Ανακοινώσεις

25-05-2012
Αίτημα για δυνατότητα πληρωμής προκαταβολών των ενισχύσεων στους γεωργούς υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.   Το Υπουργείο επικαλείται κυρίως τις δημοσιονομικές δυσχέρειες και την έλλειψη ρευστότητας, που δυσχεραίνουν την παραγωγική διαδικασία αλλά και τις εξελίξεις των τιμών τόσο των εισροών όσο και των γεωργικών προϊόντων, που συνηγορούν για την κατά το δυνατόν συντομότερη πληρωμή των εισοδηματικών ενισχύσεων. Εφόσον το ελληνικό ... (συνέχεια)
24-05-2012
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα της Γαλλίας να απαγορεύσει την καλλιέργεια ποικιλίας μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto. Πιο συγκεκριμένα, αφού εξέτασε τα επιστημονικά στοιχεία που υπέβαλε η Γαλλία σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, η Efsa έκρινε ότι «δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που να καταδεικνύουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή για το περιβάλλον» έτσι ώστε δικαιο... (συνέχεια)
23-05-2012
Όργιο φοροδιαφυγής σχεδόν σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, μαζική έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων και μη έκδοση αποδείξεων, αποκαλύπτουν (και) τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει κάνει τις 40 τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ στην αγορά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, ένας δικηγόρος, δύο γιατροί και τρεις επιχειρηματίες, που ελέγχθηκαν από την περιφερειακή διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής εντοπίστηκαν να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τιμολόγια συνολικής αξίας ... (συνέχεια)
21-05-2012
Αλλαγές στην εσωτερική κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων ανάμεσα στους Έλληνες δικαιούχους θα φέρει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θεμελιώδης διαφοροποίηση της καινούργιας ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014 – 2020, είναι η μετάβαση από το λεγόμενο «ιστορικό» μοντέλο ενισχύσεων στο λεγόμενο «περιφερειακό». Ενώ δηλαδή οι Έλληνες αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις με βάση τον αριθμό των δικαιωμάτων που είχαν εξασφαλίσει όταν ά... (συνέχεια)
06-05-2012
Στις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής γεωργίας πιστεύουν οι τέσσερις γεωπόνοι που το 2005 ίδρυσαν την Άροσις Α.Ε. στις Σέρρες. Με στόχο να νοικοκυρέψουν οι ίδιοι την κύρια δραστηριότητά τους που είναι η εμπορία γεωργικών εφοδίων, συστήνουν, μετά από επτά χρόνια εμπειρίας, το ίδιο «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά των αγροτών-συνεργατών τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη χρονιά που διανύουμε, λόγω της κρίσης. Οι Ευάγγελος Τρουμπάτας, Στέργιος Γκιργκίρης, Ευάγγελος Σαρακατσάνος και ... (συνέχεια)
05-05-2012
Αντιμέτωποι με μια άτυπη στάση πληρωμών από την ΔΕΗ βρίσκονται από τις αρχές του 2012, οι παραγωγοί ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία τον άλλοτε πολλά υποσχόμενο κλάδο φ/β ενώ οι παραγωγοί – επενδυτές (αγρότες και μη) βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής αφού οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες συνεχίζουν να «τρέχουν». Ακόμα και η φημολογία ότι εντός των επομένων ημερών ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΛΑΓΗΕ) θα κα... (συνέχεια)
04-05-2012
Από τις 4 Απριλίου θα είναι διαθέσιμη η δεύτερη δόση στους λογαριασμούς των δικαιούχων πρώην και νυν καπνοπαραγωγών του «9χίλιαρου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, έγινε την Πέμπτη 3 Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων από την Διαχειριστική Αρχή, η πληρωμή της β’ Δόσης 5.705 δικαιούχων του Mέτρου 144, με ποσό πληρωμής 10.099.371,59 ευρώ. Η ενημέρωση των δικαιούχων για τα ποσά πληρωμής τους θα είναι δυνατή από το απόγευμα της Πέμπτης από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. ... (συνέχεια)
03-05-2012
Στη νέα έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών παρουσιάζονται οι βασικότερες εξελίξεις στην αγορά του σιταριού και του αραβοσίτου. Σε ότι αφορά το σιτάρι, η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή της περιόδου 2012/2013 είναι 676 εκ. τόνοι (μείωση κατά 19 εκ. τόνους σε σχέση με την περσινή περίοδο ρεκόρ). Κύρια αιτία για αυτή τη μείωση είναι η πτώση της ευρωπαϊκής παραγωγής λόγω των καταστροφών από παγετό κατά τη διάρκεια του χειμώνα και από τις πρόσφατες ξηρασίες. Αύξηση θα παρουσιάσει η χρή... (συνέχεια)
30-04-2012
Εκ νέου επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, με την οποία επισημαίνεται ότι διαπιστώθηκε πως η οψίμιση στις καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών στην Π.Ε. Σερρών απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, μετά από επιτόπιο έλεγχο που έγινε και τη σύσκεψη που ακολούθησε στο γραφείο του με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου κ. Νικολάου Σφελινιώτη. Το πρόβλημα είχε επισημανθεί σε προηγούμενη επιστολή που εστάλη προς τον ΕΛΓΑ, πριν από ένα μή... (συνέχεια)
29-04-2012
Πενθήμερο ενημερωτικό σεμινάριο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των κηπευτικών, στο οποίο οι συμμετέχοντες δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά, διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής), στη Δράμα. Το θέμα της εκπαίδευσης είναι «Εισαγωγή στο γεωργικό επάγγελμα με κηπευτικά, τεχνική καλλιέργειας των κυριότερων κηπευτικών στο χωράφι και στο θερμοκήπιο» και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 9 Μαΐου, ενώ θα ... (συνέχεια)