Ανακοινώσεις

02-11-2012
Τις βιαιότερες αλλαγές που έχει δεχθεί ο αγροτικός κλάδος μετά την μεταπολίτευση φαίνεται ότι φέρνει το καινούργιο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (το λεγόμενο «Μνημόνιο 3») που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις είναι η μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ντίζελ στους αγρότες κατά 130 εκατ. ευρώ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι μέχρι σήμερα το ποσό που δινόταν στους π... (συνέχεια)
01-11-2012
Στη δημοσιοποίηση της δεύτερης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ένταξης τέως καπνοπαραγωγών στη Δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 θα προχωρήσει το ΥπΑΑΤ. Ο προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και το ύψος της ενίσχυσης σε 60 ευρώ/ στρέμμα ετησίως. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Διοικη... (συνέχεια)
31-10-2012
Το ποσό των 378. 972 εκατομμυρίων ευρώ ενέγραψε για την ΚΑΠ η Κυπριακή Προεδρία, στο προτεινόμενο αναθεωρημένο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της, για την περίοδο 2014-2020, το οποίο παρουσίασε την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Εξ αυτών ποσό 277 401 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθούν προς τις άμεσες ενισχύσεις, η οποίες θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις,... (συνέχεια)
30-10-2012
Σε μείωση των εκτιμήσεων της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών για το 2012/2013 προχωρά το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), δίνοντας ώθηση στις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο των διεθνών τιμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να φτάσει τους 1.761 εκατ. τόνους, από 1.767 εκατ. τόνους που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το IGC προβλέπει ότι για το 2012/2013 οι παραγωγές καλαμποκιού και σιταριού αναμένεται να είναι μειωμένε... (συνέχεια)
29-10-2012
Η χώρα μας είναι έρμαιο Ελληνικών και ξένων συμφερόντων. Όπως είχαμε ξαναγράψει στο e-geoponoi.gr , η επέλαση των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων διατροφής γίνεται σε χώρες που αναμένεται να προκύψει μεγάλη φτώχεια, μείωση βιοτικού επιπέδου αλλά και χώρες με μεταναστευτικό πρόβλημα. Οι πολυεθνικές εταιρείες διατροφής (βλέπε LIDL, DIA, CARREFOUR κλπ) το είχαν μυριστεί αυτό για την χώρα μας, ανοίγοντας αρχικά εκατοντάδες καταστήματα σε όλους τους νομούς της Ελλάδας. Αποτέλεσμα η δημιουργία ολι... (συνέχεια)
27-10-2012
Δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ για το Σάββατο 27 Οκτωβρίου. Προβλέπονται  κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες και ενισχυμένοι νοτιάδες. Η επιδείνωση θα αρχίσει από τα δυτικά, αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι νοτιάδες θα φτάσουν τοπικά στα πελάγη τα 8 Μποφόρ. Για την Κυριακή προβλέπονται ισχυρές βροχές και... (συνέχεια)
26-10-2012
Η ιστοσελίδα «Imerisia.gr» παρουσίασε έναν οδηγό για οκτώ πηγές θέρμανσης. Η σύγκριση ανάμεσα στις οκτώ μορφές θέρμανσης έγινε με βάση τις ανάγκες μιας οικογένειας που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και η οποία, βάσει των εκτιμήσεων, θα χρειαστεί τον χειμώνα 1.200 λίτρα πετρελαίου. Σημειώνεται ότι η ισοδύναμη ποσότητα των λίτρων σε kWh (κιλοβατώρες) ηλεκτρικού ρεύματος είναι 12.630. Αναλυτικά: 1. Πετρέλαιο θέρμανσης Με την τιμή του πετρελαίου στα 1,40 ευρώ η... (συνέχεια)
25-10-2012
Πιστώθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στους λογαριασμούς των 670.000 δικαιούχων αγροτών η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Όλα τα στοιχεία θα είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ οι αγρότες που έχουν δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα (SMS). Όπως δήλωσε ο υπουργός από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, «η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της να δώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης την πρώτη εβδομάδα μετά τ... (συνέχεια)
23-10-2012
Τα δικά τους «καρτέλ» έχουν στήσει στην αγορά των καυσόξυλων οι Ελληνες έμποροι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση, εκτόξευσαν φέτος στα ύψη τις τιμές, που συναγωνίζονται σε ποσοστό αύξησης εκείνες του πετρελαίου θέρμανσης. Ετσι στην Αθήνα έφτασε να πουλιέται ο τόνος στα 190-200 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στα 150 ευρώ.   Η κούρσα στις τιμές δεν δικαιολογείται, αφού δεν υπήρξαν ανάλογες αυξήσεις από τους δασικούς συνεταιρισμούς ανά τη χώρα, οι οποίοι είναι εκείνοι που σε ... (συνέχεια)