Ανακοινώσεις

26-04-2012
Αμφιλεγόμενες είναι οι εκτιμήσεις για τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος με σιτάρι αφού σε περιοχές όπως η Λάρισα και οι Σέρρες καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 25% και 20% αντίστοιχα ενώ για παράδειγμα στα Τρίκαλα οι εκτάσεις εμφανίζονται μειωμένες. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των Ενώσεων σε άλλες σιτοπαραγωγές περιοχές της χώρας, εκτιμούν ότι η καλλιέργεια κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Σύμφωνα επίσης με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου δεν είναι λίγες οι περιοχέ... (συνέχεια)
25-04-2012
Βοήθεια στους αγρότες οι οποίοι θέλουν να υποβάλλουν διαδικτυακά την Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης προσφέρει μέσω τηλεφώνου ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΠΕΚΕΠΕ 210 8802000 και στη συνέχεια να επιλέγουν το 0 (μηδέν). Οι ώρες λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου είναι καθημερινά 9.30 με 13.30. Το σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης έχει ενεργοποιηθεί για την πλειοψηφία των παραγωγών που παρέλαβαν επιτυ... (συνέχεια)
24-04-2012
Με υπουργική απόφαση διευκρινίζεται το θέμα των ελέγχων των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από τις αρμόδιες εφορίες οι οποίες δεν διαθέτουν ειδικό σχετικό τμήμα. Αναλυτικότερα, με την με αριθμό ΠΟΛ.1097, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1182/Β/10 – 4 – 2012, ορίζονται τα εξής: Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1 της ΑΥΟ ΠΟΛ 1084/2012, οι αιτήσεις επιστροφής μπορούν να υποβάλλονται και στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος τ... (συνέχεια)
23-04-2012
Λίγες μέρες πίσω πήγε χρονικά η σπορά βάμβακος στις πιο πολλές περιοχές της χώρας εφέτος, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των έντονων βροχοπτώσεων την περίοδο, πριν και κατά το Πάσχα.   Με τον καιρό να έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μπήκαν επιτέλους στο χωράφι με τις σπαρτικές τους μηχανές, για να φυτέψουν το προϊόν, στις κύριες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα, το ... (συνέχεια)
21-04-2012
Τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στην οποία αναφέρονται οι αλλαγές που θα ισχύσουν στον τρόπο καταβολής των δόσεων του γνωστού 9χίλιαρου των καπνοκαλλιεργητών (Μέτρο 144). Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΦΕΚ η πρώτη δόση αφορά στο «25% της συνολικής απώλειας των άμεσων ενισχύσεων των ετών 2010, 2011 και 2012 σε σχέση με το 2009, χωρίς το ποσό αυτό να μπορεί να υπερβαίνει τα 4.500 ευρώ». Αναλυτικά η τροποποιητική απόφαση αναφέρε... (συνέχεια)
20-04-2012
Το Εργαστήριο Γεωργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της προσπάθειας για συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση των παραγωγών άλλα και όσων επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών διοργανώνει ένα κύκλο σεμιναρίων. Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στις 28 και 29 Απριλίου 2012 με θέμα «Εισαγωγή στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών». Το κόστος συμ... (συνέχεια)
19-04-2012
Ολοκληρώθηκαν σήμερα, 18 Απριλίου μετά από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές σε μια σειρά καθεστώτα, όπως είχε γραφτεί από τον ΑγροΤύπο, για την περίοδο πριν και μετά το Πάσχα. Με αφορμή την εξέλιξη των πληρωμών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε: « Συνεχίζουμε το έργο μας χωρίς καμία καθυστέρηση για τις πληρωμές των αγροτών, όσον αφορά το 2011 ενώ λαμβάνουμε και όλα τα μέτρα ώστε να εξελιχτούν ομαλά και οι πληρωμές του 2012. Η ομαλή πορεία της χρηματοδότησης τη... (συνέχεια)
18-04-2012
Απαγορευμένα φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας διακινούνται στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς ολοένα και περισσότεροι καλλιεργητές πέφτουν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης αγροχημικών που έχουν τεθεί εκτός νομού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, τα ποσοστά χρήσης φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί από την Ε.Ε. έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από 7% το 2008, σε 15% το 2010, ενώ η τάση παραμένει αυξητική για τους πρώτους μήνες του 2012... (συνέχεια)
17-04-2012
Μεγάλες αντιδράσεις και έντονη ανησυχία προκάλεσε η αναγραφή για απαγόρευση φύτευσης της πατάτας Νάξου στην ετικέτα με την τιμή και την προέλευση του προϊόντος, που διατίθεται από γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.   Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση μετά την προώθηση ηλεκτρονικού μηνύματος που δημοσίευσαν ιστοσελίδες και blogs που αναφερόταν σε αυτή την οδηγία στην ετικέτα, σημειώνοντας, ότι η “ράτσα” της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την ανα... (συνέχεια)