Ανακοινώσεις

12-11-2012
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες και με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βόρειο Αμερική, διαπιστώνεται συνεχής αύξηση στη ζήτηση προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως φάρμακα και καλλυντικά, αλλά και λοιπά προϊόντα, που περιέχουν φυσικά συστατικά, κυρίως φυτικής προέλευσης. Ακόμη διαπιστώνεται αυξημένη ζήτηση για φυτική βιομάζα, προερχόμενη κατά βάση από αρωματικά φυτά, η οποία προορίζεται για την παρασκευή υγιεινών τροφίμων, διαιτητικών προϊόντων, αλλά και προϊ... (συνέχεια)
10-11-2012
Τα νεώτερα στοιχεία που αφορούν την ανεργία και ειδικά την ανεργία των νέων είναι αποκαλυπτικά. Οι δυσκολίες της ανάγνωσης των αριθμών λόγω της παραοικονομίας και της ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης, δεν πρέπει να οδηγήσουν ωστόσο στην υποτίμηση του προβλήματος. Πέρα όμως από τους αριθμούς υπάρχουν οι άνθρωποι, οι οικογένειες, τα πρόσωπα. Για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν περιμένουμε θαύματα: το δημόσιο αδυνατεί, οι επιχειρήσεις κλείνουν, το εμπόριο έχει δυσκολίες. Πώς θα δημιου... (συνέχεια)
09-11-2012
Εν όψει της ειδικής συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., στις 22 και 23 Νοεμβρίου, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca υπογραμμίζουν την ανάγκη για ταχείς και θετικές αποφάσεις επί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, καθώς επηρεάζει άμεσα και τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ. Αναλυτικότερα, μιλώντας στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Copa, κ. Gerd Sonnleitner, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει σε ... (συνέχεια)
08-11-2012
Την ώρα που η παγκόσμια κατανάλωση καπνού ενισχύεται με ρυθμούς 1,5% - 2% σε ετήσια βάση λόγω της μεγάλης ζήτησης που προέρχεται από τις χώρες της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής και αντισταθμίζει την πτωτική πορεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η Ελλάδα, μια κατ' εξοχήν καπνοπαραγωγός χώρα, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και στερείται αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε συνάλλαγμα. Η παραγωγή της Ελλάδας έχει περιοριστεί πλέον στα 26 εκατ. κιλά ετησίως, όταν το 2005 οι έλληνες καπνοπαραγωγοί προμή... (συνέχεια)
07-11-2012
Ένα πρωτότυπο φυτό που απευθύνεται σε ερασιτέχνες κηπουρούς ανέπτυξε ο σχεδιαστής Mattias Lepp. Το «Click and Grow» αποτελείται από ένα γλαστράκι που περιέχει λογισμικό, αισθητήρες, μπαταρίες, μια αντλία, ένα μικρό δοχείο με νερό, σπόρους και θρεπτικά συστατικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 13 γλαστράκια με διαφορετικά λουλούδια και φυτά, ενώ η γκάμα συνεχώς διευρύνεται. Μεγάλο ενδιαφέρον προσελκύουν τα γλαστράκια με τα λαχανικά και τα αρωματικά... (συνέχεια)
06-11-2012
Έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά, πλην των μικρών εγκαταστάσεων στις στέγες, προβλέπει – μεταξύ άλλων - για τον τομέα της ενέργειας το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή. Ειδικότερα, η έκτακτη εισφορά για τα φωτοβολταϊκά (που προκαλεί ήδη την αντίδραση του κλάδου, δεδομένου ότι είχαν κυκλοφορήσει σχετικές πληροφορίες), κλιμακώνεται ως εξής, επί του τιμήματος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προ ΦΠΑ: 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν ... (συνέχεια)
05-11-2012
Την αλλαγή φορολόγησης των αγροτών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως υποστήριξε, η φορολογία με βιβλία και με βάση τα έσοδα, θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών με τις οποίες φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα στο ράφι. Πάντως άφησε παράθυρο και για επιδότηση του λογιστικού κόστους που θα επιβαρύνει τους αγρότες η φορολόγηση με βιβλία. Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε τα εξής:  «Στη... (συνέχεια)
04-11-2012
Θετική ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πέντε αιτήματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων ήταν οι έκτακτες de minimis ενισχύσεις στην κτηνοτροφία και η προώθηση της καλλιέργειας των ψυχανθών. Οι προσπάθειες του Υπουργείου, τόσο στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας της Ε.Ε στην Κύπρο, όσο και στο τακτικό Συμβούλιο των Υπουργών, στις 24 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες, έφεραν αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ότι τώρα το ένα από τα πέντε αιτήματα, η προκαταβολή στο... (συνέχεια)
03-11-2012
Σε πληγή που δεν λέει να κλείσει, εξελίσσεται για την ελληνική οικονομία η διαρκής μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία, καθώς μόνο κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες ο αριθμός των “μετοίκων”, εμφανίζει αύξηση πάνω από 70% και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τάση θα συνεχιστεί και το 2013. Αν και η πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων επιλέγει τη συγκεκριμένη λύση για καθαρά φορολογικούς λόγους, αφού η γειτονική χώρα παρέχει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώ... (συνέχεια)
02-11-2012
Τις βιαιότερες αλλαγές που έχει δεχθεί ο αγροτικός κλάδος μετά την μεταπολίτευση φαίνεται ότι φέρνει το καινούργιο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (το λεγόμενο «Μνημόνιο 3») που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις είναι η μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ντίζελ στους αγρότες κατά 130 εκατ. ευρώ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι μέχρι σήμερα το ποσό που δινόταν στους π... (συνέχεια)