Ανακοινώσεις

08-03-2013
Η συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ-27 προβλέπεται για το 2013 να ανέλθει στους 287,6 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,6% σε σχέση με τη συγκομιδή 2012. Αυτό αναφέρουν οι προβλέψεις που υποβλήθηκαν στην Κομισιόν από την Επιτροπή διαχείρισης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, στις 28 Φεβρουαρίου 2013. Λαμβάνοντας υπόψη και την συγκομιδή σιτηρών της Κροατία (3,5 εκατομμύρια τόνους), που η ένταξή της στην ΕΕ είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου του 2013, η συνολική παραγωγή σιτηρ... (συνέχεια)
07-03-2013
  Την οριοθέτηση Ειδικών Ζωνών καλλιέργειας αλλά και ανάπτυξης γεωργικών δραστηριοτήτων προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και περιφέρειες της χώρας. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, αξιοποιώντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, μελετάται η χωροταξική οριοθέτηση ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας, θερμοκηπίων αλλά και κτηνοτροφικ... (συνέχεια)
06-03-2013
Σημαντικές απώλειες της τάξεως των 58.322 θέσεων απασχόλησης κατέγραψε ο αγροτικός τομέας κατά την τριετία 2010 με 2012 ήτοι ποσοστό 9,74%, επί των συνολικά απασχολούμενων στη χώρα μας. Βέβαια οι συγκεκριμένες απώλειες, καμιά σχέση δεν έχουν με τις αντίστοιχες άλλων κλάδων, τόσο του δευτερογενούς, όσο του τριτογενούς τομέας, όπου φαίνεται ότι κατέρρευσαν. Τα στοιχεία παρουσίασε σε σχετική εκδήλωση για την ΚΑΠ, το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Χριστίνα Σταυροπούλου.     Από το 20... (συνέχεια)
05-03-2013
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος 2012, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πληρωμή αφορά 49.738 δικαιούχους και το ποσό πληρωμής ανέρχεται στα 192,8 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα σχετικά αρχεία πληρωμής θα αποσταλούν σήμερα όπως είχε ανακοινωθεί στην αρμόδια Τράπεζα Πειραιώς- ΑΤΕ για πίστωση των δικαιούμενων ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι από αύριο μπορούν να λαμβάνουν τα σχετικά ποσά. Η τιμή της ειδ... (συνέχεια)
04-03-2013
Η μείωση των στρεμμάτων με βαμβάκι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να ωθεί την αγορά ανοδικά. Στην πιο δυναμική σε βαμβακοκαλλιέργεια πολιτεία των ΗΠΑ, το Τέξας, η μείωση μπορεί να φτάσει το 25% λόγω της προτίμησης στην σόγια και το καλαμπόκι. «Οι τιμές του βαμβακιού έχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου, αναλογιζόμενοι την τρέχουσα τιμή της σόγιας», σύμφωνα με τον Μάικλ Σμίθ, πρόεδρο χρηματιστηριακής εταιρείας από τη Φλόριντα. Το προσεχές διάστημα, όταν και θα ξεκινήσει η σπορά, οι εκτιμήσεις ... (συνέχεια)
03-03-2013
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι δύο Έλληνες, 76 και 44 ετών, που συνελήφθησαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ορμενίου για εισαγωγή λαθραίων φυτοφαρμάκων από τη Βουλγαρία. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι δύο άνδρες τρία πλαστικά δοχεία με 41 λίτρα φυτοφάρμακο και άλλα 2670 γραμμάρια φυτοφαρμάκου σε 12 πλαστικές συσκευασίες. Οι ποσότητες φυτοφαρμάκου και το αυτοκίνητο, κατασχέθηκαν. (συνέχεια)
01-03-2013
Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι, οι ποσότητες, η διαδικασία, ο τρόπος ελέγχου, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθορίσθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση. Πρόκειται για την με αριθμό ΔΕΦΚ Α 5007302 ΕΞ 2013 ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 451/Β/26 – 2 – 2013, σύμφωνα με την οποία: Δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων με συντελεστή εξήντα έξι ε... (συνέχεια)
28-02-2013
Στο Μέγαρο Μαξίμου «έκλεισε» και τυπικά την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου η συμφωνία της Ελλάδας με την Phillip Morris για την απορρόφηση του 50% της εγχώριας παραγωγής καπνού την ερχόμενο τριετία 2013-2015. Οι υπογραφές έπεσαν το μεσημέρι παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη του προέδρου της Phillip Morris Ευρώπης, Ντράγκο Αζίνοβιτς, του Chief Operating Office της Phillip Morris Ιnternational, Ανδρέα Καλατζόπουλο και του προέδρου και διευθύνο... (συνέχεια)
26-02-2013
Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθεται η πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Βάμβακος, που περίμεναν οι παραγωγοί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής, Μόσχο Κορασίδη, οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται στοιχεία για κάποιες περιοχές, όπως ο Έβρος, οι Σέρρες και η Λάρισα, που είχαν τοπικές προσβολές από πράσινο σκουλήκι, για να οριστικοποιηθούν τα στρέμματα, που θα δώσουν το τελικό ποσό. Έτσι, το υπουργείο τοποθετεί πλέον την ... (συνέχεια)
25-02-2013
Εισόδημα που μπορεί να ανέλθει στα 8.000 ευρώ σε ετήσια βάση μπορεί να εξασφαλίσει μία καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έκτασης 10 στρεμμάτων, ενώ, παράλληλα με την καλλιέργεια βοτάνων, η παραγωγή αιθέριων ελαίων από τα φυτά με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων σε βάθος τριετίας που μπορεί να προσεγγίσει τα 100.000 ευρώ.  Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα... (συνέχεια)