Ανακοινώσεις

01-04-2012
Η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία των πολιτών και το ίδιο το οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης επιβάλλουν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη αγροτική παραγωγή και, συνεπώς, μια πιο πράσινη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ίσως ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι με οικονομικά κίνητρα για τους παραγωγούς και αυτό, με τη σειρά του, είναι κάτι «που δεν μπορεί να περιμένει», όπως τόνισε σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) εν όψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ, ο καθηγητής Alan Mathews. ... (συνέχεια)
31-03-2012
Με επιπλέον δύο λεπτά στην τιμή-βάση για τις διαπραγματεύσεις των φετινών συμβολαίων καλλιέργειας του ηλίανθου, στα 37 λεπτά δηλαδή, έκλεισε η Ομάδα Παραγωγών του Φωτολίβους Δράμας. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η τιμή εκκίνησης ήταν τα 35 λεπτά το κιλό. Η Ομάδα της Δράμας πέτυχε μετά από επίμονες προσπάθειες να κλείσει συμβόλαια για όλα τα μέλη της με 37 λεπτά το κιλό. Κι ενώ οι συνθήκες ευνοούσαν για αύξηση της τιμής από την πλευρά των βιομηχανιών βιοντίζελ, τελικά ο μόνος τρόπος γι... (συνέχεια)
30-03-2012
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε με σχετική του ανακοίνωση, ότι υπεγράφη την Παρασκευή 30 Μαρτίου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η απόφαση που αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Πιο αναλυτικά, για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), προκειμένου για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το έτος 2012, ακολουθούνται οι κατωτέρω διαδικασίες:... (συνέχεια)
29-03-2012
Τελικά οι μειώσεις στις αγροτικές ενισχύσεις θα είναι μικρότερες από ότι αναμέναμε ανακοίνωσε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ Ιωάννης Κολυβάς, κατά τη διάρκεια ημερίδας για την αναζήτηση της πορείας του Ελληνικού ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς το πρωί της Πέμπτης 29 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι ενισχύσεις θα μειωθούν 5% με 9%, ενώ θα εξαιρούνται οι περιοχές Natura, οι βιολογικές καλλιέργειες ... (συνέχεια)
27-03-2012
Για ισχυρό ρεύμα επιστροφής των νέων στα χωριά, καθώς 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φλερτάρουν με την ιδέα επαναπροσδιορισμού του τρόπου ζωής και εγκατάλειψης των μεγαλουπόλεων, κάνει λόγο ειδική δημοσκόπηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), στοιχεία της οποίας παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. To 68,2 των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει… στις ρίζες, ενώ περίπου το 50% επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τoν αγροτικό τομέα. Με βάση την έρευνα το 68,... (συνέχεια)
26-03-2012
Με σοβαρές ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες λιπασμάτων προχωρά φέτος η προετοιμασία των εαρινών καλλιεργειών, καθώς τα προβλήματα στη λειτουργία των ELFE (Ελληνικά Λιπάσματα), σαν αποτέλεσμα των θεμάτων ρευστότητας και των δικαστικών εμπλοκών της οικογένειας Λαυρεντιάδη, έχει σαν αποτέλεσμα να ικανοποιούνται με το… δελτίο οι παραγγελίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι ελλείψεις σε λιπάσματα είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές, ενώ μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον των αγροτών γι... (συνέχεια)
24-03-2012
Στο 5,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην συνολική εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2,1% που είχε καταγραφεί το 2006 σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία θα παρουσιασθεί επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Απριλίου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα αιολικά πάρκα κάλυψαν το 68% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας το 2011. Ακολούθησαν τα φωτοβολταϊκά με 21,6%, η ισχύς των οποίων σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση το ... (συνέχεια)
23-03-2012
Σε πληρωμές 50 δικαιούχων για «Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης)» προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.   Σύμφωνα με όσα αναφέρονται το συνολικό ποσό πληρωμής ανέρχεται σε 1.067.034,63 ευρώ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Στις 23/03/2012 ξεκίνησαν οι πληρωμές του Μέτρου 1.2.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης). Aφορά 50 δικαιούχους και το συνολικό ποσό... (συνέχεια)
22-03-2012
«Αν δεν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό της γεωργίας με σύνεση», μιας και η γεωργία είναι, μακράν, ο κύριος «χρήστης» γλυκού νερού, «θα αποτύχουμε να τερματίσουμε την πείνα, ενώ θα ανοίξουμε την πόρτα σε μια σειρά άλλων δεινών, όπως η ξηρασία, η πείνα και η πολιτική αστάθεια». Σε αυτή την προειδοποίηση προχώρησε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, το θέμα της οποίας είναι «Νερό και Επισιτιστική Ασφάλεια». Τόνισε, π... (συνέχεια)