Ανακοινώσεις

02-07-2013
Ζημιογόνα σε όλους σχεδόν τους τομείς, με εξαίρεση εκείνον του εμπορίου, παρέμειναν τα αποτελέσματα 4.462 εταιρειών το 2012, σύμφωνα με ανάλυση της Icap Group. Η βασική εικόνα που προκύπτει από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσεως όλων των επιχειρήσεων του δείγματος είναι εκείνη της περαιτέρω επιδείνωσης όσον αφορά στην κερδοφορία. Το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, οι δε ζημίες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, παρά την ελαφρά μείωση τους το 2012. Από τους επιμέρους τομείς οικονο... (συνέχεια)
01-07-2013
Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα των αγροτών σχετικά με θέματα που αφορούν την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια ακόμα προσπάθεια να ενημερώσει του ενδιαφερόμενους σε όλη την Ευρώπη. Στο παρακάτω κείμενο η Κομισιόν μεταξύ άλλων απαντά σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εισοδηματική στήριξη των γεωργών, σε τι αποσκοπούν οι άμεσες ενισχύσεις, πως λειτουργούν οι αγορές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, πώς χρηματοδοτείται η ΚΑΠ κ.λπ. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή... (συνέχεια)
29-06-2013
Στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ της περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2013 έως 31η Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφουν τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προβλέπεται η κατανομή 92.000 χιλιόλιτρων αυτούσιου βιοντίζελ σε 20 εταιρείες. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη κατανομή είχαμε 132.000 χιλιόλιτρα. Από την πλευρά τους άνθρωποι του κλάδου του βιοντίζελ σχολιάζουν στον... (συνέχεια)
28-06-2013
Μάθαμε τους μαϊμού συνταξιούχους, τώρα ανακαλύπτουμε και τους μαϊμού κτηνοτρόφους. Η εκτροφή ανύπαρκτων κτηνοτροφικών ζώων και κοπαδιών αλόγων είχε γίνει σύστημα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και ζημίωσε το κράτος με ένα ποσό πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ.   Στα Γρεβενά καταδικάστηκαν ο πρώην διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, που χορηγούσε βεβαιώσεις στους δήθεν δικαιούχους και μια γυναίκα η οποία εισέπραξε άτοκο δάνειο για κτηνοτροφικά ζώα, που δεν είχε ποτέ. Στην ίδια πόλη ε... (συνέχεια)
27-06-2013
«Πράσινες» ενισχύσεις σε επαγγελματίες αγρότες, έξτρα πριμ σε νέους γεωργούς και σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές, χωρίς την χρήση των μέχρι σήμερα γνωστών ως ιστορικών δικαιωμάτων, προβλέπονται - μεταξύ άλλων – στην συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013, στην οποία κατέληξαν την Πέμπτη 26 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φυσικά, τα τελικά νούμερα τελούν υπό την αίρεση των συνεχιζόμενων διαπ... (συνέχεια)
26-06-2013
Και να που ξαφνικά γίναμε όλοι μας αγρότες! Στρατιές ανέργων, κυρίως νέων, αντιμέτωπων με το φάσμα της πείνας και της ανέχειας, με μια τσάπα ανά χείρας, αναζητούν απεγνωσμένα καλλιεργήσιμη γη για να χτίσουν πάνω σ’ αυτή το μέλλον τους… Καταπίνοντας αμάσητες τις υποβολιμιαίες χαζομάρες που τους πλασάρουν τα Μ.Μ.Ε. των μεγαλοεργολάβων, κάνουν όνειρα και φαντάζονται πως θα πλουτίσουν καλλιεργώντας εξωτικά φυτά ή συσκευάζοντας κρασί και λάδι και πουλώντας τα σε… delicatessen. Ποντάροντας ό,τι του... (συνέχεια)
25-06-2013
Τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο μου τον σύστησε ένας φίλος μου μέσω Ίντερνετ πριν από κάμποσο καιρό. Μου έστειλε μια πολύ ατμοσφαιρική φωτογραφία του, στην οποία διασχίζει μια γέφυρα μέσα στο δάσος ψάχνοντας για άγρια χόρτα, γράφοντας για λεζάντα: «Δεν παίζεται αυτός ο τύπος, ρε μαλάκα!» (το τελευταίο, φιλικά).  Και πραγματικά, αυτός ο τύπος δεν παίζεται. Και δεν είναι μόνο ότι τα παράτησε όλα και πήρε τα βουνά για να ζήσει όπως ονειρευόταν, ούτε ότι είχε την τύχη με το μέρος του και κατάφερ... (συνέχεια)
22-06-2013
Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλα τα υποκαταστήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Διαβάζοντας στον ηλεκτρονικό τύπο, ότι όλοι οι γεωτεχνικοί επικροτούν την θέσπιση συνταγολογίου φυτοπροστατευτικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι εκφράζει τις απόψεις όλων των επιστημόνων Γεωπόνων, εμπόρων γεωργικών εφοδίων της χώρας και μεταφέροντας τις θέσεις όλων των συνεργαζόμενων αγροτών της περιοχής μου για το συγκεκριμένο θέμα, που μάλλον είναι και όλων των αγροτών της χώρας δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω κ... (συνέχεια)
21-06-2013
Η μεγαλύτερη Πανσέληνος του χρόνου μαζί με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα έρχονται με διαφορά δύο ημερών. Η Παρασκευή 21 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του έτους που ονομάζεται και θερινό ηλιοστάσιο. Αυτό συμβαίνει κατά την χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος όσο περισσότερο επιτρέπει η κλίση της Γης, μακριά από τον Ήλιο, κατά την ετήσια τροχιά της γύρω από αυτόν. Η στιγμή αυτή ονομάζεται ηλιοστάσιο του Ιούνη, ή θερινό ηλιοστάσιο. Κατά... (συνέχεια)