Ανακοινώσεις

18-10-2012
Έκτακτη επικαιρότητα: Αιφνίδια άνοδο σημειώνουν οι τιμές του βαμβακιού στη διεθνή αγορά τις τελευταίες 48 ώρες, φτάνοντας στα 77,86 σεντς ανά λίμπρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία του καλοκαιριού στις ΗΠΑ φαίνεται τελικά πως επηρέασε σημαντικά την ποιότητα της αμερικανικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι τιμές να ενισχύονται με την μέγιστη επιτρεπόμενη άνοδο των 3 σεντς το απόγευμα της Τετάρτης. Στα 43,48 λεπτά το κιλό είναι πλέον η τιμή που αντιστοιχεί στο σύσπορο, κάτι που θα υπο... (συνέχεια)
16-10-2012
«Πρέπει να αναστήσουμε την κτηνοτροφία και να ξαναβρούν οι γεωργοί το μεράκι τους», λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.  Μόλις του είχαν φέρει ένα κουτί ξερά σύκα. Επέμενε να δοκιμάσω. Άρχισε να μου λέει πόσο καλό κάνουν τα αποξηραμένα φρούτα. «Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα. Καλή πηγή χαλκού και μαγγανίου». Την πρώτη φορά που τον συνάντησα γέμισα ένα μπλοκάκι με σημει... (συνέχεια)
15-10-2012
 Οριστικό τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολογίας των αγροτών και υποχρέωση όλων των επαγγελματιών του γεωργικού χώρου να τηρούν λογιστικά βιβλία (εσόδων – εξόδων) περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013, στο πλαίσιο της νέας φορολογικής αναδιάρθρωσης.     H απόφαση για τη συμμετοχή των αγροτών στο νέο φορολογικό καθεστώς δεν θεωρείται μόνο δεδομένη αλλά και εξόχως σημαντική, όχι μόνο γιατί θα αποτελέσει τον «θεμέλιο λίθο» στη νέ... (συνέχεια)
14-10-2012
Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν να κρατήσουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την γεωργία στο σημερινό του επίπεδο, μετά από συνάντηση μεταξύ των υπουργών γεωργίας τους στο Βερολίνο την Τετάρτη (10 Οκτωβρίου). Ο Ilse Aigner της Γερμανίας και o Stéphane Le Foll της Γαλλίας δήλωσαν: "υποστηρίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για τη διατήρηση του γεωργικού προϋπολογισμού στο ονομαστικό επίπεδο του 2013 για την περίοδο 2014-2020,". Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέ... (συνέχεια)
13-10-2012
Μαύρες σκέψεις καταλαμβάνουν όλους μας όταν θέτουμε το ερώτημα: Εχουμε άραγε ελληνικά προϊόντα σε ποσότητες που να επαρκούν για τη διατροφή του πληθυσμού;   Η δραστική συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας (από περίπου 30% που ήταν προ τριακονταετίας, όταν είχε μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ το 1981, έχει απομείνει το ένα τρίτο) και η μετάλλαξη πολλών Ελλήνων αγροτών σε... διαχειριστές επιδοτήσεων της ΕΕ και σε εργολάβους ξένων εργατών γης, οδηγούν στην παραπλανητική εντύπωση ότι ... (συνέχεια)
12-10-2012
Ανατροπές με στόχο την εξασφάλιση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της φορολόγησης των ακινήτων, με κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων και του ΦΑΠ, αλλά με την εισαγωγή ενός νέου φόρου, ενιαίου όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν τα στελέχη της κυβέρνησης, μέσα στον οποίο θα συμπεριληφθεί κι ο φόρος των αγροτεμαχίων.   Η κατάργηση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ και του ΦΑΠ -εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών- ότι θα επιφέρει απώλεια εσόδων της τ... (συνέχεια)
11-10-2012
Στα 36,41 ευρώ το στρέμμα υπολογίζει τον μέσο όρο ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Μανουέλ Καπόουλας Σάντος μετά το 2013. Με βάση το πιο μετριοπαθές μοντέλο εναρμόνισης που προτείνει στην έκθεσή του για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξήγησε στο Agronews και την εφημερίδα Agrenda ότι η ενίσχυση αυτή είναι πολύ πιο υψηλή από τον κοινοτικό μέσο όρο (22,7 ευρώ το στρέμμα) και οριακά χαμηλότερη από τα χρήματα που παίρνουν τώρα οι Έλληνες γεωργοί (37,23 ευρώ το στρέμμα). ... (συνέχεια)
08-10-2012
Για πρώτη φορά 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν το 2010 μέσο ετήσιο εισόδημα από αγροτικές εργασίες 1.580 ευρώ, τίθενται στο στόχαστρο της Εφορίας αφού πλέον δεν θα φορολογούνται με τεκμαρτό προσδιορισμό, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα υποχρεωθούν από το 2013 να τηρούν βιβλία και στοιχεία και να φορολογούνται επί των κερδών τους, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα, με συντελεστή που θα ξεκινήσει από 6% και σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο, θα αυξάνεται.  Στο πακέτο των νέων φόρων... (συνέχεια)
06-10-2012
«Δεν πρέπει κανένας γεωργός να δίνει το προϊόν του με λευκό τιμολόγιο, χωρίς τις τιμές και τις ποσότητες, γιατί δίνει την ευκαιρία στον έμπορο να δηλώσει όσους τόνους θέλει ή να «ελληνοποιήσει» το προϊόν του. Ένας από τους λόγους που δεν μπαίνουν τιμές και ποσότητες είναι γιατί πρώτον σε κάποια προϊόντα δίνεται η ευκαιρία να «ελληνοποιήσουν» κάποιες ποσότητες και δεύτερον μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, και φέρουν μεγάλη ευθύνη και οι γεωργοί, δίνοντας λευκό τιμολόγιο καθώς προσβλέπουν στην ε... (συνέχεια)
05-10-2012
Ακόμη χαμηλότερα τοποθετεί τον πήχη των προσδοκιών για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών την περίοδο 2012/2013 το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών δίνοντας έτσι νέα βάση στα σενάρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών, ιδιαίτερα στο σιτάρι και το καλαμπόκι. Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Συμβούλιο προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κατά 40 εκατ. τόνους στην παραγωγή το εξεταζόμενο διάστημα κάτι που αναμένεται να οδηγήσει τα παγκόσμια αποθέματα στους 332 εκατ. τόνους, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα της τελευταίας... (συνέχεια)