Ανακοινώσεις

18-01-2014
Βάζει… πλάτη και η ΜΕΒΓΑΛ για να μην παρατηρηθεί κενό στην τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας Κρι – Κρι, στην προσπάθεια που κάνει η τελευταία ώστε να ορθοποδήσει γρήγορα από την καταστροφική πυρκαγιά της παραμονής Χριστουγέννων, που έθεσε εκτός λειτουργίας την μονάδα γιαούρτης και μέρος της μονάδας γάλακτος. Η σχετική συμφωνία ανάμεσα στις δύο βορειοελλαδικές γαλακτοβιομηχανίες για την οποία είχε προϊδεάσει τόσο το Agronews, όσο και η Agrenda με δημοσίευμα στι... (συνέχεια)
17-01-2014
Έτοιμη προς υπογραφή βρίσκεται η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να λύσει τα προβλήματα και τις ασάφειες που υπάρχουν με το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών με βιβλία εσόδων - εξόδων. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο η κ. Δέσποινα Καρύδη, από τη διεύθυνση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, «στην εγκύκλιο θα υπάρξει πρόβλεψη για την προστασία της σύνταξης των συνταξιούχων αγροτών που εξακολουθούν να τηρούν δικαιώματα και οι οπ... (συνέχεια)
16-01-2014
Σύγχυση επικρατεί με τα φυτοφάρμακα καθώς από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η ηλεκτρονική καταγραφή, αλλά οι γεωπόνοι ακόμα ψάχνουν ενημέρωση και απαντήσεις, ενώ οι παραγωγοί έχουν... μαύρα μεσάνυχτα. Να σημειωθεί πως πρόκειται για το στάδιο πριν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που προβλέπεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκινήσει το 2015 για τους επαγγελματίες αγρότες. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου μέχρι στιγμής διαπιστώνουν πως ούτε το υπουργείο είναι έτοιμο να υλοποιήσει τα ό... (συνέχεια)
15-01-2014
Ο μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αροτραίες καλλιέργειες είναι σχετικά θετικές, χάρη στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και τις σταθερές τιμές., σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το διάστημα 2013 – 2023, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 14 Ιανουαρίου. Στην ΕΕ, η ζήτηση ζωοτροφών και τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί μόνο οριακά, με την αγορά βιοκαυσίμων να παραμένει ο πιο δυναμικός παράγοντας ζήτησης. Από την πλευρά της προσφοράς, η ανάπτυξη εξαρτάται από την καλύτερη απόδοση, καθώ... (συνέχεια)
13-01-2014
Η πρακτική της συνταγής από αρμόδιο επιστήμονα για τη χρήση φυτοφαρμάκων, ώστε να μειωθεί η υπερκατανάλωση και να προστατευθεί το περιβάλλον, εισάγεται με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Με το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζεται σειρά θεμάτων, που μεταξύ άλλων αφορούν στη βελτίωση των διαδικασιών παραχώρησης γης σε αγρότες, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για... (συνέχεια)
11-01-2014
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται ότι μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2013 θεσπίζεται σύστημα για τη χορήγηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων . Τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων παρέχουν, τουλάχιστον, απόδειξη επαρκούς γνώσης των θεμάτων , η οποία αποκτάται από τους επαγγελματίες χρήστες. Οπως είναι γνωστό από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέ... (συνέχεια)
09-01-2014
Περιθώριο ενός μήνα από την έναρξη της μίσθωσης αγροτικής γης ή ακινήτου ή την τροποποίηση της έχουν οι αγρότες προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των μισθωτηρίων συμβολαίων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό καθίσταται πλέον υποχρεωτικό από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, με την υποχρέωση υποβολής να αφορά εκμισθωτές – υπεκμισθωτές γης και γενικότερα όσους προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου, ακόμα κι αν πρόκειται για δωρ... (συνέχεια)
08-01-2014
Κύριε , είμαι νέος κτηνοτρόφος από το Ξηροκάμπι Λακωνίας . Εκτρέφω περίπου 200 αιγοπρόβατα στους πρόποδες του Ταϋγέτου . Εντάχθηκα στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών το έτος 2010 (προκήρυξη του έτους 2009) Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που ανέλαβα  με την ένταξη μου στο πρόγραμμα, ήτανε να βγάλω άδεια λειτουργίας  για το στάβλο ( μαντρί ) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Τον  στάβλο – μαντρί τον κατέχω   με ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, διάρκειας  εννέα ( 9 ) χρόνων  ... (συνέχεια)
07-01-2014
Ετήσια αύξηση της τάξης του 1,8%, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το αγροτικό εισόδημα από το 2014-2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα τις συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης του τομέα. Για το ίδιο διάστημα σταθεροποιητικές τάσεις βλέπει για τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, οι οποίες θα υποστηριχτούν από παράγοντες: όπως η παγκόσμια αύξηση στη ζήτηση τροφίμων, η ανάπτυξη του τομέα των βιοκαυσίμων και η μικρή αύξηση της παραγωγικότητας. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τις μεσοπρόσθ... (συνέχεια)
04-01-2014
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1281 που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου του 2013, απαλλάσσονται (από 1.1.2014) από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α, και οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000. Σύμφωνα με την ΠΟΛ που υπογράφει ο Γ.Γ. Δ... (συνέχεια)