Ανακοινώσεις

16-09-2013
Αφαιρέθηκε από τους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης η αγορανομική διάταξη του 2009, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά αναγράφεται η χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το συγκεκριμένο πλαίσιο κρίθηκε αντισυμβατικό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο, η σχετική υποχρέωση μπορεί να καταργείται αλλά ο καταναλωτής θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται για την ελλην... (συνέχεια)
14-09-2013
Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατείς τη χώρα σε σχέση με την αγορά των δημητριακών. Όπως τονίζει σε σχετική του επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Θανάση Τσαυτάρη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχήτας: «θέλω να καταγγείλω μια απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη χώρα. Σιτηρά και καλαμπόκι αμφίβολης ποιότητας εισάγονται αθρόα από γειτονικές... (συνέχεια)
13-09-2013
Ομόφωνη στήριξη έλαβε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτραπεί στα κράτη μέλη να προκαταβάλουν μέχρι και το 50% των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών για το 2013, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της σχετικής Επιτροπής Διαχείρισης Άμεσων Ενισχύσεων, στις 11 Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και 80% ειδικά για το βόειο και το μοσχαρίσιο κρέας. Ο εν λόγω κανονισμός θα βοηθήσει τους αγρότες να αμβλύνουν τις οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκ... (συνέχεια)
12-09-2013
Δραματικά είναι τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ για τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.     Αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς με «γυμνό μάτι», κάνοντας μια βόλτα στην επαρχία, δηλαδή τα χέρσα και ανεκμετάλλευτα κομμάτια εύφορης γης, αποδεικνύουν και οι αριθμοί, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση… λένε την αλήθεια. Μια τάση που όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όλα αυτά τα χρόνια. ... (συνέχεια)
11-09-2013
Στο ζήτημα των χαμηλών τιμών του καλαμποκιού αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι παραγωγοί καλαμποκιού βλέπουν οι κόποι τους να πηγαίνουν χαμένοι καθώς η τιμή που λαμβάνουν στο καλαμπόκι δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Παράλληλα η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «οι αγρότες δεν έχουν ρευστότητα να πραγματοποιήσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες στα χωράφια τους ούτε να καλύψουν τα τρέχοντα οικογενειακά έξοδα και ... (συνέχεια)
10-09-2013
Τρόπους ενίσχυσης της βιωσιμότητας των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ, με την υποστήριξη Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, που θα συνδέουν κυρίως οικογενειακές φάρμες αναζητά η  άτυπη σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που ξεκίνησε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Θέμα της συζήτησης των υπουργών είναι οι προοπτικές των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ, ενώ θα αναζητηθούν τρόπο... (συνέχεια)
04-09-2013
Τον τελευταίο καιρό, τα διατροφικά συμπληρώματα με βάση τη σπιρουλίνα έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον, τόσο του επιστημονικού όσο και του εμπορικού κόσμου. Και όχι άδικα, μιας και αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες και καλά λιπαρά οξέα.  Επιπρόσθετα, πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό, επιταχύνει το μεταβολισμό, ρίχνει τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα και προστατεύει από την αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα να συ... (συνέχεια)
03-09-2013
Από την 1η Σεπτεμβρίου μηδενικοί είναι οι εισαγωγικοί δασμοί που διαμορφώνονται στον τομέα των σιτηρών. Τον Εκτελεστικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθ. 836/2013 της Επιτροπής της 30ής Αυγούστου 2013 για τον καθορισμό των εισαγωγικών δασμών στον τομέα των σιτηρών, οι οποίοι εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Tzιέρζι Πλέβα. Επιπλέον, όπως ισχύει στον Κανονισμό, να σημειωθεί ότι κατ΄ εφα... (συνέχεια)
02-09-2013
Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες στο τέλος του καλοκαιριού που επικράτησαν στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, απειλούν με μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις στην παραγωγή καλαμποκιού και ανατρέπουν τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, κάτι που φαίνεται να έχει σαν αποτέλεσμα μια αυξητική τάση των διεθνών τιμών του. Έτσι την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια αύξηση στις διεθνείς τιμές κατά 6,5 % σε σχέση με τις τιμές των εμπορικών συμφωνιών του περασμένου ... (συνέχεια)
31-08-2013
«Ένας από τους πυλώνες που θα μπορούσε να «πατήσει» ο τόπος, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, είναι η γεωργία μας, τα εξαιρετικά ποιοτικά της προϊόντα. Γι’ αυτό κάνουμε την ποιότητα και όχι το χαμηλό κόστος, μεγάλη μας στρατηγική επιλογή και στρέφουμε όλη την παραγωγική διαδικασία.», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Ρ/Σ ALPHA 989 και τη δημοσιογράφο Ντίνα Μόσχου με την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου καπνού για όλη ... (συνέχεια)