Ανακοινώσεις

08-07-2013
Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων για τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και 3ήμερων Εκδρομών έτους 2013 της Αγροτικής Εστίας και η διαδικασία κλήρωσης για την ανάδειξη των 130.000 δικαιούχων. Η διαδικασία χορήγησης των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού και των 3ήμερων εκδρομών ξεκινά την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013.   Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, οι κληρωθέντες δικαιούχοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, ... (συνέχεια)
06-07-2013
Ένας… γερμανός, που στην πραγματικότητα είναι… αμερικανός, απειλεί με υποβάθμιση της απόδοσης και της ποιότητας παραγωγής πλειάδας καλλιεργειών στη χώρα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε ελαιώνες, αμπελώνες, βαμβακοχώροφα και σιτοχώραφα, προς το παρόν σε περιοχές στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, αλλά με τάσεις εξάπλωσης και στην υπόλοιπη χώρα και τα νησιά. Το ιδιαίτερα ανθεκτικό και ανταγωνιστικό, σε σχέση με άλλα φυτά της ελληνικής χλωρίδας, ζιζάνιο σολανός, γνωστότερο και ως «γερ... (συνέχεια)
05-07-2013
Πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2012, καθώς και πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, αναμένεται η φετινή παραγωγή σιτηρών στην Ε.Ε. των 27 κρατών μελών, παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Ε. Επιτροπή, το τρέχον γεωργικό έτος μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα παρατεταμένο χειμώνα για τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη και έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον ... (συνέχεια)
04-07-2013
Με μέσες τιμές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 4,80 ευρώ το κιλό, έναντι περίπου 4,4 ευρώ το 2012, χωρίς να λογίζονται και τα σχεδόν 2 ευρώ από την προβλεπόμενη επιδότηση που θα δοθεί τόσο φέτος όσο και το 2014, εκτιμάται ότι θα κλείσει η καπνοπαραγωγική σεζόν στη χώρα, αφού η ζήτηση για τα αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη από τις διεθνείς καπνοβιομηχανίες. Παρά το πρώιμο της διαδικασίας, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής σε μόλις ένα περίπου 5% από τις συνολικές εκτάσ... (συνέχεια)
03-07-2013
Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό, όπως αναφέρει το άρθρο 29 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών έως τις 8 Ιουλίου. Επίσης, σχετικά με τις αγροτικές δραστηριότητες, στο άρθρο 39 αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: εισόδημα από ακίνητη περιουσία προκύπτει από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης μεταλλείων, λατομείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνοντ... (συνέχεια)
02-07-2013
Ζημιογόνα σε όλους σχεδόν τους τομείς, με εξαίρεση εκείνον του εμπορίου, παρέμειναν τα αποτελέσματα 4.462 εταιρειών το 2012, σύμφωνα με ανάλυση της Icap Group. Η βασική εικόνα που προκύπτει από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσεως όλων των επιχειρήσεων του δείγματος είναι εκείνη της περαιτέρω επιδείνωσης όσον αφορά στην κερδοφορία. Το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, οι δε ζημίες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, παρά την ελαφρά μείωση τους το 2012. Από τους επιμέρους τομείς οικονο... (συνέχεια)
01-07-2013
Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα των αγροτών σχετικά με θέματα που αφορούν την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια ακόμα προσπάθεια να ενημερώσει του ενδιαφερόμενους σε όλη την Ευρώπη. Στο παρακάτω κείμενο η Κομισιόν μεταξύ άλλων απαντά σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εισοδηματική στήριξη των γεωργών, σε τι αποσκοπούν οι άμεσες ενισχύσεις, πως λειτουργούν οι αγορές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, πώς χρηματοδοτείται η ΚΑΠ κ.λπ. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή... (συνέχεια)
29-06-2013
Στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ της περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2013 έως 31η Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφουν τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προβλέπεται η κατανομή 92.000 χιλιόλιτρων αυτούσιου βιοντίζελ σε 20 εταιρείες. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη κατανομή είχαμε 132.000 χιλιόλιτρα. Από την πλευρά τους άνθρωποι του κλάδου του βιοντίζελ σχολιάζουν στον... (συνέχεια)
28-06-2013
Μάθαμε τους μαϊμού συνταξιούχους, τώρα ανακαλύπτουμε και τους μαϊμού κτηνοτρόφους. Η εκτροφή ανύπαρκτων κτηνοτροφικών ζώων και κοπαδιών αλόγων είχε γίνει σύστημα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και ζημίωσε το κράτος με ένα ποσό πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ.   Στα Γρεβενά καταδικάστηκαν ο πρώην διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, που χορηγούσε βεβαιώσεις στους δήθεν δικαιούχους και μια γυναίκα η οποία εισέπραξε άτοκο δάνειο για κτηνοτροφικά ζώα, που δεν είχε ποτέ. Στην ίδια πόλη ε... (συνέχεια)
27-06-2013
«Πράσινες» ενισχύσεις σε επαγγελματίες αγρότες, έξτρα πριμ σε νέους γεωργούς και σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές, χωρίς την χρήση των μέχρι σήμερα γνωστών ως ιστορικών δικαιωμάτων, προβλέπονται - μεταξύ άλλων – στην συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013, στην οποία κατέληξαν την Πέμπτη 26 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φυσικά, τα τελικά νούμερα τελούν υπό την αίρεση των συνεχιζόμενων διαπ... (συνέχεια)