Ανακοινώσεις

31-01-2013
«Αναμφίβολα οι αγρότες έχουν τα δίκια τους και θεωρώ εξαιρετικά θετικό γεγονός το ότι είχαν έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έτσι ώστε να δούμε αν μπορεί να επικαιροποιηθεί η προγραμματική διακήρυξη, στο σκέλος που αφορά στα προβλήματα του αγροτικού τομέα, του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των αγ... (συνέχεια)
30-01-2013
Αν κάνουμε μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν, θα δούμε ότι στις αρχές του πρώτης δεκαετίας του 2000, ένας αγρότης με 50-70 στρέμματα βαμβάκι ζούσε την οικογένεια του. Σήμερα, με την ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) χρειάζεται τουλάχιστον 100 στρέμματα, ενώ με τη νέα θα χρειάζεται 150-200 στρέμματα από το 2014. Τα παραπάνω τονίζει, σε σχετική του μελέτη ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος, σημειώνοντας πως ένα μέρος των εκμεταλλεύσεων μεγεθύνθηκε και θα ανταποκριθεί,... (συνέχεια)
29-01-2013
Συνεδριάζει σήμερα, για πρώτη φορά, η ειδική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας για τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με στόχο την περαιτέρω ενοποίηση των κλάδων ασφάλισης. Η επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε, έως το τέλος της Άνοιξης να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με τους ασφαλιστικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσαρμογές που θα αποφασιστούν πρόκειται να τε... (συνέχεια)
27-01-2013
Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας έπληξε και την ελληνική αγορά λιπασμάτων. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη έρευνα της Hellastat, όπως και αυτά που μας έδωσε ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), η κατανάλωση λιπασμάτων το 2011 μειώθηκε σε σχέση με το 2010, ενώ η φθίνουσα πορεία εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και για το 2012. Στο μεταξύ σε μελέτη που παρουσίασε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Λιπασμάτων - Fertilizers Europe, φ... (συνέχεια)
26-01-2013
Ανησυχητικά φαινόμενα κακόβουλης κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων γνωστών ελληνικών εταιρειών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, υποθέσεις εξαπάτησης Ελλήνων εξαγωγέων στα Βαλκάνια, την Αφρική, αλλά και κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και «οικειοποιήσεις» παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα και το γιαούρτι, σε Βρετανία και ΗΠΑ, καταγράφει τους τελευταίους μήνες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η επιτυχημένη διείσδυση ελληνικών προϊ... (συνέχεια)
25-01-2013
Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου το κείμενο που αφορά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ 2014 – 2020. Η συνέχεια των αποφάσεων ανήκει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία θα κληθεί να ψηφίσει το κείμενο τον προσεχή Μάρτιο. Αυτό βέβαια θα συμβεί αν υπάρξει συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, στις διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 7-8 Φεβρουαρίου 2013. Αυτή η μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ θα είναι η πρώτη η οποία θα συ... (συνέχεια)
24-01-2013
Παρά τις καταγγελίες για «μαϊμού» πώληση λιπασμάτων στη χώρα μας, που έκανε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), συνεχίζει ο ίδιος «προμηθευτής» να διακινεί παράνομα λιπάσματα. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα έχουν διαφορετικά ονόματα. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ «μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος με τα λιπάσματα MAGGOTPLAN όπως φαίνεται συνεχίζει να τα πουλά το ίδιο άτομο, απλά τώρα άλλαξε σακί. Μάλιστα η συνήθης τακτική του είναι να κάνει τις συναλ... (συνέχεια)
23-01-2013
Αυτό αποκάκαλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης μιλώντας, το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του Mega, τονίζοντας ότι το θέμα του πετρελαίου και γενικότερα της διευκόλυνσης των αγροτών σε ζητήματα που αφορούν το κόστος εισροών αποτελεί για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ μείζον ζήτημα. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε "αυτό που θα κάνουμε τώρα μαζί με την κυβέρνηση, προκειμένου να τους βοηθήσουμε προσπαθούμε να τους δώσουμε τώρα το 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατ... (συνέχεια)
22-01-2013
Θετικές προοπτικές για τις αροτραίες καλλιέργειες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ως αποτέλεσμα της σταθερής παγκόσμιας ζήτησης, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών και τα εισοδήματα έως το 2022, που έδωσε στην δημοσιότητα από τις 18 Ιανουαρίου. Αντίθετα, η οικονομική κρίση επιφέρει πτώση στην αγορά κρέατος. Σύμφωνα με την έκθεση, βάση σειράς παραδοχών, οι βασικές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων της ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν ισορ... (συνέχεια)