Ανακοινώσεις

10-05-2013
Οι συνέπειες της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού στην καπνοκαλλιέργεια αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαΐου, στις Βρυξέλλες. Το θέμα έχει ενταχθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης κατόπιν αιτήματος της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η Οδηγία για τα προϊόντα καπνού που εξέδωσε η ΕΕ, απειλεί να πλήξει την καπνοκαλλιέργεια της χώρας μας, τη στιγμή που άρχισε... (συνέχεια)
08-05-2013
Ξεκινά η εφαρμογή προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, για την καλλιεργητική περίοδο 2013.   Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο σύνολο της έκτασης βαμβακιού που θα καλλιεργηθεί στη Χώρα κατά την καλλιεργητική περίοδο 2013.   Σκοπός του, η μεγιστοποίηση της ποσοτικής παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων βάμβακος, με διατήρηση και βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των βαμβακοκαλλ... (συνέχεια)
07-05-2013
Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ υποστήριξε την πρόταση της Κομισιόν περί προσωρινής απαγόρευσης 3 φυτοφαρμάκων, που ήταν «ύποπτα» ότι βλάπτουν τις μέλισσες.   Τα τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα (imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam) χρησιμοποιούνται στους σπόρους πριν την βλάστηση και προστίθενται στο έδαφος ή με σπρέι στα φυτά. Παράγονται κυρίως από την Bayer της Γερμανίας και την Syngenta της Ελβετίας. Σε επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα... (συνέχεια)
04-05-2013
Η ¨ΑγροΦυλλίδα¨  και ο Γεωπόνος Στέργιος Γκιργκίρης σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα! (συνέχεια)
03-05-2013
Συνεχίζεται σε εβδομαδιαία βάση (περίπου 200 εγκρίσεις την εβδομάδα) η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης. Στο σύνολο των 7.735 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί, μέχρι και σήμερα έχουν ελεγχθεί από γνωμοδοτικές επιτροπές 6.860 αιτήσεις και συνεχίζονται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν εκδοθεί 3.840 εγκρίσεις (η διαδικασία συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα) εξ αυτών με συνολικό προϋπολογισμό 509 εκατ. ευρώ, δημόσιας δαπάνης 275 εκατ. ευρώ. Σ... (συνέχεια)
02-05-2013
Το 3% του συνόλου των ιδιοκτητών γης στην Ευρώπη κατέχει ήδη πάνω από τη μισή καλλιεργήσιμη γη της Γηραιάς Ηπείρου. Και οι περισσότεροι αυτού του 3% είναι κινεζικές επενδύσεις ή μεσανατολικά αντισταθμιστικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (τα γνωστά μας hedge funds).   Πρόκειται για μια «τριτοκοσμικοποίηση» της Ευρώπης, με μεθόδους αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται στη Βραζιλία, την Κολομβία ή τις Φιλιππίνες. Και κανείς δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι αν δεν υπήρχε ο διαρκώς εντεινόμενος αγροτοκ... (συνέχεια)
01-05-2013
Σε μια σειρά πληρωμών προχώρησε και χθες, 30 Απριλίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιώντας τις εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών μεταξύ άλλων έγινε και η πληρωμή Κρατικής Ενίσχυσης ΄Ησσονος Σημασίας (DE MINIMIS) 2012 με 4.829 δικαιούχους με το ποσό των 4.057.600 ευρώ. Αναλυτικά οι πληρωμές που ανακοινώθηκαν έχουν ως εξής: 1)Ειδική Ενίσχυση για την καλλιέργεια Κριθαριού Λήμνου, σε 965 δικαιούχου... (συνέχεια)
30-04-2013
Παρά το γεγονός ότι δεν επετεύχθη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. η απαραίτητη ειδική πλειοψηφία - είτε υπέρ ή κατά - στην αρμόδια Επιτροπή Προσφυγών, η οποία συζήτησε στις 29 Απριλίου την πρόταση να περιοριστεί η χρήση 3 νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων για την προστασία της μελισσοκομίας στην Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει τις διαδικασίες. Αναλυτικότερα, ο Επίτροπος Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Tonio Borg, δήλωσε σχετικά: «Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφί... (συνέχεια)
29-04-2013
Τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που επιβάλουν ειδικό τέλος σε όσους έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά υπερασπίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου εξηγώντας ότι «σήμερα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ είναι 1,4 δις ευρώ. Χωρίς τα μέτρα το 2014 θα ήταν 2,5 δις ευρώ ενώ θα έπρεπε να είναι μηδενικό. Αν πτωχεύσει ο ΛΑΓΗΕ θα επηρεαστεί όλη η αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ οι τράπεζες και υπενθυμίζω ότι η Αργεντινή έτσι πτώχευσε από την κατάρρευση αγοράς ενέργειες». Να σημειωθε... (συνέχεια)