Ανακοινώσεις

22-10-2012
Με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ώστε να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών και παροχών. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην κατώτερη κατ... (συνέχεια)
21-10-2012
Καμπάνα 150 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει η Κομισιόν στην Ελλάδα για τα άτοκα δάνεια που πήραν το 2008 από την Αγροτική Τράπεζα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου 57 ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών για τη συγκομιδή σιταριού, χωρίς μάλιστα πολλές από αυτές να τα επιστρέψουν! Η ώρα του... θερισμού έφτασε. Ηδη από τον περασμένο Ιανουάριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει αποφανθεί ότι η εν λόγω κρατική βοήθεια ήταν αθέμιτη κρατική ενίσχυση εξαιτίας του επιδοτούμενου επιτοκίου κα... (συνέχεια)
20-10-2012
Μέχρι 31 Οκτωβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για όσους καπνοπαραγωγούς δήλωσαν ότι θα καλλιεργήσουν το 2012/2013 σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και θέλουν να επιδοτηθούν με τα 93,6 ευρώ το στρέμμα. Η προηγούμενη ημερομηνία ήταν η 12η Οκτωβρίου, όπως προβλεπόταν στη 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Δράση 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-13. Αφορά τους δικαιού... (συνέχεια)
19-10-2012
Καταβάλλεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα η προκαταβολή ύψους 50% της ενιαίας ενίσχυσης 2012 που ανέρχεται περίπου στο 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί η σύμφωνα γνώμη της Ε.Ε για αύξηση της προκαταβολής στο 70%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιτόπιων και διοικητικών  ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι συμφωνίες για την εξασφάλιση ρευστότητας της κατα... (συνέχεια)
18-10-2012
Έκτακτη επικαιρότητα: Αιφνίδια άνοδο σημειώνουν οι τιμές του βαμβακιού στη διεθνή αγορά τις τελευταίες 48 ώρες, φτάνοντας στα 77,86 σεντς ανά λίμπρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία του καλοκαιριού στις ΗΠΑ φαίνεται τελικά πως επηρέασε σημαντικά την ποιότητα της αμερικανικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι τιμές να ενισχύονται με την μέγιστη επιτρεπόμενη άνοδο των 3 σεντς το απόγευμα της Τετάρτης. Στα 43,48 λεπτά το κιλό είναι πλέον η τιμή που αντιστοιχεί στο σύσπορο, κάτι που θα υπο... (συνέχεια)
16-10-2012
«Πρέπει να αναστήσουμε την κτηνοτροφία και να ξαναβρούν οι γεωργοί το μεράκι τους», λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.  Μόλις του είχαν φέρει ένα κουτί ξερά σύκα. Επέμενε να δοκιμάσω. Άρχισε να μου λέει πόσο καλό κάνουν τα αποξηραμένα φρούτα. «Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Καλή πηγή χαλκού και μαγγανίου». Την πρώτη φορά που τον συνάντησα γέμισα ένα μπλοκάκι με σημει... (συνέχεια)
15-10-2012
 Οριστικό τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολογίας των αγροτών και υποχρέωση όλων των επαγγελματιών του γεωργικού χώρου να τηρούν λογιστικά βιβλία (εσόδων – εξόδων) περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013, στο πλαίσιο της νέας φορολογικής αναδιάρθρωσης.     H απόφαση για τη συμμετοχή των αγροτών στο νέο φορολογικό καθεστώς δεν θεωρείται μόνο δεδομένη αλλά και εξόχως σημαντική, όχι μόνο γιατί θα αποτελέσει τον «θεμέλιο λίθο» στη νέ... (συνέχεια)
14-10-2012
Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν να κρατήσουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την γεωργία στο σημερινό του επίπεδο, μετά από συνάντηση μεταξύ των υπουργών γεωργίας τους στο Βερολίνο την Τετάρτη (10 Οκτωβρίου). Ο Ilse Aigner της Γερμανίας και o Stéphane Le Foll της Γαλλίας δήλωσαν: "υποστηρίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για τη διατήρηση του γεωργικού προϋπολογισμού στο ονομαστικό επίπεδο του 2013 για την περίοδο 2014-2020,". Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέ... (συνέχεια)
13-10-2012
Μαύρες σκέψεις καταλαμβάνουν όλους μας όταν θέτουμε το ερώτημα: Εχουμε άραγε ελληνικά προϊόντα σε ποσότητες που να επαρκούν για τη διατροφή του πληθυσμού;   Η δραστική συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας (από περίπου 30% που ήταν προ τριακονταετίας, όταν είχε μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ το 1981, έχει απομείνει το ένα τρίτο) και η μετάλλαξη πολλών Ελλήνων αγροτών σε... διαχειριστές επιδοτήσεων της ΕΕ και σε εργολάβους ξένων εργατών γης, οδηγούν στην παραπλανητική εντύπωση ότι ... (συνέχεια)