Ανακοινώσεις

04-03-2013
Η μείωση των στρεμμάτων με βαμβάκι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να ωθεί την αγορά ανοδικά. Στην πιο δυναμική σε βαμβακοκαλλιέργεια πολιτεία των ΗΠΑ, το Τέξας, η μείωση μπορεί να φτάσει το 25% λόγω της προτίμησης στην σόγια και το καλαμπόκι. «Οι τιμές του βαμβακιού έχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου, αναλογιζόμενοι την τρέχουσα τιμή της σόγιας», σύμφωνα με τον Μάικλ Σμίθ, πρόεδρο χρηματιστηριακής εταιρείας από τη Φλόριντα. Το προσεχές διάστημα, όταν και θα ξεκινήσει η σπορά, οι εκτιμήσεις ... (συνέχεια)
03-03-2013
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι δύο Έλληνες, 76 και 44 ετών, που συνελήφθησαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ορμενίου για εισαγωγή λαθραίων φυτοφαρμάκων από τη Βουλγαρία. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι δύο άνδρες τρία πλαστικά δοχεία με 41 λίτρα φυτοφάρμακο και άλλα 2670 γραμμάρια φυτοφαρμάκου σε 12 πλαστικές συσκευασίες. Οι ποσότητες φυτοφαρμάκου και το αυτοκίνητο, κατασχέθηκαν. (συνέχεια)
01-03-2013
Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι, οι ποσότητες, η διαδικασία, ο τρόπος ελέγχου, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθορίσθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση. Πρόκειται για την με αριθμό ΔΕΦΚ Α 5007302 ΕΞ 2013 ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 451/Β/26 – 2 – 2013, σύμφωνα με την οποία: Δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων με συντελεστή εξήντα έξι ε... (συνέχεια)
28-02-2013
Στο Μέγαρο Μαξίμου «έκλεισε» και τυπικά την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου η συμφωνία της Ελλάδας με την Phillip Morris για την απορρόφηση του 50% της εγχώριας παραγωγής καπνού την ερχόμενο τριετία 2013-2015. Οι υπογραφές έπεσαν το μεσημέρι παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη του προέδρου της Phillip Morris Ευρώπης, Ντράγκο Αζίνοβιτς, του Chief Operating Office της Phillip Morris Ιnternational, Ανδρέα Καλατζόπουλο και του προέδρου και διευθύνο... (συνέχεια)
26-02-2013
Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθεται η πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Βάμβακος, που περίμεναν οι παραγωγοί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής, Μόσχο Κορασίδη, οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται στοιχεία για κάποιες περιοχές, όπως ο Έβρος, οι Σέρρες και η Λάρισα, που είχαν τοπικές προσβολές από πράσινο σκουλήκι, για να οριστικοποιηθούν τα στρέμματα, που θα δώσουν το τελικό ποσό. Έτσι, το υπουργείο τοποθετεί πλέον την ... (συνέχεια)
25-02-2013
Εισόδημα που μπορεί να ανέλθει στα 8.000 ευρώ σε ετήσια βάση μπορεί να εξασφαλίσει μία καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έκτασης 10 στρεμμάτων, ενώ, παράλληλα με την καλλιέργεια βοτάνων, η παραγωγή αιθέριων ελαίων από τα φυτά με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων σε βάθος τριετίας που μπορεί να προσεγγίσει τα 100.000 ευρώ.  Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα... (συνέχεια)
23-02-2013
Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών και το ΥΠΑΑΤ ανακοινώνει ότι εντός της επόμενης εβδομάδας και πριν το τέλος του μήνα, θα επιστραφεί η πρώτη δόση του ΕΦΚΠ ύψους 80,5 εκατομμυρίων ευρώ.   Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τηρούμε με ευλάβεια τόσο τις... (συνέχεια)
22-02-2013
Το 2012 οι τιμές των σιτηρών στη ρωσική αγορά διπλασιάστηκαν. Για να σταθεροποιηθεί στις τιμές η κατάσταση, η ρώσικη κυβέρνηση σκέφτεται να καταφύγει για πρώτη φορά στην εισαγωγή δημητριακών. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία θεωρείται παγκόσμια «υπερδύναμη» στο σιτάρι. Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), δείχνουν τη Ρωσία, το 2012/2013, να καταλαμβάνει την 5η θέση μετά τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την ΕΕ, στην κατάταξη των χωρών που εξαγάγουν σιτάρι. Στον απολογισμό του... (συνέχεια)
20-02-2013
Για τις δυνατότητες και προοπτικές μιας νέας μεθόδου παραγωγής, της μονόκλωνης διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Δράμας και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, στη Δράμα.   Η ημερίδα με θέμα «Μια καινοτόμος και συμφέρουσα δενδροκομική επιλογή: Το μονόκλωνο γραμμικ... (συνέχεια)
19-02-2013
Την Παρασκευή, 22 Φεβ 2013, στις 19.00, στο χώρο «Κεντρικόν» στον Πεθελινό του Δήμου Εμμ. Παππά, η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Οι επιδοτήσεις μετά το 2014».    Οι Νέοι Αγρότες, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή κάτω των 35 ετών, ήταν το 1979 το 23%, ως ποσοστό των αγροτών, και οι άνω των 65 ετών μόλις 12%. Οι Νέοι Αγρότες είναι σήμερα το 6% και οι άνω των 65 ετών 37%. Ενώ οι άνω των 55 ετών ... (συνέχεια)