Ανακοινώσεις

22-08-2013
Σημαντική άνοδο, κατά 16,3% σε όγκο, εμφάνισε στο πρώτο πεντάμηνο φέτος η εξαγωγή φρούτων και λαχανικών, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, και ανήλθε σε 528.053,1 τόνους, με την αξία τους να καταγράφεται αυξημένη κατά 21,8% και να φτάνει στο ποσό των 371,190 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών "Incofruit-Hellas". Βάσει των στοιχείων του Συνδέσμου, τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 7,8% σε όγκο, σ... (συνέχεια)
13-08-2013
Καθημερινά τριγύρω μας ακούμε πως οι αγρότες τα… «τρώνε» και πως τόσα χρόνια έχουν πάρει χρήματα, εύκολα που δε θα έπρεπε να πάρουν. Ποια είναι όμως η αλήθεια;   Υπάρχουν πράγματι αρκετοί που πήραν πολλά χρήματα, και συνεχίζουν να παίρνουν, από τα γνωστά έως σήμερα δικαιώματα. Αυτοί ήταν οι πιο τυχεροί και είναι η αλήθεια πως κάθε χρόνο έφταναν στις τσέπες τους πολλά λεφτά, χωρίς κόπο. Δυστυχώς το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε προβλέψει αυτές τις περιπτώσεις και για το ... (συνέχεια)
12-08-2013
Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος από τους πιο πλούσιους θα γέμιζε το πιάτο των πιο φτωχών με γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με σχετική μελέτη, στην οποία επισημαίνεται επίσης πως μέχρι το 2050 αναμένεται να διπλασιαστεί η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα. Τα εδάφη που ήδη σήμερα καλλιεργούνται στη Γη, είναι σε θέση να παρέχουν τροφή για τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους παραπάνω από τον τωρινό παγκόσμιο πληθυσμό των επτά δισεκατομμυρίων, αρκεί η παραγωγή να μεταστραφεί από προϊόντα που προορίζονται για ... (συνέχεια)
10-08-2013
«Βλίτο!», «φυτό!», «γλάστρα!», «ραδίκι!»... Θυμάστε αυτές τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποιούσαμε στο σχολείο για να περιγράψουμε τους λιγότερο ευφυείς, κατά την άποψή μας, συμμαθητές μας; Αφήνοντας κατά μέρος το πόσο απαράδεκτο είναι να φορτώνουμε κάποιον με «κοσμητικά επίθετα», οι παραπάνω χαρακτηρισμοί, οι οποίοι προκύπτουν από τη βεβαιότητά μας ότι τα φυτά είναι ανόητα, είναι και εντελώς ατυχείς. Οχι μόνο δεν είναι ανόητα τα φυτά, αλλά η ευφυΐα τους τούς επιτρέπει να κάνουν πράγματα ... (συνέχεια)
09-08-2013
«Από το 2015 θα εφαρμοσθεί το «πρασίνισμα» της νέας ΚΑΠ», διευκρίνισε με δηλώσεις του στην Copa Cogeca o Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη κ. Dacian Cioloş, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την προσαρμογή των αγροτών. Παράλληλα ανέφερε ότι «ότι έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στα «ετήσια» προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (δεύτερο Πυλώνα) για την περίοδο 2014 – 2020. Με το «πρασίνισμα», είναι υποχρεωτικό οι αγρότες στα κράτη μέλη της... (συνέχεια)
08-08-2013
Η Ελλάδα δεν υπέβαλε μέχρι χθες κανένα αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν, στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Τσιόλος, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή. Ολόκληρη η απάντηση Ciolos Η Επιτροπή δεν έλαβε μέχρι σήμερα καμία αίτηση έκτακτης βοήθειας για την Κρήτη ούτε για άλλες ελαιοπαραγωγούς περιοχές στην Ελλάδα.    Η Ελλάδα δύναται... (συνέχεια)
07-08-2013
Στο στήσιμο ενός πειραματικού αγρού 103 στρεμμάτων στο Νέο Σκοπό Σερρών, όπου δοκιμάζονται ποικιλίες αραβόσιτου, σόργου, σόγιας, μηδικής ενώ επίκειται πειραματική καλλιέργεια και αρωματικών φυτών, οδήγησε η σύμπραξη του τοπικού Δήμου, του ΑΣ Νέου Σκοπού, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της εταιρείας American Genetics. Η Agrenda βρέθηκε εκεί... Μονόδρομος προβάλλει σε διεθνές επίπεδο η επένδυση στην εφαρμοσμένη έρευνα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την αντιμετώπιση πιεστικών μελλοντικώ... (συνέχεια)
06-08-2013
Το διεθνές συμβούλιο βάμβακος ICAC, προβλέπει πως η τιμή του δείκτης Cotlook από τα 88 σεντς ανά λίμπρα την περίοδο 2012-2013, θα αυξηθεί πάνω από τα 100 σεντς ανά λίμπρα την περίοδο 2013-2014, παρά την αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC), στους 25,6 εκατ. τόνους προβλέπεται να ανέλθει η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος την περίοδο 2013-2014, την ίδια ώρα που η παγκόσμια κατανάλωση υπολογίζεται να φτάσει τους 24 εκατ. τό... (συνέχεια)
05-08-2013
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιο συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος παρέσχε αναλυτικά στοιχεία για τις επιδόσεις του ελληνικού ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού, τα τελευταία χρόνια. Όπως επισημαίνεται στην απάντηση "στο πλαίσιο των Καν. (ΕΚ) 3/2008 του Συμβουλίου και 501/2008 της Επιτροπής σχετικά με ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην κοινοτική αγο... (συνέχεια)
02-08-2013
Την ώρα που η Κομισιόν ανακοίνωνε ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκαλμπρέιθ δήλωνε στη Sueddeutsche Zeitung ότι φοβάται πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και ζητούσε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφα... (συνέχεια)