Ανακοινώσεις

05-11-2012
Την αλλαγή φορολόγησης των αγροτών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως υποστήριξε, η φορολογία με βιβλία και με βάση τα έσοδα, θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών με τις οποίες φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα στο ράφι. Πάντως άφησε παράθυρο και για επιδότηση του λογιστικού κόστους που θα επιβαρύνει τους αγρότες η φορολόγηση με βιβλία. Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε τα εξής:  «Στη... (συνέχεια)
04-11-2012
Θετική ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πέντε αιτήματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων ήταν οι έκτακτες de minimis ενισχύσεις στην κτηνοτροφία και η προώθηση της καλλιέργειας των ψυχανθών. Οι προσπάθειες του Υπουργείου, τόσο στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας της Ε.Ε στην Κύπρο, όσο και στο τακτικό Συμβούλιο των Υπουργών, στις 24 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες, έφεραν αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ότι τώρα το ένα από τα πέντε αιτήματα, η προκαταβολή στο... (συνέχεια)
03-11-2012
Σε πληγή που δεν λέει να κλείσει, εξελίσσεται για την ελληνική οικονομία η διαρκής μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία, καθώς μόνο κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες ο αριθμός των “μετοίκων”, εμφανίζει αύξηση πάνω από 70% και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τάση θα συνεχιστεί και το 2013. Αν και η πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων επιλέγει τη συγκεκριμένη λύση για καθαρά φορολογικούς λόγους, αφού η γειτονική χώρα παρέχει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώ... (συνέχεια)
02-11-2012
Τις βιαιότερες αλλαγές που έχει δεχθεί ο αγροτικός κλάδος μετά την μεταπολίτευση φαίνεται ότι φέρνει το καινούργιο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (το λεγόμενο «Μνημόνιο 3») που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις είναι η μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ντίζελ στους αγρότες κατά 130 εκατ. ευρώ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι μέχρι σήμερα το ποσό που δινόταν στους π... (συνέχεια)
01-11-2012
Στη δημοσιοποίηση της δεύτερης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ένταξης τέως καπνοπαραγωγών στη Δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 θα προχωρήσει το ΥπΑΑΤ. Ο προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και το ύψος της ενίσχυσης σε 60 ευρώ/ στρέμμα ετησίως. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Διοικη... (συνέχεια)
31-10-2012
Το ποσό των 378. 972 εκατομμυρίων ευρώ ενέγραψε για την ΚΑΠ η Κυπριακή Προεδρία, στο προτεινόμενο αναθεωρημένο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της, για την περίοδο 2014-2020, το οποίο παρουσίασε την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Εξ αυτών ποσό 277 401 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθούν προς τις άμεσες ενισχύσεις, η οποίες θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις,... (συνέχεια)
30-10-2012
Σε μείωση των εκτιμήσεων της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών για το 2012/2013 προχωρά το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), δίνοντας ώθηση στις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο των διεθνών τιμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να φτάσει τους 1.761 εκατ. τόνους, από 1.767 εκατ. τόνους που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το IGC προβλέπει ότι για το 2012/2013 οι παραγωγές καλαμποκιού και σιταριού αναμένεται να είναι μειωμένε... (συνέχεια)
29-10-2012
Η χώρα μας είναι έρμαιο Ελληνικών και ξένων συμφερόντων. Όπως είχαμε ξαναγράψει στο e-geoponoi.gr , η επέλαση των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων διατροφής γίνεται σε χώρες που αναμένεται να προκύψει μεγάλη φτώχεια, μείωση βιοτικού επιπέδου αλλά και χώρες με μεταναστευτικό πρόβλημα. Οι πολυεθνικές εταιρείες διατροφής (βλέπε LIDL, DIA, CARREFOUR κλπ) το είχαν μυριστεί αυτό για την χώρα μας, ανοίγοντας αρχικά εκατοντάδες καταστήματα σε όλους τους νομούς της Ελλάδας. Αποτέλεσμα η δημιουργία ολι... (συνέχεια)
27-10-2012
Δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ για το Σάββατο 27 Οκτωβρίου. Προβλέπονται  κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες και ενισχυμένοι νοτιάδες. Η επιδείνωση θα αρχίσει από τα δυτικά, αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι νοτιάδες θα φτάσουν τοπικά στα πελάγη τα 8 Μποφόρ. Για την Κυριακή προβλέπονται ισχυρές βροχές και... (συνέχεια)