Ανακοινώσεις

16-01-2012
Με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ και πενταετή διάρκεια, ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης βιολογικής γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσίευσε το υπουργείο τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, «το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και αφορούν Δημόσια Δαπάνη». Η δράση εφαρμόζεται σε γεωργικές εκτάσεις με ετήσιες καλλιέργειες και μόνιμες φυτείες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τους... (συνέχεια)
14-01-2012
Η αύξηση των στρεμμάτων στα 3 εκατομμύρια το 2011 σημαίνει ότι αναλογικά θα μειωθεί και η ειδική (συνδεδεμένη) ενίσχυση που θα λάβουν οι παραγωγοί στο τέλος Φεβρουαρίου.   Μετά την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης το ενδιαφέρον των αγροτών στρέφεται στην πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2011 πού όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια αναμένεται να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ περίπου. Η φετινή χρόνια έχει χαρακτηρισθεί απ... (συνέχεια)
13-01-2012
Από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις», τόσο επί της αρχής στη συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου όσο και επί των άρθρων, με δύο τελευταίες τροποποιήσεις, στη συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου. Εγκαταλείφθηκε το μοντέλο υπολογισμού της τιμής προϊόντων με βάση τις χαμηλότερες τιμές σε τρεις χώρες της νότιας Ευρώπης. Η ψήφισή του στο σύ... (συνέχεια)
12-01-2012
Πολλά αλλάζουν από την σταδιακή μετάβαση από το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων της προηγούμενης περιόδου σε ένα καθεστώς περιφεριοποίησης των ενισχύσεων. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι ενεργοί αγρότες κάθε περιφέρειας, τα όρια της οποίας θα καθορίζει με δικά της κριτήρια κάθε χώρα, θα λαμβάνουν ενιαία στρεμματική ενίσχυση. Οι συγκεκριμένες περιφέρειες, που μπορεί να περιλαμβάνουν όλη την επικράτεια ενός κράτους ή να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις συνθήκες της παραγωγής, θα πρέπει να έχουν ... (συνέχεια)
11-01-2012
Λαμβάνοντας υπόψη: Την οικονομική κατάσταση της χώρας και το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει πολλοί συμπατριώτες, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να επενδύσουν στην αγροτική οικονομία, Το υψηλό ποσοστό ανεργίας, Την απουσία χρηματοδότησης των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, Την απουσία σοβαρής, στοχευμένης και μακροπρόθεσμης πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την «καθοδήγηση/στροφή» σε λαθεμένες επενδυτικές επιλογές, όπως αυτές περιγράφο... (συνέχεια)
10-01-2012
Το πλήρωμα του χρόνου φθάνει για τις αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των αγροτών που φέρνει νέα δεδομένα και αλλάζει το χάρτη του γεωργικού επαγγέλματος: Όπως όλα δείχνουν, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου θα καταργεί οριστικά το ειδικό καθεστώς φορολόγησης και θα αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου ως επιτηδευματίες. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία (εσόδων-εξόδων) ενώ τα κέρδη π... (συνέχεια)
09-01-2012
Ένα μίνι ανοδικό ράλι πραγματοποιεί η διεθνής αγορά των δημητριακών από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τις καλλιέργειες από την Αργεντινή μέχρι και την Ουκρανία. «Μέχρι και πριν από ένα μήνα, οι εξαγωγές από την Ουκρανία παρουσίαζαν σημαντική αύξηση και το σιτάρι τους είχε κατακλύσει την αγορά» δηλώνει στο πρακτορείο Βloomberg ο Τζέισον Μπρίτ, πρόεδρος επενδυτικής εταιρείας. Πλέον οι εξαγωγές έχουν μειωθεί ε... (συνέχεια)
06-01-2012
Μείζον οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν αρκετοί αγρότες και επενδυτές της περιοχής μας, οι οποίοι είχαν αναθέσει σε εταιρία φωτοβολταικών, την εγκατάσταση συστημάτων σε εκτάσεις τους και η συγκεκριμένη εταιρία διέκοψε τη δραστηριότητά της, καταθέτοντας μάλιστα αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς μάλιστα, είχαν δώσει επιταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ως προκαταβολή, σύμφωνα με τον βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο ο ποίος κατέθεσε σχετική... (συνέχεια)
05-01-2012
Θέμα ωρών είναι να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι εκκρεμείς εξισωτικές αποζημιώσεις των δικαιούχων 2007 και 2008. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, η ΑΤΕbank έλαβε την εντολή με τις καταστάσεις πληρωμής στις 30 Δεκεμβρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κατάθεσης των χρημάτων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εξισωτικές αποζημιώσεις που εκκρεμούν από τα έτη 2009 και 2010 πρόκειται να καταβληθούν αμέσως μόλις εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, δηλαδή μέσα στ... (συνέχεια)