Ανακοινώσεις

24-04-2013
Την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013, ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 4.225 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε πατάτες, κηπευτικά, ελιές και πορτοκάλια και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια στους νομούς:  Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμ... (συνέχεια)
23-04-2013
Οι φορολογούμενοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους αγροτεμάχια αναμένεται να κληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υποβάλουν εκ νέου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις εκτάσεις γης που τους ανήκει και είναι εκτός σχεδίου.   Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων και συμφώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ότι θα πρέπει από το 2013 να γίνει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εκτάσεων γης που κ... (συνέχεια)
22-04-2013
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης έχει ενεργοποιηθεί για την πλειοψηφία των παραγωγών που παρέλαβαν επιτυχώς στοιχεία πρόσβασης στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης κωδικών για το έτος 2013. Επισημαίνεται, ότι η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για όλους τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2012 ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής. Δεν θα μπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακώς την αίτησή τους όσοι δηλώνουν αγροτεμάχια που γεωχωρικά ανήκουν ... (συνέχεια)
20-04-2013
Πριν το Πάσχα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταβληθούν 28 εκατ. ευρώ σε όσους παραγωγούς έχουν καλλιεργήσει σκληρό σιτάρι σύμφωνα με τις προδιαγραφές ολοκληρωμένης διαχείρισης του προτύπου AGRO κατά το 2012. To ποσό αυτό προέρχεται από το Μέτρο 2 «Βελτίωση της ποιότητας σκληρού σίτου» του άρθρου 68 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009. Με βάση υπηρεσιακές πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ακριβές ποσό ανά στρέμμα δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά δεν θα είναι λιγότερο από τ... (συνέχεια)
20-04-2013
Οι πρώτες σκέψεις αναφέρονται σε μια εισφορά της τάξης του 10-15% του τζίρου και εξετάζεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από αυτή, όσοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 30-35 εκατ. ευρώ.   Ο συνολικός τζίρος από φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία. Η ΔΕΗ καταβάλλει σε μηνιαία βάση στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά ... (συνέχεια)
19-04-2013
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, δηλώσεων Παραγωγής και Εκτροφής του ΕΛΓΑ και αιτήσεων για το Μητρώο Αγροτών (ΟΣΔΕ 2013), προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή σειρά ερωτημάτων που είχαν τεθεί.  Κατ' αρχάς, οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και μέσω των πυλών εισαγωγής, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), δηλαδή με βάση την υπογραφείσα σύμβαση.  Καμία επιπλέον επ... (συνέχεια)
19-04-2013
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται αυτό το διάστημα η καλλιέργεια τεύτλων αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, τα στρέμματα που έχουν σπαρθεί μέχρι στιγμής είναι λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν ξεπερνούν τις 55.000 ενώ πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 100.000 στρέμματα. Ειδικότερα, στο νομό Σερρών έχουν σπαρθεί περίπου 7.000 στρέμματα, στην Ορεστιάδα 7.000 στρέμματα, στο Πλατύ Ημαθίας 20.000 στρέμματα και στη Λάρισα επίσης περίπου 18.000... (συνέχεια)
18-04-2013
Τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς επίσης και τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος καθορίζει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Υπενθυμίζεται ότι από τη φετινή χρονιά θα εφαρμοστεί ο νέος μειωμένος συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στο 6% από 11%. Λόγω της μείωσης αυτής μειώνεται και ο συντελεστής επιστροφής που προβλέπεται για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους αγρότες και οι οποίες υπάγ... (συνέχεια)
17-04-2013
Στο πνεύμα των αλλαγών που είχαν ζητήσει οι «μεγάλοι» του κλάδου κινείται το σχέδιο νόμου για την αγορά φωτοβολταϊκών που έδωσε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το σχέδιο ενσωματώνει τα «δραστικά» μέτρα που είχαν ζητήσει φορείς όπως ο ΕΣΗΑΠΕ και ο ΣΠΕΦ, δηλαδή αναστολή σύναψης συμβάσεων σύνδεσης και συμβάσεων πώλησης με το ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το τέλος του έτους. Το μέτρο αυτό αφορά και όσα έργα έχουν πάρει όρους σύνδεσης... (συνέχεια)