Ανακοινώσεις

02-06-2012
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν στην σαλιγκαροτροφία το «μαγικό» αντίδοτο στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, λόγω κρίσης, αλλά για ν’ ασχοληθεί σοβαρά κάποιος μαζί του θα πρέπει να έχει μεράκι και διάθεση για σκληρή δουλειά. Το σαλιγκάρι και δη η καλλιέργειά του εδώ και μερικά χρόνια είναι από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στο διαδίκτυο από ανθρώπους που αναζητούν «απάντηση» στο εργασιακό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κρίση. Στο διαδίκτυο άρχισε να... (συνέχεια)
01-06-2012
Οικονομικά έτοιμος εμφανίζεται ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στις αποζημιώσεις των παραγωγών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, άμεση προτεραιότητα στις αποζημιώσεις, έχουν αγροτικά προϊόντα όπως τα κεράσια, τα σιτηρά και τα βαμβάκια. Για να επιτευχθεί μια πιο γρήγορη αξιολόγηση των ζημιών ο ΕΛΓΑ έχει αποστείλει σε όλες τις Περιφερειακές ενότη... (συνέχεια)
31-05-2012
Σε πάνω από 150.000 υπολογίζεται ο αριθμός των στρεμμάτων με καλλιέργειες που επλήγησαν στη Θεσσαλία από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, ενώ στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, ο αριθμός τους φαίνεται ότι τελικά θα υπερβεί κατά πολύ τα 30.000 στρέμματα, όπως τόνισε η υπεύθυνη του τμήματος ενισχύσεων και αποζημιώσεων του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Ήρα Σούλιου. Πάντως, όπως υπογράμμισε η ίδια μιλώντας σε δημοσιογράφους, τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί, αφού ειδικότερα... (συνέχεια)
30-05-2012
Υποτονικό παραμένει το κλίμα στην αγορά του σκληρού σιταριού, καθώς σε αντίθεση με άλλες χρονιές δεν έχουν σημειωθεί ακόμα προπωλήσεις, κυρίως λόγω της μειωμένης ρευστότητας. Μάλιστα πρόσφατα στις προβληματικές περιοχές καλλιέργειας σιτηρών προστέθηκε και η Ρωσία, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία σποράς εαρινών ποικιλιών. Συνεπώς, η φετινή διαπραγματευτική περίοδος για το σιτάρι αναμένεται να είναι μακρά, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς και οι προοπτικές βελτιώνονται. Στην περίπτ... (συνέχεια)
29-05-2012
Σε τομείς όπου έχει στρατηγικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο πρωτογενής τομέας και η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η Deutsche Bank σε έκθεσή της με θέμα τους τρόπους εξόδου της Ελλάδας από τη δίνη της κρίσης. Έκθεση της Deutsche Bank με θέμα τους τρόπους εξόδου της Ελλάδας από τη δίνη της οικονομικής κρίσης. Η αγροτική παραγωγή θεωρείται από τους ... (συνέχεια)
28-05-2012
Και ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών φαίνεται να πορεύεται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, πόσο μάλλον για την πολυπόθητη ανάπτυξη, η μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρία στον κόσμο η αμερικανική McKinsey & Co, δημοσιεύει μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τη χώρα μας, δείχνοντας το δρόμο για ένα λαμπρό μέλλον γεμάτο φέτα, λάδι, γιαούρτι, νοστιμιές και πλούτο.   Μπορεί οι πολιτικές αναταραχές και τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ να μον... (συνέχεια)
26-05-2012
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κερασιού σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές, όπου υπάρχουν τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να «σκάσει» το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς. Είναι ενδεικτικό ότι στην αγορά, παρατηρείται ήδη μεγάλη έλλειψη στο προϊόν.   Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (κυρίως βροχοπτώσεις) που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.   Σύμφωνα με πληροφορί... (συνέχεια)
25-05-2012
Αίτημα για δυνατότητα πληρωμής προκαταβολών των ενισχύσεων στους γεωργούς υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.   Το Υπουργείο επικαλείται κυρίως τις δημοσιονομικές δυσχέρειες και την έλλειψη ρευστότητας, που δυσχεραίνουν την παραγωγική διαδικασία αλλά και τις εξελίξεις των τιμών τόσο των εισροών όσο και των γεωργικών προϊόντων, που συνηγορούν για την κατά το δυνατόν συντομότερη πληρωμή των εισοδηματικών ενισχύσεων. Εφόσον το ελληνικό ... (συνέχεια)
24-05-2012
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα της Γαλλίας να απαγορεύσει την καλλιέργεια ποικιλίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto. Πιο συγκεκριμένα, αφού εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που υπέβαλε η Γαλλία σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, η Efsa έκρινε ότι «δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή για το περιβάλλον» έτσι ώστε δικαιο... (συνέχεια)