Ανακοινώσεις

23-01-2014
Τροπολογία με διευκολύνσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην πρώην ΑΤΕ, αναμένεται να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου ο αρμόδιος υπουργός, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Η νέα ρύθμιση, όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, θα δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον αγρότη να εξοφλεί το ενυπόθηκο δάνειό του σε διάστημα επτά με δέκα χρόνων, ενώ οι τόκοι υπερημερίας θα απομειώνοντα... (συνέχεια)
22-01-2014
Κατάληψη στο κεντρικό κτίριο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην πλατεία Αριστοτέλους, πραγματοποιούν από το πρωί τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι της εταιρείας, αντιδρώντας στη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώθηκε χθες για το 2014 και προβλέπει μείωση της τιμής της πρώτης ύλης, των τεύτλων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάκης, τόσο οι τευτλοπαραγωγοί όσο και οι εργαζόμενοι επεδίωκαν το "πάγωμα" των τιμών στα... (συνέχεια)
21-01-2014
Περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου έχουν οι αγρότες και φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση μεταβολής εργασιών (έντυπο Μ2) με την οποία θα δηλώσουν την ένταξή τους για διπλογραφικά βιβλία και την υπαγωγή τους στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Μέχρι 20 Μαρτίου είναι το αντίστοιχο περιθώριο για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο Θεοχάρη, στις ... (συνέχεια)
20-01-2014
Υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία είναι οι αγρότες που το 2013 είχαν ακαθάριστα έσοδα από αγροτικές εργασίες άνω των 10.000 ευρώ ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η αναλυτική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τον καθορισμό των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και πτηνοτρόφων που θα πρέπει να τηρούν βιβλία. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση: - από 1.1.2014, απαλλάσσονται, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης... (συνέχεια)
18-01-2014
Βάζει… πλάτη και η ΜΕΒΓΑΛ για να μην παρατηρηθεί κενό στην τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας Κρι – Κρι, στην προσπάθεια που κάνει η τελευταία ώστε να ορθοποδήσει γρήγορα από την καταστροφική πυρκαγιά της παραμονής Χριστουγέννων, που έθεσε εκτός λειτουργίας την μονάδα γιαούρτης και μέρος της μονάδας γάλακτος. Η σχετική συμφωνία ανάμεσα στις δύο βορειοελλαδικές γαλακτοβιομηχανίες για την οποία είχε προϊδεάσει τόσο το Agronews, όσο και η Agrenda με δημοσίευμα στι... (συνέχεια)
17-01-2014
Έτοιμη προς υπογραφή βρίσκεται η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να λύσει τα προβλήματα και τις ασάφειες που υπάρχουν με το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών με βιβλία εσόδων - εξόδων. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο η κ. Δέσποινα Καρύδη, από τη διεύθυνση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, «στην εγκύκλιο θα υπάρξει πρόβλεψη για την προστασία της σύνταξης των συνταξιούχων αγροτών που εξακολουθούν να τηρούν δικαιώματα και οι οπ... (συνέχεια)
16-01-2014
Σύγχυση επικρατεί με τα φυτοφάρμακα καθώς από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η ηλεκτρονική καταγραφή, αλλά οι γεωπόνοι ακόμα ψάχνουν ενημέρωση και απαντήσεις, ενώ οι παραγωγοί έχουν... μαύρα μεσάνυχτα. Να σημειωθεί πως πρόκειται για το στάδιο πριν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που προβλέπεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκινήσει το 2015 για τους επαγγελματίες αγρότες. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου μέχρι στιγμής διαπιστώνουν πως ούτε το υπουργείο είναι έτοιμο να υλοποιήσει τα ό... (συνέχεια)
15-01-2014
Ο μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αροτραίες καλλιέργειες είναι σχετικά θετικές, χάρη στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και τις σταθερές τιμές., σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το διάστημα 2013 – 2023, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 14 Ιανουαρίου. Στην ΕΕ, η ζήτηση ζωοτροφών και τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί μόνο οριακά, με την αγορά βιοκαυσίμων να παραμένει ο πιο δυναμικός παράγοντας ζήτησης. Από την πλευρά της προσφοράς, η ανάπτυξη εξαρτάται από την καλύτερη απόδοση, καθώ... (συνέχεια)
13-01-2014
Η πρακτική της συνταγής από αρμόδιο επιστήμονα για τη χρήση φυτοφαρμάκων, ώστε να μειωθεί η υπερκατανάλωση και να προστατευθεί το περιβάλλον, εισάγεται με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Με το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζεται σειρά θεμάτων, που μεταξύ άλλων αφορούν στη βελτίωση των διαδικασιών παραχώρησης γης σε αγρότες, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για... (συνέχεια)
11-01-2014
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται ότι μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2013 θεσπίζεται σύστημα για τη χορήγηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων . Τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων παρέχουν, τουλάχιστον, απόδειξη επαρκούς γνώσης των θεμάτων , η οποία αποκτάται από τους επαγγελματίες χρήστες. Οπως είναι γνωστό από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέ... (συνέχεια)