Ανακοινώσεις

27-06-2013
«Πράσινες» ενισχύσεις σε επαγγελματίες αγρότες, έξτρα πριμ σε νέους γεωργούς και σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές, χωρίς την χρήση των μέχρι σήμερα γνωστών ως ιστορικών δικαιωμάτων, προβλέπονται - μεταξύ άλλων – στην συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013, στην οποία κατέληξαν την Πέμπτη 26 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φυσικά, τα τελικά νούμερα τελούν υπό την αίρεση των συνεχιζόμενων διαπ... (συνέχεια)
26-06-2013
Και να που ξαφνικά γίναμε όλοι μας αγρότες! Στρατιές ανέργων, κυρίως νέων, αντιμέτωπων με το φάσμα της πείνας και της ανέχειας, με μια τσάπα ανά χείρας, αναζητούν απεγνωσμένα καλλιεργήσιμη γη για να χτίσουν πάνω σ’ αυτή το μέλλον τους… Καταπίνοντας αμάσητες τις υποβολιμιαίες χαζομάρες που τους πλασάρουν τα Μ.Μ.Ε. των μεγαλοεργολάβων, κάνουν όνειρα και φαντάζονται πως θα πλουτίσουν καλλιεργώντας εξωτικά φυτά ή συσκευάζοντας κρασί και λάδι και πουλώντας τα σε… delicatessen. Ποντάροντας ό,τι του... (συνέχεια)
25-06-2013
Τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο μου τον σύστησε ένας φίλος μου μέσω Ίντερνετ πριν από κάμποσο καιρό. Μου έστειλε μια πολύ ατμοσφαιρική φωτογραφία του, στην οποία διασχίζει μια γέφυρα μέσα στο δάσος ψάχνοντας για άγρια χόρτα, γράφοντας για λεζάντα: «Δεν παίζεται αυτός ο τύπος, ρε μαλάκα!» (το τελευταίο, φιλικά).  Και πραγματικά, αυτός ο τύπος δεν παίζεται. Και δεν είναι μόνο ότι τα παράτησε όλα και πήρε τα βουνά για να ζήσει όπως ονειρευόταν, ούτε ότι είχε την τύχη με το μέρος του και κατάφερ... (συνέχεια)
22-06-2013
Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλα τα υποκαταστήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Διαβάζοντας στον ηλεκτρονικό τύπο, ότι όλοι οι γεωτεχνικοί επικροτούν την θέσπιση συνταγολογίου φυτοπροστατευτικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι εκφράζει τις απόψεις όλων των επιστημόνων Γεωπόνων, εμπόρων γεωργικών εφοδίων της χώρας και μεταφέροντας τις θέσεις όλων των συνεργαζόμενων αγροτών της περιοχής μου για το συγκεκριμένο θέμα, που μάλλον είναι και όλων των αγροτών της χώρας δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω κ... (συνέχεια)
21-06-2013
Η μεγαλύτερη Πανσέληνος του χρόνου μαζί με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα έρχονται με διαφορά δύο ημερών. Η Παρασκευή 21 Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη ημέρα του έτους που ονομάζεται και θερινό ηλιοστάσιο. Αυτό συμβαίνει κατά την χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος όσο περισσότερο επιτρέπει η κλίση της Γης, μακριά από τον Ήλιο, κατά την ετήσια τροχιά της γύρω από αυτόν. Η στιγμή αυτή ονομάζεται ηλιοστάσιο του Ιούνη, ή θερινό ηλιοστάσιο. Κατά... (συνέχεια)
20-06-2013
Με διαφοροποιήσεις στις τιμές από περιοχή σε περιοχή φαίνεται ότι κάνει αρχή το αλώνισμα σκληρού και μαλακού σιταριού στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτή την περίοδο οι τιμές στο σκληρό σιτάρι ξεκινούν από τα 20 λεπτά το κιλό και καταλήγουν στα 22 λεπτά το κιλό ενώ αντίστοιχα στο μαλακό σιτάρι ξεκινούν από 16 λεπτά το κιλό και φθάνουν έως 19 λεπτά το κιλό. Ένας από τους παράγοντες που οι τιμές διαμορφώνονται χαμηλότερα από ότι στον Θεσσαλικό κάμπο έχει να κάνει με τις... (συνέχεια)
19-06-2013
Δεν θα εκδοθούν νέες άδειες στα φωτοβολταϊκά προτού εκπονηθεί νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης στην αγορά των ΑΠΕ και δρομολογηθεί η πορεία απόσβεσης των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ. Όπως διεμήνυσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου σε φορείς της αγοράς φωτοβολταϊκών «στόχος μας είναι από εδώ και πέρα να λειτουργήσουμε προληπτικά και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. Το Υπουργείο προχωρά ήδη στην εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τις ΑΠΕ με χρονικό ορίζοντα το 2030 που προγραμματίζουμε να ολοκ... (συνέχεια)
18-06-2013
Ένα νέο μείγμα εξαγωγικού προτύπου για την Ελλάδα συνθέτουν οι διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση νέων αγορών-στόχων, έναντι παραδοσιακών εμπορικών εταίρων, αλλά και με την ενίσχυση της συμμετοχής των αγροτικών προϊόντων και των πετρελαιοειδών στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. ώρες όπως η Τουρκία, το Γιβραλτάρ και η Σινγκαπούρη καταλαμβάνουν θέση στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων αγορ... (συνέχεια)
17-06-2013
Φως στο τούνελ της επιστροφής του ΦΠΑ για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου την εβδομάδα που διανύουμε ολοκληρώνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις μέσα από το ΟΣΔΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥπΑΑΤ φθάνουν στο τέλος τους, αυτή την εβδομάδα (17 με 21 Ιουνίου) και εν... (συνέχεια)
15-06-2013
Η στέβια προέρχεται από τα υψίπεδα της Παραγουάης στα σύνορα με την Βραζιλία. Η στέβια (Stevia rebaudiana Bertoni) είναι ένα πολυετές, ποώδες και πολύκλαδο φυτό, με μορφή μικρού θάμνου, που στο στάδιο συλλογής έχει βλαστούς ημιξυλώδεις και ύψος 50-60 εκατοστά. Έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα το πρώτο έτος αλλά βαθύ τα επόμενα έτη. Τα φύλλα είναι απλά, άμισχα, αντίθετα, με μήκος 2-3 έως 5-8 εκ. και πλάτος 1-2 έως 3-4 εκ, ανάλογα με το βιότυπο. Τα άνθη είναι σωληνοειδή και ανά 5 σε κεφαλή (Οικογέ... (συνέχεια)