Ανακοινώσεις

30-07-2012
Λαμβάνοντας υπόψη το διογκούμενο ενδιαφέρον των γεωργών της χώρας μας για την καλλιέργεια της ροδιάς, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (ΕΛ.Γ.Ο.), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη σύνταξη ενός χρήσιμου εγχειριδίου για την καλλιέργεια της ροδιάς. Η πρόσφατη εντατικοποίηση της καλλιέργειας της ροδιάς στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζοντ... (συνέχεια)
28-07-2012
Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου προβλέπεται να φτάσει τους 864 εκ. τόνους (ενώ οι πρώτες προβλέψεις την ανέβαζαν στους 917 εκ. τόνους), κάτι που σχετίζεται ισχυρά με την ξηρασία στις Η.Π.Α., η οποία φαίνεται να είναι η χειρότερη από το 1956. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC), η αμερικανική παραγωγή προβλέπεται να σημειώσει πτώση κατά 50 εκ. τόνους (μείωση κατά το 1/6), με τη διαθεσιμότητα να βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών και την τιμή να ανεβαίνει ... (συνέχεια)
26-07-2012
Την απόφαση πώλησης της ATEBank έλαβε η κυβέρνηση σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου οικονομικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τρίτης σε συνάντηση του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.   Το μέλλον της ΑΤΕ βρίσκεται «στον αέρα» με το κυρίαρχο, μέχρι στιγμής, σενάριο να αφορά την διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα  (συνέχεια)
24-07-2012
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, τα πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν εκτεταμένη ζημία σε 7.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στη Θεσσαλονίκη από την κακή χρήση σε παρακείμενους ορυζώνες ενός ζιζανιοκτόνου που εισήχθη παράνομα στην Ελλάδα και ενός ζιζανιοκτόνου που κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα μας, αλλά δεν είχε έγκριση για το ρύζι, φέρνουν ξανά στο φως της επικαιρότητας την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη να μπει μία τάξη στο χώρο της χρήσης των φυτοπροστατευτικών ουσιών στη χώρα μας. Απο... (συνέχεια)
23-07-2012
Ενίσχυση των νέων αγροτών στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως και στήριξη της ηλικιακής ομάδας 40 - 50 που επιστρέφουν στη γεωργία στα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την περίοδο 2014-2020. Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνέντευξη που έδωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» της προηγούμενης Κυριακής: «Υπάρχει, πράγματι, για πρώτη φορά στην ι... (συνέχεια)
21-07-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-7-2012 Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον    Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, αλλά πατώντας στερεά στον παραγόμενο από τους ίδιους πλούτο, στα πλαίσια της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει σκέψεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στις 18 Ιουλίου 2012, στην Αθήνα.      Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννό... (συνέχεια)
20-07-2012
Αλλάζει τα δεδομένα για τους παραγωγούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεταξύ αυτών και τους αγρότες που έχουν επενδύσει στα φωτοβολταϊκά, η προαναγγελία του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για «παρεμβάσεις» στις εγγυημένες τιμές της «πράσινης» ενέργειας, όχι μόνο για μελλοντικές αλλά και για υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Για πρώτη φορά μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ταρίφες για όλες ανεξαιρέτως τις εγκαταστάσεις φ/β, παλιές και νέες. Εξέλιξη που «πιάνε... (συνέχεια)
19-07-2012
  Ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, επισήμανε ότι η επιδεινούμενη ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες «θα καταλήξει σε αισθητή ανατίμηση των σοδειών καλαμποκιού-σόγιας», προσθέτοντας ότι ωστόσο δεν παρίσταται η ανάγκη να μειωθεί η παραγωγή της αιθανόλης με βάση το καλαμπόκι.     Ήδη μέσα σε έξι εβδομάδες η τιμή άμεσης παράδοσης αυτών των προϊόντων στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Σικάγο έχει αυξηθεί 40%, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.   ... (συνέχεια)
18-07-2012
Πως μέσα σε μια 10ετία παραγωγοί και καταναλωτές έχασαν 50 δισ. ευρώ Άκρως αποκαλυπτικά και εξόχως ενδιαφέροντα στοιχεία μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία) για την κατάσταση του αγροτικού τομέα και ειδικότερα για τον αγροδιατροφικό τομέα. Οι αριθμοί σοκάρουν αφού με μια πρώτη ματιά βλέπουμε πως μόνο μέσα σε μια 10ετία και συγκεκριμένα από το 2002 μέχρι το 20111 ο ελληνικός λαός για να φάει και να πιεί ξόδεψε περίπου 50 δισ. Ευρώ (πόσο είπαμε ότι είναι το χρέος της χώρας μας... (συνέχεια)