Ανακοινώσεις

18-09-2012
Αυξημένες με τάσεις περαιτέρω ενίσχυσης παρουσιάζονται οι τιμές παραγωγού ελαιόλαδου το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία και Ιταλία βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, η αύξηση οφείλεται κυρίως τόσο στην αύξηση των τιμών των σπορέλαιων, όσο και στην αναμενόμενη σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, εξαιτίας κυρίως της ξηρασίας που επέδρασε αρνητικά στο ύψος της σο... (συνέχεια)
17-09-2012
Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εντείνοντας τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά.   Συνολικά η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών υπολογίζεται στους 2.236 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 10 εκατ. τόνους από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, ενώ σημειώνεται πως η περσινή παραγωγή δημητριακών είχε φτάσει τους 2.309 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση για την περίοδο 2012/13 αναμένεται να φτ... (συνέχεια)
12-09-2012
Για ένα κρίσιμο αίτημα των κτηνοτρόφων της χώρας και των εκπροσώπων τους «κληρώνει» το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr. Βασικό αίτημα των παραγωγών αποτελεί η αξιοποίηση της δυαντότητας εφαρμογής ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, με ένταξη σχετικού μέτρου στο υπό τροποποίηση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την στήριξη των κτηνοτρόφων στην προμήθεια ζωοτροφών. Γνώστες του κλάδου χαρακτηρίζουν "εκρηκτική" την κατάσταση στην κτηνο... (συνέχεια)
11-09-2012
Οι ευρωβουλευτές θέλουν να διατηρήσουν αμετάβλητο τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη γεωργία μέχρι το 2020, έτσι ώστε οι αγρότες να έχουν τα κίνητρα να συμβάλλουν στην παροχή ενός ασφαλούς εφοδιασμού με τρόφιμα, στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επίτευξη ενός ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα. Εν όψει και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), το ΕΚ οριοθετεί τις θέσεις του για την επόμενη ... (συνέχεια)
10-09-2012
Όλο αυτό το καιρό, διαβάζουμε τα e-mail δεκάδων ανθρώπων που μας ρωτούν πως θα σωθούν καλλιεργώντας την γη. Προσπαθούμε να τους δώσουμε με ρεαλιστικό τρόπο, όλα τα δεδομένα, τις ευκαιρίες και τα προβλήματα σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ευτυχώς μετά τον πανικό των μαγικών φυτών, μέσω εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, πέρασε η λογική από πολλά σαιτ και ΜΜΕ , ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και μαγικά Φυτά. Δυστυχώς, τις ημέρες που ζούμε δεν μπορούσαν να τις φανταστούν πολλοί. Μάλλον καθόλου όσοι ή... (συνέχεια)
09-09-2012
Kατά 7% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά αναμένεται να είναι μειωμένη η φετινή παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC). Η είδηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα τονωτικό για τη διεθνή αγορά, ωστόσο η σταθερή συρρίκνωση της παγκόσμιας κατανάλωσης, διατηρεί το ισοζύγιο πλεονασματικό. Σε λίγες ημέρες αναμένεται η έναρξη της συγκομιδής στη χώρα μας, από τα ξερικά χωράφια και οι χρηματιστηριακές τιμές αντιστοιχού... (συνέχεια)
08-09-2012
Και το 2013 θα δοθεί το ποιοτικό πριμ για το σιτάρι, το λάδι, τα αιγοπρόβατα και τις αγελάδες, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνεται για ένα χρόνο το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων για τους αγρότες.    Η ενίσχυση, δηλαδή, μέσω δικαιωμάτων και το ποιοτικό παρακράτημα για τις εν λόγω περιπτώσεις. Το τρέχον κανονιστικό πλαίσιο για την ΚΑΠ και ειδικά για τις άμεσες ενισχύσεις προβλεπόταν να λήξει στο τέλος του 2012, καθώς από το 2013, θεωρητικά... (συνέχεια)
07-09-2012
Έκτακτη σύνοδος της G20 θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο με βασικό θέμα στην ατζέντα τη δραματική αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Ilya Shestakov, τα μέλη της G20 σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα συζήτησαν ακόμη και το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το Φόρουμ Ταχείας Αντίδρασης, που είχε δημιουργηθεί τον προηγούμενο χρόνο κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών σ... (συνέχεια)
06-09-2012
Στροφή νέων στις γεωργικές σχολές   Υπουργός: Μια από τις ευκαιρίες που έχουμε για να πάμε μπροστά σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι να ξαναγυρίσουμε στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στη γεωργική παραγωγική διαδικασία και μάλιστα σε όλα τα επιμέρους της στοιχεία, είτε αυτό είναι γεωργική παραγωγή, είτε ζωική παραγωγή, είτε ιχθυοπαραγωγή.   Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν αγρότες δεν είναι καθόλου μόνοι. Μάλιστα θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στη γεωργία. Ο... (συνέχεια)
05-09-2012
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στις γεωργικές αγορές και τα τρόφιμα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Dacian Cioloş, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φετινή παραγωγή σιτηρών στα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Διαχειριστικής Επιτροπής στις 30 Αυγούστου. Αναλυτικότερα, τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις παρουσιάσεις έ... (συνέχεια)