Ανακοινώσεις

27-11-2013
Μια νέα επιδότηση για την μεταποίηση τροφίμων από Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.   Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εστάλη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα διέπει το Μέτρο 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2007-2013  που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντ... (συνέχεια)
27-11-2013
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα κ. Μόσχου Κορασίδη και εκπροσώπων των Διευθύνσεων Βιολογικής Γεωργίας και Ζωικής Παραγωγής καθώς και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης για τη καταχώρηση της ελληνικής γιαούρτης ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) καλύπτοντας την παραγωγή σε επίπεδο επικράτειας. Ο Αναπληρωτής Υπουργό... (συνέχεια)
26-11-2013
Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) οι τιμές αγοράς τεύτλων για το 2014. Αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή, 22/11/2013, στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ. Στο μεταξύ δόθηκαν από την ΕΒΖ στην τράπεζα Πειραιώς, τη Δευτέρα (25/11), οι καταστάσεις με τις πληρωμές στους τευτλοπαραγωγούς για την καμπάνια του 2013. Σε πρώτη φάση πιστώνονται 3,4 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς περίπου 1.700 αγροτών, που παρέδωσαν τεύτλα έως τις 15 Σ... (συνέχεια)
25-11-2013
Η ελιά είναι δέντρο που αντιδρά θεματικά σεκαλλιεργητικές παρεμβάσεις, όπως το κλάδεμα. Αρκεί να γίνεται σωστά! Αν η επέμβαση του κλαδέματος είναι επιτυχής, το δένδρο οδηγείται σε υψηλές αποδόσεις και περιορισμό της παρενιαυτοφορίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση παρατηρούνται προβλήματα που εντέλει ζημιώνουν το εισόδημα του παραγωγού. Μετά το πέρασμα από την νεαρή ηλικία στην ενήλικη ζωή, το ελαιόδενδρο απαιτεί εφαρμογήκλαδέματος καρποφορίας. Με το κλάδεμα αυτό στοχ... (συνέχεια)
23-11-2013
Από τα Σωματεία τευτλοπαραγωγών και τευτλοεξαγωγέων ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η κοροϊδία συνεχίζεται. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας, δεν έχουμε ακόμη πληρωθεί για την παραγωγή μας. Η καθυστέρηση αυτή είναι πρωτοφανής στα χρονικά και έρχεται σε μια εποχή που μας βρίσκει σε άθλια οικονομική κατάσταση, δεδομένου ότι εδώ και ενάμιση χρόνο πληρώνουμε έξοδα για την παραγωγή με αποτέλεσμα να ασφυκτιούμε οικονομικά αντιμετωπίζοντας ακόμη και θέμα διαβίωσης, κάτι που προφανώς δεν αντιλαμβάνον... (συνέχεια)
22-11-2013
Στο έλεος των εισπρακτικών εταιριών τελούν πλέον χιλιάδες αγρότες που είχαν πάρει δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, μετά τη διάσπασή της σε καλή και κακή και τον… μποναμά της κυβέρνησης στο Μιχάλη Σάλλα και την τράπεζα Πειραιώς. Οι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους καθώς ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ ζητά τις οφειλές εδώ και τώρα.   ..Συγκεκριμένα, με επιστολές της τράπεζας προς του δανειολήπτες, ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ απαιτεί εντός δεκαημέρου να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, απειλώντας ... (συνέχεια)
21-11-2013
Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, τη συμφωνία που πέτυχαν οι διαπραγματευτές του με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κοινή Γεωργική Πολιτική που θα ακολουθηθεί στο διάστημα 2014-2020. Η νέα μεταρρύθμιση αν και λιγότερο τολμηρή στο περιεχόμενο από τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εισάγει νέους όρους και καινούργιο τρόπο προσέγγισης της γεωργικής δραστηριότητας.   Απαιτεί έναν περιβαλλοντικά πιο φιλικό ρόλο  απ... (συνέχεια)
20-11-2013
Σε μια εποχή που πολλοί λοιδορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για δήθεν φορολογική ασυλία που απολάμβαναν τα περασμένα χρόνια, η πραγματική εικόνα της αγροτικής οικονομίας και κυρίως αυτών που έπονται διαψεύδει κάθε κακεντρεχές και κατευθυνόμενο σχόλιο. Παράλληλα περικοπές στις επιδοτήσεις φέρνει και η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ΠΑΣΕΓΕΣ ο αγροτικός τομέας πληρώνει ήδη βαρύ το τίμημα της κρίσης και τη... (συνέχεια)
18-11-2013
Την έναρξη διαλόγου προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος σε βάθος τετραετίας πρότεινε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ, αγγίζοντας τη διακεκαυμένη ζώνη των συνεργειών της κοινωνικής ασφάλισης με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Αλλωστε, αυτός («η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης») ήταν και ο τίτλος της ημερίδας του Ελληνοαμερικανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, από το οποίο εκλήθη να μιλήσει. «Αν προβλέψουμε ... (συνέχεια)
16-11-2013
Έτοιμη να σταλεί προς υπογραφή είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου η ΚΥΑ αναμένεται να σταλεί προς υπογραφή στους συναρμόδιους Υπουργούς την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη (18 – 19 Νοεμβρίου) ώστε στην συνέχεια να πάρει ΦΕΚ και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοσίευσης της πρόσκλησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προκήρυξη θα δίνει τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων έως την 31η Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι θα π... (συνέχεια)