Ανακοινώσεις

23-09-2013
Ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 50 λεπτών το κιλό η τιμή παραγωγού στο βαμβάκι. Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων ανακοίνωσε ότι θα παραλαμβάνει βαμβάκι στα δύο εκκοκκιστήρια, στο Μεγαλοχώρι και στα Σερβωτά προς 51 λεπτά το κιλό. Να θυμίσουμε ότι η τιμή, που είχε ανακοινώσει η Ένωση στις 12/9/2013, ήταν στα 47 λεπτά το κιλό (45+2 μεταφορικά). Ακόμη θα υπάρχει η δυνατότητα οι παραγωγοί να αφήσουν ανοιχτή την τιμή. Οι παραγωγοί περιμένουν φέτος τιμές ακόμη και στα 55 λεπτά το κιλό. Από την άλλη οι εκκοκιστές φαίν... (συνέχεια)
20-09-2013
Αξιότιμες/οι κες/κοι. Εκφράζουμε την αντίθεση και την αγανάκτηση μας σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και κυρίως για τους σκοπούς που υπηρετεί αυτή και τις συνέπειες που θα έχει στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Σίγουρα, αυτή η πρόταση είναι παντελώς αντιεπιστημονική και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα καθώς εκθέτει στα μάτια της κοινωνίας τους συντάκτες της. Σας υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι το έδαφος αποτελεί συν... (συνέχεια)
19-09-2013
Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνεται η αναγκαιότητα διενέργειας φθινοπωρινών ψεκασμών στις καλλιέργειες ελιάς για την αντιμετώπιση της ασθένειας του κυκλοκονίου κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων και της αυξημένης σχετικής υγρασίας που επικρατούν αυτή την περίοδο. Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια που ενδημεί στην Π.Ε. Σερρών και προκαλεί έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση των ελαιοδένδρων. Ο ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται όταν διαπιστώνεται η ύπαρξ... (συνέχεια)
18-09-2013
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Presse, η Τυνησία προσανατολίζεται στην εισαγωγή 16 εκ.quintals δημητριακών (σίτου και κριθαριού) εξ αιτίας της χαμηλής βροχόπτωσης στις ζώνες συγκομιδής δημητριακών στη χώρα. Ο κ.Habib Jomli, Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας ανέφερε σε συνέντευξή του στο Τυνησιακό Πρακτορίο Ειδήσεων ΤΑΡ ότι η συγκομιδή των σιτηρών δεν θα ξεπεράσει τα 13 εκ. quintals έναντι 22,7 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας πτώση της τάξης του 44%. Η έλλειψη θα καλυφθεί ... (συνέχεια)
17-09-2013
Σημαντικές πιέσεις φαίνεται να δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, ως αποτέλεσμα του εξαιρετικά δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος και της συνέχισης της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ-ΣΤΑΤ), οι ρυθμοί αύξησης περιορίζονται εμφανίζοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το α' 6μηνο του 2012 (στα 13.494,9 εκ. ευρώ ... (συνέχεια)
16-09-2013
Αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης η αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά αναγράφεται η χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο, η σχετική υποχρέωση μπορεί να καταργείται αλλά ο καταναλωτής θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται για την ελλην... (συνέχεια)
14-09-2013
Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατείς τη χώρα σε σχέση με την αγορά των δημητριακών. Όπως τονίζει σε σχετική του επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Θανάση Τσαυτάρη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχήτας: «θέλω να καταγγείλω μια απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη χώρα. Σιτηρά και καλαμπόκι αμφίβολης ποιότητας εισάγονται αθρόα από γειτονικές... (συνέχεια)
13-09-2013
Ομόφωνη στήριξη έλαβε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτραπεί στα κράτη μέλη να προκαταβάλουν μέχρι και το 50% των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών για το 2013, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της σχετικής Επιτροπής Διαχείρισης Άμεσων Ενισχύσεων, στις 11 Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και 80% ειδικά για το βόειο και το μοσχαρίσιο κρέας. Ο εν λόγω κανονισμός θα βοηθήσει τους αγρότες να αμβλύνουν τις οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκ... (συνέχεια)
12-09-2013
Δραματικά είναι τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ για τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.     Αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς με «γυμνό μάτι», κάνοντας μια βόλτα στην επαρχία, δηλαδή τα χέρσα και ανεκμετάλλευτα κομμάτια εύφορης γης, αποδεικνύουν και οι αριθμοί, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση… λένε την αλήθεια. Μια τάση που όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όλα αυτά τα χρόνια. ... (συνέχεια)
11-09-2013
Στο ζήτημα των χαμηλών τιμών του καλαμποκιού αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι παραγωγοί καλαμποκιού βλέπουν οι κόποι τους να πηγαίνουν χαμένοι καθώς η τιμή που λαμβάνουν στο καλαμπόκι δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Παράλληλα η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «οι αγρότες δεν έχουν ρευστότητα να πραγματοποιήσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες στα χωράφια τους ούτε να καλύψουν τα τρέχοντα οικογενειακά έξοδα και ... (συνέχεια)