Ανακοινώσεις

05-10-2012
Ακόμη χαμηλότερα τοποθετεί τον πήχη των προσδοκιών για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών την περίοδο 2012/2013 το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών δίνοντας έτσι νέα βάση στα σενάρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών, ιδιαίτερα στο σιτάρι και το καλαμπόκι. Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Συμβούλιο προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κατά 40 εκατ. τόνους στην παραγωγή το εξεταζόμενο διάστημα κάτι που αναμένεται να οδηγήσει τα παγκόσμια αποθέματα στους 332 εκατ. τόνους, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα της τελευταίας... (συνέχεια)
02-10-2012
Ελαφρά μείωση στις διεθνείς τιμές βάμβακος παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποίησε η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Μικρή αύξηση σημειώθηκε στις τιμές βαμβακιού μόνο στην Κίνα. Σύμφωνα με το ICAC, αυτή αναμένεται να είναι η πορεία των τιμών που θα ακολουθήσει το προϊόν κατά τους επόμενους μήνες. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κίνα οι τιμές παραγωγού στο βαμβάκι την περίοδο 2012/2013 υποστηρίζονται από την κυβέρνηση με «ελά... (συνέχεια)
01-10-2012
Για τις δυνατότητες της νέας εναλλακτικής καλλιέργειας της αγριαγκινάρας με την μορφή της συμβολαιακής γεωργίας, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, στη Δράμα.   Η ημερίδα με θέμα: Η Αγριαγκινάρα. Τεχνική καλλιέργειας, οικονομικά αποτελέσματα, συμβολαιακή γεωργία για π... (συνέχεια)
30-09-2012
Κέρδη-ρεκόρ «θερίζουν» όσοι αγρότες έσπειραν δημητριακά, με τις τιμές σε σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής στην Ελλάδα και της ραγδαίας αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.  Τα δημητριακά μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των συμβατικών καλλιεργειών που τα τελευταία χρόνια είχαν χάσει τη δυναμική τους στη χώρα μας, ωστόσο έπειτα από μία ακόμη απρόσμενα καλή χρονιά, εκτιμάται ότι και η επόμενη σεζόν θα αποφέρει ελκυστικές αποδόσεις, ... (συνέχεια)
29-09-2012
Κοινό υπόμνημα στον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dacian CIOLOS σχετικά με τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε στα πλαίσια του ΠΟΥ για τον καπνό απέστειλαν οι υπεύθυνοι για τα αγροτικά θέματα Υπουργοί της Ελλάδος, Ιταλίας και Ουγγαρίας. Στο υπόμνημα  διατυπώνουν τη διαφωνία τους αναφέροντας ότι οι προτάσεις της επιτροπής προωθούν προσεγγίσεις και μέτρα που στόχο έχουν να εξαναγκάσουν τους καπνοπαραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του καπνού. &... (συνέχεια)
28-09-2012
Πέντε μέτρα «ασπίδα» για την ελληνική κτηνοτροφία που πλήττεται από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών προωθεί από την ΕΕ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις και παρεμβάσεις του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, είχαν θετική απήχηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα Κράτη Μέλη τις επόμενες ημέρες περιμένουμε θετικές εξελίξεις.   -Ο Υπουργός εισηγήθηκε την αύξηση τη... (συνέχεια)
27-09-2012
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων μέσω της ΕΕ ως εργαλείο διαφάνειας πρότεινε, με απόφαση της, την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν τη δημοσιοποίηση λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το ύψος της κοινοτικής ενίσχυσης, καθώς και τα μέτρα τα οποία επιδοτούνται, ενώ τίθεται ελάχιστο ποσό επιδότησης, πάνω από το οποίο θα πρέπει να δημοσιοποιείται το όνομα του δικαιούχου. «Σε μια περίοδο που οι εθνικοί προϋ... (συνέχεια)
26-09-2012
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνει ότι μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Απόφασης για τον προσδιορισμό των συντελεστών επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου που αφορά τους αγρότες για το 2012 (αφορά στην καλλιεργητική περίοδο 2011), ξεκίνησε η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων από την αρμόδια τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ χθες το απόγευμα, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012, όπως είχε ανακοινωθεί. Η πληρωμή της πρώτης δόσης (50%)... (συνέχεια)
25-09-2012
Είναι ευρέως γνωστό ότι το πράσινο σκουλήκι στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Χώρας μας έχει ετησίως τρεις έως τέσσερις γενεές. Τα ενήλικα έντομα (νυχτόβιες πεταλούδες) αποθέτουν τα αυγά τους επί των βαμβακόφυτων (περίπου 1000 αυγά) τα οποία εκκολάπτονται σε προνύμφες (σκουλήκια). Τα σκουλήκια αναπτύσσονται επί των βαμβακόφυτων τρώγοντας τους φυτικούς ιστούς τους (χτένια, άνθη και καρπούς). Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, όσα από αυτά επέζησαν από τα ωφέλημα έντομα, τον κανιβαλισμ... (συνέχεια)
24-09-2012
Διεθνή σάλο έχουν προκαλέσει τα ευρήματα Γαλλικής έρευνας η οποία δείχνει πως πειραματόζωα ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους και βλάβες σε ζωτικά όργανα σε δοκιμές διατροφής με “ασφαλή” όρια γ.τ. καλαμποκιού και του εντομοκτόνου Roundup. Η έρευνα -με διάρκεια κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των εταιρειών, στις οποίες στηρίζονται οι εγκρίσεις της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο.- προσέβαλε την στην ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Αρχής τροφίμων (EFSA), η οποία είχε εγκρίνει την εν λόγω γ.... (συνέχεια)