Ανακοινώσεις

09-02-2013
Θα απορροφήσει το 50% της εγχώριας παραγωγής την ερχόμενη τριετία, εντός δεκαημέρου οι ανακοινώσεις. Συμφωνία με την πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών στην επόμενη τριετία, προανήγγειλε πριν από λίγο από το βήμα του Συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Αθ. Τσαυτάρης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο... (συνέχεια)
08-02-2013
Αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Βασίλη Γιαννόπουλου, αγρότη-γεωπόνου (χημικού & οινολόγου), προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στοΣυνέδριο ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, 7 Φεβ 2013, που οργάνωσε ο economist στην Θέρμη Θεσσαλονίκης (Hyatt), με υπότιτλο «Επιταχύνοντας την ανάπτυξη & την Επιχειρηματικότητα». Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών είναι το θεσμικά αναγνωρισμένο Πανελλήνιο Συντονιστικό όργανο των 33 περίπου Ενώσεων Νέων Αγροτών. Φέτος τον Σεπ 2013 οργανών... (συνέχεια)
06-02-2013
Από την ερχόμενη Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι πρώην καπνοπαραγωγοί για τη δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του μέτρου 2.1.4. Η δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος δημοσεύθηκε στο διαδικτυακό τόπο Διαύγεια. Για τη φετινή χρονιά το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και αφορούν 100% Δημόσια Δαπάνη.  Περιοχές Παρέμβασης Η δράση 1.4 εφαρμόζεται στις καπνοπαραγωγικές π... (συνέχεια)
04-02-2013
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα σημαντικό χαρτί της χώρα μας για να βγει από την οικονομική κρίση, δίνοντας δουλειά σε ανέργους, αλλά και έσοδα στα κρατικά ταμεία. Συμμεριζόμενοι την άποψη αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επικεφαλής τον αρμόδιο υπουργό, Αθανάσιο Τσαυτάρη, πρόκειται να δώσει δυναμικό “παρών” στην κλαδική έκθεση της Helexpo, Zootechnia, που διοργανώνεται στο διάστημα 7-9 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.Την ίδια στι... (συνέχεια)
03-02-2013
Αγρότες των Σερρών έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι συμβολικά για μια ώρα την Εγνατία Οδό, στο ύψος των Ν. Κερδυλλίων, στο τμήμα Σερρών-Καβάλας. Οι αγρότες κατέλαβαν πεζοί το οδόστρωμα, ενώ τα τρακτέρ τους βρίσκονται στις άκρες του δρόμου. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριο, μέσω Ασπροβάλτας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση για το κατά πόσον η δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων τους. Στο μετα... (συνέχεια)
31-01-2013
«Αναμφίβολα οι αγρότες έχουν τα δίκια τους και θεωρώ εξαιρετικά θετικό γεγονός το ότι είχαν έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έτσι ώστε να δούμε αν μπορεί να επικαιροποιηθεί η προγραμματική διακήρυξη, στο σκέλος που αφορά στα προβλήματα του αγροτικού τομέα, του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των αγ... (συνέχεια)
30-01-2013
Αν κάνουμε μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν, θα δούμε ότι στις αρχές του πρώτης δεκαετίας του 2000, ένας αγρότης με 50-70 στρέμματα βαμβάκι ζούσε την οικογένεια του. Σήμερα, με την ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) χρειάζεται τουλάχιστον 100 στρέμματα, ενώ με τη νέα θα χρειάζεται 150-200 στρέμματα από το 2014. Τα παραπάνω τονίζει, σε σχετική του μελέτη ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος, σημειώνοντας πως ένα μέρος των εκμεταλλεύσεων μεγεθύνθηκε και θα ανταποκριθεί,... (συνέχεια)
29-01-2013
Συνεδριάζει σήμερα, για πρώτη φορά, η ειδική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας για τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με στόχο την περαιτέρω ενοποίηση των κλάδων ασφάλισης. Η επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε, έως το τέλος της Άνοιξης να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με τους ασφαλιστικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσαρμογές που θα αποφασιστούν πρόκειται να τε... (συνέχεια)
27-01-2013
Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας έπληξε και την ελληνική αγορά λιπασμάτων. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη έρευνα της Hellastat, όπως και αυτά που μας έδωσε ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), η κατανάλωση λιπασμάτων το 2011 μειώθηκε σε σχέση με το 2010, ενώ η φθίνουσα πορεία εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και για το 2012. Στο μεταξύ σε μελέτη που παρουσίασε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Λιπασμάτων - Fertilizers Europe, φ... (συνέχεια)
26-01-2013
Ανησυχητικά φαινόμενα κακόβουλης κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων γνωστών ελληνικών εταιρειών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, υποθέσεις εξαπάτησης Ελλήνων εξαγωγέων στα Βαλκάνια, την Αφρική, αλλά και κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και «οικειοποιήσεις» παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα και το γιαούρτι, σε Βρετανία και ΗΠΑ, καταγράφει τους τελευταίους μήνες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η επιτυχημένη διείσδυση ελληνικών προϊ... (συνέχεια)