Ανακοινώσεις

02-05-2013
Το 3% του συνόλου των ιδιοκτητών γης στην Ευρώπη κατέχει ήδη πάνω από τη μισή καλλιεργήσιμη γη της Γηραιάς Ηπείρου. Και οι περισσότεροι αυτού του 3% είναι κινεζικές επενδύσεις ή μεσανατολικά αντισταθμιστικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (τα γνωστά μας hedge funds).   Πρόκειται για μια «τριτοκοσμικοποίηση» της Ευρώπης, με μεθόδους αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται στη Βραζιλία, την Κολομβία ή τις Φιλιππίνες. Και κανείς δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι αν δεν υπήρχε ο διαρκώς εντεινόμενος αγροτοκ... (συνέχεια)
01-05-2013
Σε μια σειρά πληρωμών προχώρησε και χθες, 30 Απριλίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιώντας τις εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών μεταξύ άλλων έγινε και η πληρωμή Κρατικής Ενίσχυσης ΄Ησσονος Σημασίας (DE MINIMIS) 2012 με 4.829 δικαιούχους με το ποσό των 4.057.600 ευρώ. Αναλυτικά οι πληρωμές που ανακοινώθηκαν έχουν ως εξής: 1)Ειδική Ενίσχυση για την καλλιέργεια Κριθαριού Λήμνου, σε 965 δικαιούχου... (συνέχεια)
30-04-2013
Παρά το γεγονός ότι δεν επετεύχθη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. η απαραίτητη ειδική πλειοψηφία - είτε υπέρ ή κατά - στην αρμόδια Επιτροπή Προσφυγών, η οποία συζήτησε στις 29 Απριλίου την πρόταση να περιοριστεί η χρήση 3 νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων για την προστασία της μελισσοκομίας στην Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει τις διαδικασίες. Αναλυτικότερα, ο Επίτροπος Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Tonio Borg, δήλωσε σχετικά: «Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφί... (συνέχεια)
29-04-2013
Τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που επιβάλουν ειδικό τέλος σε όσους έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά υπερασπίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου εξηγώντας ότι «σήμερα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ είναι 1,4 δις ευρώ. Χωρίς τα μέτρα το 2014 θα ήταν 2,5 δις ευρώ ενώ θα έπρεπε να είναι μηδενικό. Αν πτωχεύσει ο ΛΑΓΗΕ θα επηρεαστεί όλη η αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ οι τράπεζες και υπενθυμίζω ότι η Αργεντινή έτσι πτώχευσε από την κατάρρευση αγοράς ενέργειες». Να σημειωθε... (συνέχεια)
27-04-2013
Επεκτείνεται στους καπνοκαλλιεργητές, που κλείνουν συμβόλαια με επιχειρήσεις επεξεργασίας καπνόφυλλων, η Κάρτα Αγρότη που παρουσίασε προ εβδομάδων στη Βέροια η Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα βασίζεται σε μία χρεωστική κάρτα, η οποία θα πιστώνεται με δάνειο έως το ποσό που αντιστοιχεί στην παραγωγική δυναμικότητα του κάθε αγρότη και με προνομιακό επιτόκιο κάτω του 8%. Τις λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσιάζουν την Παρασκευή 26 Απριλίου το απόγευμα σε ξενοδ... (συνέχεια)
26-04-2013
Έως τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή κρατικών και κοινοτικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ σε αγρότες αλλά και κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Αυτά επεσήμανε την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ειδικότερα, στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών θα δοθεί το ποσό των 42 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή αυτή περιλαμβάνει μέρος από τις ενισχύσεις,... (συνέχεια)
25-04-2013
Πάνω από 72.000 πασχαλίτσες απελευθερώθηκαν σε τεράστιο εμπορικό κέντρο στην πόλη Μπλούμινγκτον, στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο εμπορικό κέντρο υπάρχουν 30.000 φυτά, περιλαμβανομένων 400 δέντρων, τα οποία καθαρίζουν τον αέρα στους κλειστούς χώρους. Ωστόσο τα φυτά πλήττονται από έναν μεγάλο εχθρό, τις αφίδες (μελίγκρα – ψείρα των φυτών), γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι του εμπορικού κέντρου απελευθέρωσαν χιλιάδες πασχαλίτσες, οι οποίες τρέφον... (συνέχεια)
24-04-2013
Την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013, ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 4.225 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε πατάτες, κηπευτικά, ελιές και πορτοκάλια και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια στους νομούς:  Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμ... (συνέχεια)
23-04-2013
Οι φορολογούμενοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους αγροτεμάχια αναμένεται να κληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υποβάλουν εκ νέου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις εκτάσεις γης που τους ανήκει και είναι εκτός σχεδίου.   Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων και συμφώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ότι θα πρέπει από το 2013 να γίνει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εκτάσεων γης που κ... (συνέχεια)
22-04-2013
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης έχει ενεργοποιηθεί για την πλειοψηφία των παραγωγών που παρέλαβαν επιτυχώς στοιχεία πρόσβασης στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης κωδικών για το έτος 2013. Επισημαίνεται, ότι η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για όλους τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2012 ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής. Δεν θα μπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακώς την αίτησή τους όσοι δηλώνουν αγροτεμάχια που γεωχωρικά ανήκουν ... (συνέχεια)