Ανακοινώσεις

14-12-2013
Ωστόσο, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της σημερινής απόφασης θα είναι περίπου 92 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, λόγω μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών. Συνολικά, από 15 κράτη- μέλη της ΕΕ θα ανακτηθούν 335 εκατ. ευρώ, ενώ οι πραγματικές δημοσιονομικές επιπτώσεις θα είναι 304 εκατ. ευρώ. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τ... (συνέχεια)
13-12-2013
Τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί ότι οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις μπορούν να ανταποκριθούν στην παγκοσμίως αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων - κατά 60 % μέχρι το 2050 – περιέγραψαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, κατά την διάρκεια ενός σημαντικού συνεδρίου που διοργάνωσε ο παγκόσμιος οργανισμός τροφίμων FAO, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου. Όπως τονίστηκε, με 842 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από χρόνια πείνα στον κόσμο - δηλαδή ένας στου... (συνέχεια)
11-12-2013
Για μια νέα εναλλακτική καλλιέργεια, το δέντρο Παυλώνια, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, στη Δράμα.  Η ημερίδα με θέμα: «Παυλώνια – Ένα πολύτιμο δασικό δέντρο για εναλλακτική καλλιέργεια και μελλοντική επένδυση», θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρ... (συνέχεια)
10-12-2013
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έκανε γνωστό με έκθεσή της, εξετάζει τις δυνατότητες ενός συστήματος σήμανσης για τα προϊόντα της «τοπικής γεωργίας» και τις απευθείας πωλήσεις που μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί στους καταναλωτές σε ειδικές «τοπικές αγορές», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κανονισμός (EE) αριθ. 1151/2012 για την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α.). Ο συγκεκριμένος Κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου 2013, αναφέρει στο άρθρο 55 ότι «το αργότερο έω... (συνέχεια)
09-12-2013
Έπειτα από πολλές αλλαγές και με στόχο να ικανοποιηθούν οι βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014. Με το νέο σχέδιο, που κατατίθεται πιθανόν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στη Βουλή, εκτός απροόπτου, μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακριβών κατοικιών σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση ο φόρος είναι μικρότερος για όσους... (συνέχεια)
08-12-2013
«Χρυσές» επιδοτήσεις φέρνει νέο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδύσεις με διαδικασίες-εξπρές σε δώδεκα επαγγελματικούς κλάδους στ η μεταποίηση και εμπορία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ και αφορά όλους όσοι δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία των εξής αγροτικών προϊόντων: κρέας, γάλα, αβγά-πουλερικά, μέλι, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οίνος, οπωροκηπευτικά, άνθη, ζωοτροφές, σπόροι - πολλαπλασιαστικό υ... (συνέχεια)
07-12-2013
Μια ακόμα παρτίδα λιπασμάτων «μαϊμού» εντοπίστηκε τις τελευταίες μέρες στην αγορά. Με ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΛ εφιστά την προσοχή αγροτών και καταστημάτων αγροτικών εφοδίων για προϊόντα των τύπων 20-10-10, 20-10-0 κ.α. που διακινούνται ως «Λιπάσματα Ε.Κ.». Τα εν λόγω προϊόντα φέρουν στο σακί ανεπαρκή διεύθυνση και κανένα άλλο αναγνωριστικό στοιχείο ή κάποιο στοχείο επικοινωνίας. Ως παραγωγός εταιρείας εμφανίζεται η «ΦΙΛΟΦΑΡΜ Ε.Π.Ε., Ανατολής 2 - Ν.Ιωνία» ενώ ως αποστολέας η «MEZOPOL HOLDING... (συνέχεια)
06-12-2013
Στην εξαίρεση των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, όπως προβλέπει το νέο καθεστώς από το 2014, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.   Η ΠΑΣΕΓΕΣ πρώτη είχε ζητήσει την εξαίρεση από το μέτρο όσων παραγωγών έχουν μικρά εισοδήματα, επίσημα, με σχετική της ανακοίνωση, από το 2012 κιόλας, ενώ πολλές παρεμβάσεις έγιναν και από βουλευτές της επαρχίας.   Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φαίνεται τελικά πως για την ώρα ... (συνέχεια)
05-12-2013
Παράταση στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά την 31η Δεκεμβρίου 2013 δόθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου. Σύμφωνα με την αρχική απόφαση, στόχος της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων είναι με βάση αυτό το νέο σύστημα να συγκεντρωθούν για πρώτη φορά αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία ... (συνέχεια)
04-12-2013
Νυχτερινή συγκομιδή ελιάς δοκιμάζει σε πιλοτικό επίπεδο στη γειτονική Ιταλία μια εκμετάλλευση στο Ουτζέντο της Απουλίας, με στόχο την παραγωγή ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας. Φέτος ο καιρός στην Ιταλία ήταν αντίξοος με ισχυρές βροχοπτώσεις στο Βορρά και τις υψηλές θερμοκρασίες στο Νότο. Εξαιτίας της ζέστης, ορισμένοι παραγωγοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν για κάποιες μέρες τη συγκομιδή της ελιάς, για να μην καταστραφεί ο καρπός. Κι αυτό, διότι αν οι ελιές αποθηκευτούν για μακρύ χρονικό διάστημα... (συνέχεια)