Ανακοινώσεις

07-12-2011
Με ηλεκτρονικό κατάλογο εγκεκριμένων σκευασμάτων, κυρώσεις και πρόστιμα για όσους διακινούν παράνομα φυτοπρο- στατευτικά προϊόντα και όσους τα χρησιμοποιούν, κατατέθηκε στην πλήρη του μορφή στη Βουλή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, το νομοσχέδιο για τη φυτοπροστασία. Η απουσία ενιαίου θεσμικού πλαισίου και οι –σχεδόν κοσμογονικές – αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την κυκλοφορία και τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων επέβαλαν και στο ελληνικό κράτο... (συνέχεια)
06-12-2011
Ημερίδες με θέμα την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διερεύνηση βιώσιμων εναλλακτικών μορφών γεωργίας διοργανώνει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα: * Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 09:00 π.μ.: Ημερίδα με θέμα: «Σαλιγκαροτροφία, Οργάνωση και διαχείριση μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών (ανοικτού – κλειστού τύπου)» Ομιλητής: κ. Αβραάμ Νικολαϊδης, Γεωπόνος του ΕΛ.Ο.Γ. - ΔΗΜΗΤΡΑ * Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 09:00 π... (συνέχεια)
05-12-2011
Επιφυλακτικοί μέχρι την τελευταία στιγμή εμφανίζονται οι ευρωπαίοι παρασκευαστές λιπασμάτων, οι οποίοι εξακολουθούν να απέχουν από την αγορά των πρώτων υλών, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν πιο συμφερουσών συμφωνιών.  Οι μακροοικονομικές ανησυχίες, που εξαπλώνονται σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταφράζονται σε μειωμένη ζήτηση για λιπάσματα από τους αγρότες. Η διστακτικότητα αυτή έχει μεταφερθεί και στους μεταποιητές των λιπασμάτων, οι οποίοι αποφεύγουν να αγοράσουν ακριβές πρώτες ύλ... (συνέχεια)
03-12-2011
Το Κέντρο Κατάρτισης «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας θα διοργανώσει μία ημερίδα με θέμα την Σαλιγκαροτροφία. Η ενημέρωση θα γίνει πάνω σε τρεις άξονες: Στα παραγωγικά αποτελέσματα του έτους 2011 στην χώρα μας, στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την χρονιά αυτή και στις προοπτικές του κλάδου της σαλιγκαροτροφίας. Όποιος εκπρόσωπος από Ινστιτούτο, Συνεταιρισμό, εταιρία ή και σαν φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με την σαλιγκαροτροφία, θα ήθελε να συμμετάσχει σαν ομιλητής και να αναφερθ... (συνέχεια)
02-12-2011
Συγκεκριμένο σχέδιο για υποστήριξη των νέων καλλιεργειών και προώθηση των εξαγωγών τους και ιδιαίτερα της καλλιέργειας της στέβιας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ζητά ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη.  Ο βουλευτής αναδεικνύει τη θετική προοπτική που ανοίγεται για τη στέβια, μετά την υπογραφή σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση της θετικής αυτής εξέλιξης θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στον αγροτ... (συνέχεια)
01-12-2011
Μετά την συγκράτηση των τιμών των δημητριακών που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, οι τιμές (με εξαίρεση το ρύζι) άρχισαν να υποχωρούν, όπως δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα, στις 24 Νοεμβρίου 2011, το Διεθνές Συμβούλιο των Δημητριακών (IGC). Η υπερπροσφορά σιτηρών (ιδίως μετά την είσοδο της νέας εσοδείας από Αργεντινή και Αυστραλία), μείωσε τις τιμές fob κατά 20-30 δολάρια/ τόνο, μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα. Ανάλογες πτώσεις παρατηρήθηκαν κ... (συνέχεια)
29-11-2011
Στις κορυφαίες επενδυτικές λύσεις συγκαταλέγει τα αγροτικά εμπορεύματα η UBS, σε πρόσφατη έκθεση της, στηριζόμενη στα δεδομένα της αύξησης του πληθυσμού της γης και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες. Μάλιστα υποστηρίζει πως τα τοπικά νομίσματα των αγορών αυτών ενισχύονται τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αγοραστική τους ικανότητα. «Τα αγροτικά εμπορεύματα εκτιμάται πως θα αποδώσουν υψηλότερα κέρδη μέσα στο 2012, απ’ ότι το 2011, που κατά γενική ομολογία ήταν μια π... (συνέχεια)
28-11-2011
Τις ενέργειες, τις οποίες περιλαμβάνει η τεχνική υποστήριξη της καλλιέργειας του μαλακού σιταριού παρουσιάζει το Ινστιτούτο Σιτηρών. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Ινστιτούτου, σε γενικές γραμμές η τεχνική υποστήριξη που προτείνεται για την καλλιέργεια του μαλακού σιταριού ισχύει και για τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα σιτηρά με μία διαφοροποίηση μόνο, τη λίπανση.Άλλωστε, όπως αναφέρεται, είναι γνωστό ότι η θεαματική αύξηση των αποδόσεων και της παραγωγικότητας στη γεωργία προέρχονται από τη συνδυασμένη... (συνέχεια)
26-11-2011
Υπολογίζεται πως 200 δισεκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού το χρόνο πωλούνται παγκοσμίως ενώ μόνο στις ΗΠΑ οι πωλήσεις αυτές φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια μπουκάλια ετησίως.      Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι 109 λίτρα ανά άτομο ενώ σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνονται 115.000.000 κυβικά μέτρα. Τα κέρδη της βιομηχανίας μεταλλικού νερού αγγίζουν τα 60 δισεκατομμύρια ενώ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν εταιρείες κολοσσοί όπως η Nestle, η... (συνέχεια)