Ανακοινώσεις

17-04-2012
Μεγάλες αντιδράσεις και έντονη ανησυχία προκάλεσε η αναγραφή για απαγόρευση φύτευσης της πατάτας Νάξου στην ετικέτα με την τιμή και την προέλευση του προϊόντος, που διατίθεται από γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.   Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση μετά την προώθηση ηλεκτρονικού μηνύματος που δημοσίευσαν ιστοσελίδες και blogs που αναφερόταν σε αυτή την οδηγία στην ετικέτα, σημειώνοντας, ότι η “ράτσα” της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την ανα... (συνέχεια)
11-04-2012
Από ένα Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης , μάθαμε ότι η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης έχει εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή υπερσύγχρονης λαχαναγοράς στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg.Με απλά λόγια, μια ελληνική ΔΕΚΟ επενδύει στη γειτονική μας χώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του moneypost.gr, το κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι για το ελληνικό κράτος το κέρδος δεν θα ξε... (συνέχεια)
10-04-2012
Τριγμούς σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα και δη στην αγορά αγροτικών εφοδίων προκαλεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο της ΕLFE Ελληνικά Λιπάσματα. Η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία του κλάδου διάγει τη δική της Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς όμως προοπτική… Ανάστασης στον ορίζοντα. Τα αποθέματα σε αμμωνία επαρκούν μόνο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κι αν δεν βρεθεί λύση, η παραγωγή θα είναι αδύνατη. Η μικρή παράταση ζωής που έδωσε η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ πριν από δύο περίπου εβδομάδες φθάνει στ... (συνέχεια)
09-04-2012
Σε λίγο καιρό θα πληρωθεί το ποιοτικό παρακράτημα για το σκληρό σιτάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες (πηγή: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ – φύλλο Σαββάτου 7/4/2012) το ποσό θα ανέλθει στα 9 ευρώ/στρέμμα. Πάντως είναι πολλοί οι φίλοι παραγωγοί που θα μείνουν απλήρωτοι αφού τον τελευταίο καιρό στον ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούσαν να βρουν τους παραγωγούς που πιστοποιήθηκαν κατά AGRO και να τακτοποιήσουν τα στοιχεία τους με το ΚΕΠΥΟ.  Η ταυτοποίηση αυτή, για πολλούς παραγωγούς δεν ήταν εύκολη και σε πολλές περιπτώσε... (συνέχεια)
07-04-2012
Το χάλκινο μετάλλιο στην εισαγωγή παρθένου ελαιόλαδου δίνει η Κίνα στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Πεκίνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 3η θέση, αποσπώντας μερίδιο 23% ενώ μόλις τρεις χώρες πραγματοποιούν το 95% των εισαγωγών στην αχανή κινεζική αγορά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελαιόλαδο αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα σχετικά άγνωστο διατροφικό προϊόν για τους Κινέζους καταναλωτές ενώ η υψ... (συνέχεια)
06-04-2012
Ενεργό μόνο για τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει πέρυσι την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ με οποιονδήποτε τρόπο (μέσω διαδικτύου, τηλεφωνικά, με επιστολή) και δεν την ανακάλεσαν μέσω νέας αίτησης σε κάποια Πύλη Εισαγωγής είναι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ηλεκτρονικό σύστημα έχει ενεργοποιηθεί για την πλειοψηφία των παραγωγών που παρέλαβαν επιτυχώς στοιχεία πρόσβασης στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης κωδ... (συνέχεια)
04-04-2012
Τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι του προγράμματος ενίσχυσης Νέων Αγροτών του Μέτρο 112 του ΠΑΑ, περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία υπογράφει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια οι δικαιούχοι με μια υπεύθυνη δήλωση η οποία θα αναφέρει ότι δεν έχουν κληθεί για εκπαίδευση από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, μέχρι το τέλος της τριετίας από την ημερομηνία έγκρισης, μπορούν να προχωρήσουν κανονικά στ... (συνέχεια)
03-04-2012
Το ενδιαφέρον τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας αγοράς για περισσότερο ποιοτικό σκληρό σιτάρι, το οποίο έχει τις προϋποθέσεις να παράξει η Ελλάδα, επεσήμανε ο επικεφαλής του τμήματος αγορών της Barilla Κώστας Θεοχαρίδης, σε εκδήλωση για την καλλιέργεια των σιτηρών που οργάνωσε η εταιρεία BASF Ελλάς ABEE. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού, αυτή εμφανίζεται αυξημένη ανά έτος: Ενδεικτικά η παραγωγή σιταριού σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθε το 2005 στους 621 εκα... (συνέχεια)