Ανακοινώσεις

22-09-2012
Υπογράφηκε χθες η απόφαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάννη, για τον προσδιορισμό των συντελεστών επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, που αφορά τους αγρότες για το έτος 2012. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: "Η πληρωμή, του κάθε δικαιούχου επισ... (συνέχεια)
21-09-2012
Τα παραποιημένα φυτοφάρμακα, που αντιπροσωπεύουν έως και το 25% των προμηθειών σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, απειλούν τους αγρότες, τη γη και την παραγωγή, προειδοποιεί Europol. (υπηρεσία επιβολής νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Οι πωλήσεις των «πλαστών»  φυτοφαρμάκων υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυξάνονται παγκοσμίως. Οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες είναι «τόσο καλά δομημένες και τόσο επαγγελματικές» που οι χονδρέμποροι δεν γνωρίζουν ότι αγοράζουν «πλαστά» προ... (συνέχεια)
20-09-2012
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες προχωρά η αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης με ταχύτερους, πλέον, ρυθμούς και σύντομα αναμένεται να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Η… «επιτάχυνση» αυτή οφείλεται στο γεγονός της αξιοποίησης των υπαλλήλων των τοπικών διευθύνσεων γεωργίας, αφού τις τελευταίες μέρες τους ανατέθηκε η αξιολόγηση μεγάλου μέρους των φακέλων. Η αξιολόγηση γίνεται με χρήση πληροφοριακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΥΠΑΑΤ, η δημιουργία της οποίας καθυστέρησε κατά πολύ τη διαδ... (συνέχεια)
19-09-2012
Έκρηξη στην τιμή των τροφίμων προκαλούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιοκαύσιμα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam. Η οργάνωση καλεί τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας να μειώσουν τον δεσμευτικό στόχο που ορίζει ότι το 10% της ενέργειας στις μεταφορές μέχρι το 2020 πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ. Όπως υποστηρίζει, για να επιτευχθούν οι στόχοι για τα βιοκαύσιμα στην ΕΕ απαιτούνται εκτάσεις που θα μπορούσαν εναλλακτικά να θρέψου... (συνέχεια)
18-09-2012
Αυξημένες με τάσεις περαιτέρω ενίσχυσης παρουσιάζονται οι τιμές παραγωγού ελαιόλαδου το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία και Ιταλία βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, η αύξηση οφείλεται κυρίως τόσο στην αύξηση των τιμών των σπορέλαιων, όσο και στην αναμενόμενη σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, εξαιτίας κυρίως της ξηρασίας που επέδρασε αρνητικά στο ύψος της σο... (συνέχεια)
17-09-2012
Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εντείνοντας τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά.   Συνολικά η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών υπολογίζεται στους 2.236 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 10 εκατ. τόνους από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, ενώ σημειώνεται πως η περσινή παραγωγή δημητριακών είχε φτάσει τους 2.309 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση για την περίοδο 2012/13 αναμένεται να φτ... (συνέχεια)
12-09-2012
Για ένα κρίσιμο αίτημα των κτηνοτρόφων της χώρας και των εκπροσώπων τους «κληρώνει» το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr. Βασικό αίτημα των παραγωγών αποτελεί η αξιοποίηση της δυαντότητας εφαρμογής ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, με ένταξη σχετικού μέτρου στο υπό τροποποίηση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την στήριξη των κτηνοτρόφων στην προμήθεια ζωοτροφών. Γνώστες του κλάδου χαρακτηρίζουν "εκρηκτική" την κατάσταση στην κτηνο... (συνέχεια)
11-09-2012
Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διατηρήσουν αμετάβλητο τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη γεωργία μέχρι το 2020, έτσι ώστε οι αγρότες να έχουν τα κίνητρα να συμβάλλουν στην παροχή ενός ασφαλούς εφοδιασμού με τρόφιμα, στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επίτευξη ενός ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα. Εν όψει και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), το ΕΚ οριοθετεί τις θέσεις του για την επόμενη ... (συνέχεια)
10-09-2012
Όλο αυτό το καιρό, διαβάζουμε τα e-mail δεκάδων ανθρώπων που μας ρωτούν πως θα σωθούν καλλιεργώντας την γη. Προσπαθούμε να τους δώσουμε με ρεαλιστικό τρόπο, όλα τα δεδομένα, τις ευκαιρίες και τα προβλήματα σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ευτυχώς μετά τον πανικό των μαγικών φυτών, μέσω εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, πέρασε η λογική από πολλά σαιτ και ΜΜΕ , ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και μαγικά Φυτά. Δυστυχώς, τις ημέρες που ζούμε δεν μπορούσαν να τις φανταστούν πολλοί. Μάλλον καθόλου όσοι ή... (συνέχεια)