 2,30 – 2,60 ευρώ το κιλό. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσης οι πρώτες τιμές και για τον καπνό ποικιλίας Κατερίνη με τις προοπτικέ... (συνέχεια)
26-08-2013
Σάλο προκαλεί η πρόταση που φέρεται να έχει κάνει η τρόικα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές για συμψηφισμό οφειλών προς τον ΟΓΑ, με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τα γνωστά δικαιώματα ή αλλιώς το τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης που λαμβάνουν χιλιάδες παραγωγοί από την ΕΕ. Η πληροφορία που διακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνεται πλήρως μετά από σχετική ερώτηση στη βουλή. Συγκεκριμένα, την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών μηχανισμών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ ... (συνέχεια)
24-08-2013
Σε μια καλή χρονιά εξελίσσεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η καλλιέργεια βάμβακος. Σε αυτό, εκτός από την ελεγχόμενη κατάσταση μέχρι στιγμής του πράσινου σκουληκιού, συντελούν και οι φετινές καιρικές συνθήκες (απουσία καύσωνα) με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναφέρουν ότι οι αποδόσεις θα είναι αυξημένες. Ωστόσο παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε αναφέρουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα δώσουν φέτος οι εκκοκκιστές κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την συνέ... (συνέχεια)