Ανακοινώσεις

14-11-2018
Περισσότερες από τις μισές αγροτικές εκτάσεις της ΕΕ εξακολουθούν να μισθώνονται αντί να καλλιεργούνται από τον ιδιοκτήτη τους, με τις τιμές ενοικίασης να έχουν αυξηθεί σταθερά από το 2004 και έπειτα.   Σύμφωνα με νέα αριθμητικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση τιμή ενοικίασης για γεωργικές γαίες στην ΕΕ ανήλθε σε 18,9 ευρώ ανά στρέμμα το 2015, ποσό που είναι 26% υψηλότερο από τα 14,9 ευρώ ανά στρέμμα που καταγράφηκαν το 2004. Οι τιμές ενοικίασης έχουν σημειώσει ελαφ... (συνέχεια)
13-11-2018
Ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα» μπαίνει στην τελική ευθεία.   Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» θα εγκατασταθούν 6.500 τηλεματικοί σταθμοί στα χωράφια. «Πρέπει να ποτίσει τα σπαράγγια, να μαζέψεις φράουλες και να ψεκάσεις τις ελιές». Αυτό το μήνυμα θα φτάνει στο κινητό του καλλιεργητή και θα δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα γίνει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Το έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολο... (συνέχεια)
09-11-2018
Νέες διαδικασίες επιτόπιων δοκιμών για την έγκαιρη ανίχνευση του παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa στην ελιά εγκαινίασε η βρετανική παραγωγός και προμηθεύτρια εταιρεία ελαιολάδου Villaggio Verde.   Σε ζώνη δοκιμών που βρίσκεται σε φυτώριο της εταιρείας στο Worcestershire, εκπαιδευμένο προσωπικό λαμβάνει δείγματα από κάθε ελαιώνα των καλλιεργητών που δραστηριοποιούνται κάτω από την ταμπέλα της. Τα τεστ με βάση το DNA έχουν ήδη ξεκινήσει και πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη,... (συνέχεια)
08-11-2018
Ο ευρωπαϊκός αμπελώνας επανέρχεται με μια κανονική συγκομιδή το 2018. Πίσω από την παραγωγή της γείτονος Ιταλίας, ο γαλλικός αμπελώνας βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το 2018, τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παράγουν 168,4 εκατ. εκατόλιτρα οίνου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Αυτό το επίπεδο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 27% του κοινοτικού δυναμικού παραγωγής σε σύγκριση με το παγωμένο έτος 2017. Η παραγωγή των ευρωπαϊκών αμπελώνων επιστρέφε... (συνέχεια)
07-11-2018
Tελικά φαίνεται ότι δεν τρώμε μόνο τούρκικα ψάρια βαπτισμένα ελληνικά, καθώς οι ελληνοποιήσεις τούρκικων προϊόντων προχωρούν ακόμη περισσότερο και σε άλλα επίκαιρα προϊόντα υψηλής ζήτησης. Είναι αλήθεια ότι το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HORTLAB του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεχόταν καθημερινά τηλεφωνήματα για ενημέρωση πάνω στις προοπτικές της καλλιέργειας της καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας, αυτό το ενδιαφέρον πήρε, τα δύο τελ... (συνέχεια)
06-11-2018
Διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και στους νομούς Κιλκίς και Σερρών.   Η Πυροσβεστική καλείται συνεχώς να σβήνει πυρκαγιές, καθώς, εκτός από την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται, η καύση υπολειμμάτων απειλεί ακόμη και περιουσίες, ενώ δημιουργεί και επικίνδυνες καταστάσεις στους δρόμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που το τελευταίο διάστημα έχουν γεμίσει καπνό, περιορίζοντας την ορατότητα των ο... (συνέχεια)
05-11-2018
Οι ουσίες που περιέχουν θρεπτικά στοιχεία για το φυτό και παρέχονται σε αυτό, όταν το φυσικό περιβάλλον του είναι ελλειμματικό σε θρεπτικά συστατικά καλούνται λιπάσματα.   Τα λιπάσματα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες :    α ) Οργανικά λιπάσματα, όπως η κοπριά και τα φυτικά υπολείμματα και β ) Ανόργανα λιπάσματα ή χημικά λιπάσματα τα οποία περιέχουν καθορισμένη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων. Τα συνηθέστερα ανόργανα λιπάσματα είν... (συνέχεια)
03-11-2018
Εποχικές θερμοκρασίες α  ) Θερμοκρασίες ψύχους : Να ικανοποιούν τις ανάγκες των καρποφόρων δέντρων για τη διακοπή του ληθάργου τους και την ομαλή βλάστησή τους την επόμενη άνοιξη.  β ) Ελάχιστες χειμερινές θερμοκρασίες : ανάλογα με την ικανότητα επιβίωσης των καρποφόρων δέντρων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. γ ) Ημέρες απαλλαγμένες παγετού και μονάδες θερμότητας : Ο αριθμός των ημερών μεταξύ του τελευταίου παγετού της άνοιξης και της πρώτ... (συνέχεια)
01-11-2018
Ο πλέον μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του χρόνου. Είναι μια περίοδος μελαγχολική, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία για τη συγκομιδή, που θα βοηθήσει σε εύκολο ξεχειμώνιασμα. Είναι ο μήνας που θυμίζει πότε καλοκαίρι και πότε το επερχόμενο χειμώνα. Έχει 30 ημέρες. Ονομάστηκε έτσι από το λατινικό novem δηλ. 9 γιατί ήταν ο ένατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Οι Ρωμαίοι τον είχαν αφιερώσει στον Ποσειδώνα και γιόρταζαν τα Ποσειδώνια. Το ουράνιο σημάδι που κυριαρχεί τον μ... (συνέχεια)
31-10-2018
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΒΖ, σε επικοινωνία που είχαν με τους συνεργαζόμενους τευτλοπαραγωγούς, τους ειδοποίησαν ότι μπορούν να αρχίσουν να συγκομίζουν την παραγωγή τους, προκειμένου από το πρωί της Τρίτης, 30 Οκτωβρίου, να ξεκινήσει η βιομηχανία να παραλαμβάνει τις πρώτες ποσότητες τεύτλων (η διοίκηση αρχικά υποστήριζε ότι η φετινή καμπάνια θα ξεκινούσε από τέλη Σεπτεμβρίου). Στόχος είναι σε πρώτη φάση να συγκεντρωθούν στον χώρο του εργοστασίου της ΕΒΖ, στο Πλατύ Ημαθίας, κάποιες ικανές πο... (συνέχεια)