Ανακοινώσεις

18-12-2012
Σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς γεωργών και κτηνοτρόφων το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Αυτό δήλωσε, αμέσως μετά το πέρας της δίωρης σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οι πληρωμές στην ώρα τους να μην αποτελούν είδηση και να είναι ο κανόνας».   Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το υπουργείο έχει εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρημα... (συνέχεια)
17-12-2012
Ο κ. Τσαυτάρης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, συναντήθηκε με το Βούλγαρο ομόλογό του κ. Miroslav Naydenov και συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας στον αγροτικό τομέα. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς. Ο όγκος των ανταλλαγών αγροτικών προϊόντων, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αναμένεται να υπερβεί το 1 δις ευρώ για το 2012, διπλασιαζόμενος έναντι του 2009. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τα πολύ μεγάλα περιθώρια περαιτέρ... (συνέχεια)
15-12-2012
Από το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη τα ποσά πληρωμής από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου 2012.   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των δικαιούχων του υπόλοιπου 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίο... (συνέχεια)
13-12-2012
Αύξηση μέχρι 30% σημειώνει η καλλιέργεια σιτηρών φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας με τους παραγωγούς να έχουν στραφεί στην καλλιέργεια αυτή λόγω της αδυναμίας του να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε άλλες υψηλότερων εισροών όπως το βαμβάκι. Η καλλιέργεια τουλάχιστον μέχρι και αυτή την στιγμή εξελίσσεται κανονικά αφού οι βροχές που έχουν πέσει την έχουν ευνοήσει. Επίσης, στροφή (εκτός από την καλλιέργεια σιτηρών), παρατηρείται και σε άλλες καλλιέργειες χαμηλών εισροών όπως ο ηλίανθος αλλά και τα ... (συνέχεια)
12-12-2012
Μείωση 2% εμφάνισε το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2012 σε σύγκριση με το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δόθηκαν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν συνέχιση της αύξησης του μέσου αγροτικού εισοδήματος στην Ε.Ε. των 27 κρατών μελών. Με βάση τα στοιχεία, το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2005, ενώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο ... (συνέχεια)
11-12-2012
Κίνητρα και διευκολύνσεις προς όσους επιθυμούν να κάνουν την αρχή στον πρωτογενή τομέα και να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, περιλαμβάνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Με δεδομένο ότι παρατηρείται στροφή από την ελληνική κοινωνία κι ιδιαίτερα τους Έλληνες νέους προς τον πρωτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει αναθέσει στους αρμόδιους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Περιβάλλοντος, Σ... (συνέχεια)
10-12-2012
Ελλειμματική θα είναι η επόμενη εμπορική περίοδος στην παγκόσμια αγορά του βαμβακιού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC).   Πιο συγκεκριμένα προβλέπει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 11%, στους 23,2 εκατ. τόνους για την περίοδο 2013/14, εξαιτίας των χαμηλών τιμών και της αυξημένης ελκυστικότητας των ανταγωνιστικών καλλιεργειών.   Αυτή εκτιμάται πως θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη σεζόν που θα σημειωθεί μείωση τη... (συνέχεια)
09-12-2012
Σε αναζήτηση «σήματος» για τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, εμφανίζεται η ελληνική Πολιτεία. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου απευθύνει πρόσκληση προς τους ενδιαφερομένους φορείς ή επιχειρήσεις να δημιουργήσουν το ελληνικό «σήμα». Mε το ν. 4072/2012, θεσπίστηκε η δημιουργία σήματος ελληνικής προέλευσης, το οποίο θα φέρουν, προαιρετικά στην επισήμανση τους, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που παράγονται και μεταποιούνται στη... (συνέχεια)
08-12-2012
Στην πρώτη επίσημη παραδοχή ότι η νέα ΚΑΠ δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο προχώρησε η Κομισιόν. Μέχρι τώρα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος επέμενε, παρά τις περί αντιθέτου ενδείξεις, ότι η νέα ΚΑΠ θα είναι έτοιμη στην ώρα της, για να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Η Κομισιόν θέτει πλέον ως στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ενισχύσεις από το 2015, ωστ... (συνέχεια)