Ανακοινώσεις

16-12-2011
Η Αλόη Βέρα μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες. Η Αλόη Βέρα είναι ένα φυτό που από άλλους παρουσιάζεται ως φυτό με σχεδόν μαγικές ιδιότητες και από άλλους ως ένα υπερτιμημένο φυτό του οποίου η χρήση ελοχεύει κάποιους κινδύνους. Η Aloe Vera είναι ένα φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες. Ανήκει στην οικογένεια "Xanthorrhoeaceae", υποοικογένεια "Asphodelaceae", το γένος "Aloe". Τα άλλα είδη που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι τα aloe par... (συνέχεια)
15-12-2011
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ με αφορμή την ΚΥΑ 214 ΓΕΩΡΓΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ και τις λεπτομέρειες του προγράμματος Μείωση Νιτρορύπανσης:          Πρόγραμμα δημοφιλές συμβατικής γεωργίας που υπήρξε αφορμή στις τελευταίες 2 προκηρύξεις του Γ ΚΠΣ να ενταχθούνε πάρα πολλοί αγρότες και ειδικότερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας γύρω στους 7.000.  Θετικά σημεία της νέας ΚΥΑ: I.Εισέρχονται όλα τα κηπευτικά σε όλες τις περιοχές Μείωσης Νιτρορύπανσης, (πριν ... (συνέχεια)
15-12-2011
Για τα παραγωγικά αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της νέας επιχειρηματικής διάστασης που αποκτά η εκτροφή των σαλιγκαριών, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας, στη Δράμα.   Η ημερίδα με θέμα «Σαλιγκαροτροφία: Παραγωγικά αποτελέσματα έτους 2011, προβλήματα και προοπτικές» θα διεξαχθεί την ... (συνέχεια)
14-12-2011
Σαν επιδημία εξαπλώνονται τα προβλήματα με την ξηρασία σε όλη την Ευρώπη, αυξάνοντας τους φόβους για τις επιπτώσεις στις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Ήδη βρισκόμαστε στις αρχές του χειμώνα και η στάθμη των μεγαλύτερων ποταμών της Ευρώπης, όπως ο Δούναβης και ο Ρήνος, έχει υποχωρήσει δραματικά. Αντίστοιχη είναι όμως η κατάσταση και βορειότερα, αφού οι ελάχιστες βροχοπτώσεις ανάγκασαν τον Ουκρανό υπουργό Γεωργίας, Ολεξάντερ Ντεμίντοφ, να ανακοινώσει μείωση της επιτρεπόμενης ποσότητας εξαγωγής δημητρ... (συνέχεια)
13-12-2011
Σε αναζήτηση ρευστού βρίσκεται από τώρα η διοίκηση της ΑΤΕbank, για να καλύψει τις ανάγκες εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda, το ποσό που χρειάζεται αυτή τη φορά είναι «χοντρικά» 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο φυσικά θα μειωθεί αναλόγως με τις διάφορες παρακρατήσεις π.χ. για την εισφορά του ΕΛΓΑ και τα «τεχνάσματα» της προείσπραξης οφειλών, με τη δέσμευση μέρους του ποσού που αναλογεί σε όσους δικαιούχους χρωστάνε χρήματα στην τράπεζα. ... (συνέχεια)
12-12-2011
Κάθετη μείωση εμφανίζουν φέτος οι καλλιεργηθείσες με ελαιοκράμβη εκτάσεις στη χώρα μας, καθώς από τα περίπου 200.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρυσι με το εν λόγω ενεργειακό φυτό, φέτος οι σπαρθείσες εκτάσεις δεν υπερβαίνουν τα 90.000 στρέμματα. Πολλοί αγρότες, που καλλιέργησαν πέρυσι ελαιοκράμβη, προτίμησαν φέτος να στραφούν στην καλλιέργεια σιτηρών και ιδίως στο σκληρό στάρι, οι τιμές του οποίου διαμορφώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η στροφή αυτή των παραγωγών αποδίδεται σε τρεις κ... (συνέχεια)
10-12-2011
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το μικρότερο επίπεδο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων (παραγωγικών και εμπορικών) που σχετίζονται με pellets. Συγκεκριμένα το 2008, και σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Pellets Atlas, η Ελλάδα παρήγαγε συνολικά περίπου 27.800 τόνους pellets ενώ η εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ανερχόταν στους 87.000 τόνους. Η συνολική κατανάλωση ανήλθε στους 11.100 τόνους, ενώ, συνεπαγόμενα, η κατά κεφαλή κατανάλωση ήταν περίπου 1 kg, μία από τις χαμη... (συνέχεια)
09-12-2011
Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2011 ήτοι στους 2.323 εκατ. τόνους. Η αναθεωρημένη προς τα πάνω εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για την εμπορική περίοδο 2011/2012 ενδεχομένως να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω ως αποτέλεσμα της καλύτερης προοπτικής στη σοδειά σε κάποιες ασιατικές χώρες και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης, καλύτερα από τα εκτιμώμενα θα είναι τα τελικά αποθέματα. Άλλοι παράγοντες που συνηγορούν στην πίεση των τιμών είναι το ενισχυμέ... (συνέχεια)
08-12-2011
Αυξημένη ανοσία παρουσιάζουν τα αγροτικά εμπορεύματα στην απειλή της οικονομικής κρίσης, σε αντίθεση με τα εμπορεύματα της ενέργειας, όπως υποστηρίζει η γερμανική Commerzbank σε πρόσφατη έκθεση της. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, η ζήτηση για τρόφιμα και ζωοτροφές παραμένει σημαντικά αυξημένη σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού οι περικοπές ξεκινάνε από τα αγαθά πολυτελείας και όχι από τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα αγροτικά προϊόντα. Συνεπώς, η πίεση των τιμών τις τελευταίες ε... (συνέχεια)