Ανακοινώσεις

22-02-2013
Το 2012 οι τιμές των σιτηρών στη ρωσική αγορά διπλασιάστηκαν. Για να σταθεροποιηθεί στις τιμές η κατάσταση, η ρώσικη κυβέρνηση σκέφτεται να καταφύγει για πρώτη φορά στην εισαγωγή δημητριακών. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία θεωρείται παγκόσμια «υπερδύναμη» στο σιτάρι. Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), δείχνουν τη Ρωσία, το 2012/2013, να καταλαμβάνει την 5η θέση μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την ΕΕ, στην κατάταξη των χωρών που εξαγάγουν σιτάρι. Στον απολογισμό του... (συνέχεια)
20-02-2013
Για τις δυνατότητες και προοπτικές μιας νέας μεθόδου παραγωγής, της μονόκλωνης διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Δράμας και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, στη Δράμα.   Η ημερίδα με θέμα «Μια καινοτόμος και συμφέρουσα δενδροκομική επιλογή: Το μονόκλωνο γραμμικ... (συνέχεια)
19-02-2013
Την Παρασκευή, 22 Φεβ 2013, στις 19.00, στο χώρο «Κεντρικόν» στον Πεθελινό του Δήμου Εμμ. Παππά, η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Οι επιδοτήσεις μετά το 2014».    Οι Νέοι Αγρότες, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή κάτω των 35 ετών, ήταν το 1979 το 23%, ως ποσοστό των αγροτών, και οι άνω των 65 ετών μόλις 12%. Οι Νέοι Αγρότες είναι σήμερα το 6% και οι άνω των 65 ετών 37%. Ενώ οι άνω των 55 ετών ... (συνέχεια)
18-02-2013
Τις υπογραφές του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη και του Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΤΕΑΝ ΑΕ, κ. Γεώργιου Γεροντούκου έλαβε η συμφωνία της χρηματοδότησης για τη σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ). Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια το Ταμείο προικοδοτείται με ένα ποσό της τάξης των 116.000.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, θα λειτουργεί ως χωριστή λογιστικά χρη... (συνέχεια)
16-02-2013
Μόλις 9 εργάσιμε ημέρες απομένουν έως την εκπνοή του μήνα, και οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται ακόμα εν αναμονή της ανακοίνωσης του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος. Αν και τα προηγούμενα χρόνια η πληρωμής της ενίσχυσης γινόταν τον Μάρτιο φέτος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει «υποσχεθεί» στους αγρότες ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το σύνολο της ενίσχυσης για τους δικαιούχους αγγίζει τα 198 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ όλοι όσοι... (συνέχεια)
15-02-2013
Η νέα σεζόν για τα σιτηρά θα φέρει μεγαλύτερες σοδειές κατά το έτος 2013/2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του FAO, ο οποίος αποδίδει την αύξηση της παραγωγής στη μεγαλύτερη έκταση του χειμερινού σίτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ο FAO εκτιμά ότι η έκταση με χειμερινό σιτάρι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθεί 4-5%, παρά τις δύσκολες συνθήκες σποράς στη Δυτική Ευρώπη, λόγω της βροχής.     «Επιπλέον, φαίνεται ότι οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα δεν έβλαψαν στ... (συνέχεια)
14-02-2013
Υψηλή ποιότητα αλλά και δυσκολία διείσδυσης στις αγορές της Ευρώπης χαρακτηρίζει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Το πρακτορείο στέκεται ιδιαίτερα στην έλλειψη σωστού μάρκετινγκ αλλά και στο μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει η χώρα μας στον τομέα της ανταγωνιστικότητας. Η Deutsce Welle σημειώνει ότι η αγορά της Γερμανίας αποδεικνύεται από τις πλέον δύσκολες αφού το 2011 καταγράφηκε μείωση 4% των εξαγωγών τροφίμων και ποτών παραθέτει δηλώσεις τ... (συνέχεια)
13-02-2013
Σε χαμηλό δύο δεκαετιών αναμένεται να υποχωρήσει φέτος η καλλιέργεια βαμβακιού. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή για το βαμβάκι (ICAC), σε διεθνές επίπεδο η παραγωγή εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 11%, για να κατέβει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993. Αιτία δεν είναι άλλη από την μείωση των τιμών του βαμβακιού, που υπήρξε τον Δεκέμβριο του 2011, μετά τις τιμές ρεκόρ που επιτεύχθηκαν την περίοδο 2010/11. Αυτό οδήγησε τους αγρότες, σε ... (συνέχεια)
12-02-2013
Συμβιβαστική λύση για τη βιομηχανία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE (πρώην ΒΦΛ), φαίνεται ότι δίνει διέξοδο στο πρόβλημα της τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ, προκειμένου η πρώτη να μην κλείσει. Κατά τη διάρκεια σχετικής σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον υφυπουργό κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου,  στην οποία συμμετείχαν και βουλευτές του νομού Καβάλας, η διοίκηση της ELFE πρότεινε ένα νέο πλάνο ρύθμισης των χρεών της προς τη ΔΕΠΑ. ... (συνέχεια)