Ανακοινώσεις

29-08-2013
Σε γόρδιο δεσμό μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης εξελίσσεται το θέμα με τις επιστροφές ΦΠΑ καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις καταβολής του σε μεγάλο αριθμό αγροτών λόγω των επανελέγχων. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το ΥπΑΑΤ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέβη στο Υπουργείο Οικονομικών όπου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη για την επιτάχυν... (συνέχεια)
28-08-2013
Πριν λίγο καιρό "έτρεξε" το πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας που υλοποιεί από το από το Υπουργείο Ανάπτυξης και μόλις χθες 26-8-2013 είχαμε  αποτελέσματα... Ας συγκρίνουμε λοιπόν την ταχύτητα του Υπουργείο Ανάπτυξης με του Υπουργείο Γεωργίας... Γυναικεία επιχειρηματικότητα : 6500 αιτήσεις … αποτελέσματα σε 3 μήνες (Υπουργείο Ανάπτυξης) Βιολογική γεωργία: αποτελέσματα σε 1,5  χρόνος και βλέπουμε… (Υπουργείο Γεωργίας) Μείωση νιτρορύπανσης: Αποτελέσματα 1,5 χρ... (συνέχεια)
27-08-2013
Χαμηλότερες των προσδοκιών των καπνοπαραγωγών είναι οι πρώτες τιμές που ανακοινώθηκαν (από την περασμένη Παρασκευή 23/8 έως και σήμερα) για τα ελληνικά καπνά τύπου Μπασμάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτές κυμαίνονται από 1 έως 1,69 ευρώ το κιλό ενώ σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί την αντίστοιχη περίοδο πέρσι κυμαινόντουσαν μεταξύ 2,30 – 2,60 ευρώ το κιλό. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν επίσης οι πρώτες τιμές και για τον καπνό ποικιλίας Κατερίνη με τις προοπτικέ... (συνέχεια)
26-08-2013
Σάλο προκαλεί η πρόταση που φέρεται να έχει κάνει η τρόικα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές για συμψηφισμό οφειλών προς τον ΟΓΑ, με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τα γνωστά δικαιώματα ή αλλιώς το τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης που λαμβάνουν χιλιάδες παραγωγοί από την ΕΕ. Η πληροφορία που διακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνεται πλήρως μετά από σχετική ερώτηση στη βουλή. Συγκεκριμένα, την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών μηχανισμών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ ... (συνέχεια)
24-08-2013
Σε μια καλή χρονιά εξελίσσεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η καλλιέργεια βάμβακος. Σε αυτό, εκτός από την ελεγχόμενη κατάσταση μέχρι στιγμής του πράσινου σκουληκιού, συντελούν και οι φετινές καιρικές συνθήκες (απουσία καύσωνα) με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναφέρουν ότι οι αποδόσεις θα είναι αυξημένες. Ωστόσο παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε αναφέρουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα δώσουν φέτος οι εκκοκκιστές κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την συνέ... (συνέχεια)
23-08-2013
Πιο μαλακά και πιο γλυκά γίνονται φρούτα όπωςμήλα και αχλάδια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όπως έδειξε έρευνα που διεξήχθη σε οπωρώνες στην Ιαπωνία. Στόχος των ερευνητών του ιαπωνικού Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων ήταν να εξετάσουν κατά πόσο η πρώιμη ανθοφορία λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στις μηλιές και άλλα δέντρα επηρεάζει την ποιότητα του καρπού-φρούτου. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν δεδομένα ενός χρονικού εύρους 40 ... (συνέχεια)
22-08-2013
Σημαντική άνοδο, κατά 16,3% σε όγκο, εμφάνισε στο πρώτο πεντάμηνο φέτος η εξαγωγή φρούτων και λαχανικών, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, και ανήλθε σε 528.053,1 τόνους, με την αξία τους να καταγράφεται αυξημένη κατά 21,8% και να φτάνει στο ποσό των 371,190 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών "Incofruit-Hellas". Βάσει των στοιχείων του Συνδέσμου, τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 7,8% σε όγκο, σ... (συνέχεια)
13-08-2013
Καθημερινά τριγύρω μας ακούμε πως οι αγρότες τα… «τρώνε» και πως τόσα χρόνια έχουν πάρει χρήματα, εύκολα που δε θα έπρεπε να πάρουν. Ποια είναι όμως η αλήθεια;   Υπάρχουν πράγματι αρκετοί που πήραν πολλά χρήματα, και συνεχίζουν να παίρνουν, από τα γνωστά έως σήμερα δικαιώματα. Αυτοί ήταν οι πιο τυχεροί και είναι η αλήθεια πως κάθε χρόνο έφταναν στις τσέπες τους πολλά λεφτά, χωρίς κόπο. Δυστυχώς το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε προβλέψει αυτές τις περιπτώσεις και για το ... (συνέχεια)
12-08-2013
Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος από τους πιο πλούσιους θα γέμιζε το πιάτο των πιο φτωχών με γεωργικά προϊόντα, σύμφωνα με σχετική μελέτη, στην οποία επισημαίνεται επίσης πως μέχρι το 2050 αναμένεται να διπλασιαστεί η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα. Τα εδάφη που ήδη σήμερα καλλιεργούνται στη Γη, είναι σε θέση να παρέχουν τροφή για τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους παραπάνω από τον τωρινό παγκόσμιο πληθυσμό των επτά δισεκατομμυρίων, αρκεί η παραγωγή να μεταστραφεί από προϊόντα που προορίζονται για ... (συνέχεια)
10-08-2013
«Βλίτο!», «φυτό!», «γλάστρα!», «ραδίκι!»... Θυμάστε αυτές τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποιούσαμε στο σχολείο για να περιγράψουμε τους λιγότερο ευφυείς, κατά την άποψή μας, συμμαθητές μας; Αφήνοντας κατά μέρος το πόσο απαράδεκτο είναι να φορτώνουμε κάποιον με «κοσμητικά επίθετα», οι παραπάνω χαρακτηρισμοί, οι οποίοι προκύπτουν από τη βεβαιότητά μας ότι τα φυτά είναι ανόητα, είναι και εντελώς ατυχείς. Οχι μόνο δεν είναι ανόητα τα φυτά, αλλά η ευφυΐα τους τούς επιτρέπει να κάνουν πράγματα ... (συνέχεια)