Ανακοινώσεις

29-03-2013
Ποσοστό μείωσης της τάξης του 4,98% σε όλες τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών άνω των 5.000 €, ή μια συνολική μείωση των1.471.400.000 €, προβλέπει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 28 Μαρτίου και αφορά τα κονδύλια που θα δοθούν μέσω του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ για το οικονομικό έτος 2014. Όπως τονίζεται, σε σχετική ανακοίνωση, με πρόβλεψη δαπανών για άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ και μέτρα στήριξης της αγοράς υψηλότερα από το προσωρινό ανώτατο όριο για το 2014, π... (συνέχεια)
26-03-2013
Η σερβική εταιρεία «Stampa Sistem d.o.o.», με έδρα το Βελιγράδι, η οποία διαθέτει μεγάλη αλυσίδα μικρών καταστημάτων λιανικής πώλησης (ψιλικατζίδικα & περίπτερα), επικοινώνησε με το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, ζητωντας στοιχεία επαφής ελληνικών εταιρειών παραγωγής καπνού σε τρίμματα, με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας προϊόντων που διατίθενται μέσω των καταστημάτων της. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τον Category Manager της ως άνω εταιρ... (συνέχεια)
22-03-2013
Τετραήμερο ενημερωτικό σεμινάριο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη Μελισσοκομία (νεοεισερχόμενοι/αρχάριοι), στο οποίο οι συμμετέχοντες δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά, διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στη Δράμα. Το θέμα της εκπαίδευσης είναι  «Οργάνωση και διαχείριση μιας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης», θα ξεκινήσει την Τρίτη 26 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασ... (συνέχεια)
21-03-2013
Παρά τους υψηλούς δασμούς που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα για την ελληνική φέτα, η τουρκική αγορά παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές εξαγωγές.   Τρόφιμα με θετικές προοπτικές εξαγωγής στην τουρκική αγορά είναι τα εξής: Κακάο, σοκολατοειδή, καφές, κρασί, κατεψυγμένα, βιολογικά, έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα, γκουρμέ, εθνικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής.   Ωστόσο, σε πολλές κατηγορίες τροφίμων ελλη... (συνέχεια)
20-03-2013
Την δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις σύγκλισης του επιπέδου των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το διάστημα 2014 – 2020, τόσο στο εσωτερικό των κρατών μελών όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., αποφάσισαν οι υπουργοί Γεωργίας κατά την διάρκεια της διήμερης συνεδρίασής τους την Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Κατόπιν μαραθώνιων συνομιλιών, οι υπουργοί δέχθηκαν μια δέσμη προτάσεων που υπέβαλε η ιρλανδική προεδρία και αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις... (συνέχεια)
20-03-2013
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρώπη κλυδωνίζεται από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου. Παρότι λόγος γίνεται μόνο για κρέας αλόγου που πωλήθηκε ως μοσχαρίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και χοιρινό κρέας πωλήθηκε ως τέτοιο. Ο σάλος που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για το κρέας αλόγου οδήγησαν στην ανάκληση προϊόντων από το IKEA, αλλά και από άλλες αλυσίδες τροφίμων και σούπερ μάρκετ. Το κρέας αλόγου βρίσκεται στηδιατροφική κουλτούρα διαφόρων ευρωπαϊκ... (συνέχεια)
19-03-2013
Αύξηση κατά 3,7% στην παραγωγή μαλακού σίτου στην Ε.Ε. για τις περιόδους εμπορίας 2012/3 και 2013/4, δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις 18 Μαρτίου. Όμως, οι κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της περιόδου σποράς αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην απόδοση των καλλιεργειών, όπως προειδοποίησαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Το θέμα συζητήθηκε στις 15 Μαρτίου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργα... (συνέχεια)
16-03-2013
Την αναβολή προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να συνεχισθεί η είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΤΜΕΑΡ ή αλλιώς το «χαράτσι», όπως αναφέρεται ευρέως) μέσω της ΔΕΗ προκειμένου να ξεπερασθούν οι διαφωνίες με την τρόικα. Σε περίπτωση που «περάσει» η πρόταση Στουρνάρα, όπως είναι και το πιθανότερο, ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος, σύμφωνα με τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα «άγγιζε» και τα αγροτεμάχια (συμπεριλαμβανομένης... (συνέχεια)
15-03-2013
Το Σάββατο, 16 Μαρ 2013, στις 20.00, στην αίθουσα του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ (ΚΕΓΕ) Σιδηροκάστρου Σερρών επέλεξαν οι Νέοι Αγρότες των Σερρών για να συζητήσουν με τους ενδιαφερόμενους για τις «Επιδοτήσεις μετά το 2013». Ούτως ή άλλως η 11η εβδομάδα (11-14/3/2013) του 2013 είναι η κρισιμότερη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ΕυρωΚοινοβουλίου με τις συζητήσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και τις πιθανές αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν το μέλλον του αγροτικού κόσμου. ... (συνέχεια)
14-03-2013
Την επισήμανση ότι οι καταναλωτές άρχισαν να στρέφονται περισσότερο προς τα ελληνικά προϊόντα, με σκοπό να ενισχύσουν την ελληνική βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, κάνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ) «Ελληνικό Προϊόν - Δύναμη Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεώργιος Μπαλτάς, καθηγητής του τμήματος μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου ... (συνέχεια)