Ανακοινώσεις

13-12-2011
Σε αναζήτηση ρευστού βρίσκεται από τώρα η διοίκηση της ΑΤΕbank, για να καλύψει τις ανάγκες εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda, το ποσό που χρειάζεται αυτή τη φορά είναι «χοντρικά» 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο φυσικά θα μειωθεί αναλόγως με τις διάφορες παρακρατήσεις π.χ. για την εισφορά του ΕΛΓΑ και τα «τεχνάσματα» της προείσπραξης οφειλών, με τη δέσμευση μέρους του ποσού που αναλογεί σε όσους δικαιούχους χρωστάνε χρήματα στην τράπεζα. ... (συνέχεια)
12-12-2011
Κάθετη μείωση εμφανίζουν φέτος οι καλλιεργηθείσες με ελαιοκράμβη εκτάσεις στη χώρα μας, καθώς από τα περίπου 200.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρυσι με το εν λόγω ενεργειακό φυτό, φέτος οι σπαρθείσες εκτάσεις δεν υπερβαίνουν τα 90.000 στρέμματα. Πολλοί αγρότες, που καλλιέργησαν πέρυσι ελαιοκράμβη, προτίμησαν φέτος να στραφούν στην καλλιέργεια σιτηρών και ιδίως στο σκληρό στάρι, οι τιμές του οποίου διαμορφώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η στροφή αυτή των παραγωγών αποδίδεται σε τρεις κ... (συνέχεια)
10-12-2011
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το μικρότερο επίπεδο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων (παραγωγικών και εμπορικών) που σχετίζονται με pellets. Συγκεκριμένα το 2008, και σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Pellets Atlas, η Ελλάδα παρήγαγε συνολικά περίπου 27.800 τόνους pellets ενώ η εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ανερχόταν στους 87.000 τόνους. Η συνολική κατανάλωση ανήλθε στους 11.100 τόνους, ενώ, συνεπαγόμενα, η κατά κεφαλή κατανάλωση ήταν περίπου 1 kg, μία από τις χαμη... (συνέχεια)
09-12-2011
Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2011 ήτοι στους 2.323 εκατ. τόνους. Η αναθεωρημένη προς τα πάνω εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για την εμπορική περίοδο 2011/2012 ενδεχομένως να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω ως αποτέλεσμα της καλύτερης προοπτικής στη σοδειά σε κάποιες ασιατικές χώρες και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης, καλύτερα από τα εκτιμώμενα θα είναι τα τελικά αποθέματα. Άλλοι παράγοντες που συνηγορούν στην πίεση των τιμών είναι το ενισχυμέ... (συνέχεια)
08-12-2011
Αυξημένη ανοσία παρουσιάζουν τα αγροτικά εμπορεύματα στην απειλή της οικονομικής κρίσης, σε αντίθεση με τα εμπορεύματα της ενέργειας, όπως υποστηρίζει η γερμανική Commerzbank σε πρόσφατη έκθεση της. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, η ζήτηση για τρόφιμα και ζωοτροφές παραμένει σημαντικά αυξημένη σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού οι περικοπές ξεκινάνε από τα αγαθά πολυτελείας και όχι από τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα αγροτικά προϊόντα. Συνεπώς, η πίεση των τιμών τις τελευταίες ε... (συνέχεια)
07-12-2011
Με ηλεκτρονικό κατάλογο εγκεκριμένων σκευασμάτων, κυρώσεις και πρόστιμα για όσους διακινούν παράνομα φυτοπρο- στατευτικά προϊόντα και όσους τα χρησιμοποιούν, κατατέθηκε στην πλήρη του μορφή στη Βουλή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, το νομοσχέδιο για τη φυτοπροστασία. Η απουσία ενιαίου θεσμικού πλαισίου και οι –σχεδόν κοσμογονικές – αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την κυκλοφορία και τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων επέβαλαν και στο ελληνικό κράτο... (συνέχεια)
06-12-2011
Ημερίδες με θέμα την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διερεύνηση βιώσιμων εναλλακτικών μορφών γεωργίας διοργανώνει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα: * Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 09:00 π.μ.: Ημερίδα με θέμα: «Σαλιγκαροτροφία, Οργάνωση και διαχείριση μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών (ανοικτού – κλειστού τύπου)» Ομιλητής: κ. Αβραάμ Νικολαϊδης, Γεωπόνος του ΕΛ.Ο.Γ. - ΔΗΜΗΤΡΑ * Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 09:00 π... (συνέχεια)
05-12-2011
Επιφυλακτικοί μέχρι την τελευταία στιγμή εμφανίζονται οι ευρωπαίοι παρασκευαστές λιπασμάτων, οι οποίοι εξακολουθούν να απέχουν από την αγορά των πρώτων υλών, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν πιο συμφερουσών συμφωνιών.  Οι μακροοικονομικές ανησυχίες, που εξαπλώνονται σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταφράζονται σε μειωμένη ζήτηση για λιπάσματα από τους αγρότες. Η διστακτικότητα αυτή έχει μεταφερθεί και στους μεταποιητές των λιπασμάτων, οι οποίοι αποφεύγουν να αγοράσουν ακριβές πρώτες ύλ... (συνέχεια)
03-12-2011
Το Κέντρο Κατάρτισης «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας θα διοργανώσει μία ημερίδα με θέμα την Σαλιγκαροτροφία. Η ενημέρωση θα γίνει πάνω σε τρεις άξονες: Στα παραγωγικά αποτελέσματα του έτους 2011 στην χώρα μας, στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την χρονιά αυτή και στις προοπτικές του κλάδου της σαλιγκαροτροφίας. Όποιος εκπρόσωπος από Ινστιτούτο, Συνεταιρισμό, εταιρία ή και σαν φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με την σαλιγκαροτροφία, θα ήθελε να συμμετάσχει σαν ομιλητής και να αναφερθ... (συνέχεια)