Ανακοινώσεις

29-05-2012
Σε τομείς όπου έχει στρατηγικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο πρωτογενής τομέας και η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η Deutsche Bank σε έκθεσή της με θέμα τους τρόπους εξόδου της Ελλάδας από τη δίνη της κρίσης. Έκθεση της Deutsche Bank με θέμα τους τρόπους εξόδου της Ελλάδας από τη δίνη της οικονομικής κρίσης. Η αγροτική παραγωγή θεωρείται από τους ... (συνέχεια)
28-05-2012
Και ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών φαίνεται να πορεύεται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, πόσο μάλλον για την πολυπόθητη ανάπτυξη, η μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρία στον κόσμο η αμερικανική McKinsey & Co, δημοσιεύει μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τη χώρα μας, δείχνοντας το δρόμο για ένα λαμπρό μέλλον γεμάτο φέτα, λάδι, γιαούρτι, νοστιμιές και πλούτο.   Μπορεί οι πολιτικές αναταραχές και τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ να μον... (συνέχεια)
26-05-2012
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κερασιού σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές, όπου υπάρχουν τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να «σκάσει» το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς. Είναι ενδεικτικό ότι στην αγορά, παρατηρείται ήδη μεγάλη έλλειψη στο προϊόν.   Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (κυρίως βροχοπτώσεις) που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.   Σύμφωνα με πληροφορί... (συνέχεια)
25-05-2012
Αίτημα για δυνατότητα πληρωμής προκαταβολών των ενισχύσεων στους γεωργούς υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.   Το Υπουργείο επικαλείται κυρίως τις δημοσιονομικές δυσχέρειες και την έλλειψη ρευστότητας, που δυσχεραίνουν την παραγωγική διαδικασία αλλά και τις εξελίξεις των τιμών τόσο των εισροών όσο και των γεωργικών προϊόντων, που συνηγορούν για την κατά το δυνατόν συντομότερη πληρωμή των εισοδηματικών ενισχύσεων. Εφόσον το ελληνικό ... (συνέχεια)
24-05-2012
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα της Γαλλίας να απαγορεύσει την καλλιέργεια ποικιλίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto. Πιο συγκεκριμένα, αφού εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που υπέβαλε η Γαλλία σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, η Efsa έκρινε ότι «δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή για το περιβάλλον» έτσι ώστε δικαιο... (συνέχεια)
23-05-2012
Όργιο φοροδιαφυγής σχεδόν σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, μαζική έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων και μη έκδοση αποδείξεων, αποκαλύπτουν (και) τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει κάνει τις 40 τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ στην αγορά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, ένας δικηγόρος, δύο γιατροί και τρεις επιχειρηματίες, που ελέγχθηκαν από την περιφερειακή διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής εντοπίστηκαν να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τιμολόγια συνολικής αξίας ... (συνέχεια)
21-05-2012
Αλλαγές στην εσωτερική κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων ανάμεσα στους Έλληνες δικαιούχους θα φέρει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θεμελιώδης διαφοροποίηση της καινούργιας ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014 – 2020, είναι η μετάβαση από το λεγόμενο «ιστορικό» μοντέλο ενισχύσεων στο λεγόμενο «περιφερειακό». Ενώ δηλαδή οι Έλληνες αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις με βάση τον αριθμό των δικαιωμάτων που είχαν εξασφαλίσει όταν ά... (συνέχεια)
06-05-2012
Στις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής γεωργίας πιστεύουν οι τέσσερις γεωπόνοι που το 2005 ίδρυσαν την Άροσις Α.Ε. στις Σέρρες. Με στόχο να νοικοκυρέψουν οι ίδιοι την κύρια δραστηριότητά τους που είναι η εμπορία γεωργικών εφοδίων, συστήνουν, μετά από επτά χρόνια εμπειρίας, το ίδιο «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά των αγροτών-συνεργατών τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη χρονιά που διανύουμε, λόγω της κρίσης. Οι Ευάγγελος Τρουμπάτας, Στέργιος Γκιργκίρης, Ευάγγελος Σαρακατσάνος και ... (συνέχεια)
05-05-2012
Αντιμέτωποι με μια άτυπη στάση πληρωμών από την ΔΕΗ βρίσκονται από τις αρχές του 2012, οι παραγωγοί ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία τον άλλοτε πολλά υποσχόμενο κλάδο φ/β ενώ οι παραγωγοί – επενδυτές (αγρότες και μη) βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής αφού οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες συνεχίζουν να «τρέχουν». Ακόμα και η φημολογία ότι εντός των επομένων ημερών ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΛΑΓΗΕ) θα κα... (συνέχεια)