Ανακοινώσεις

26-09-2012
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνει ότι μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Απόφασης για τον προσδιορισμό των συντελεστών επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου που αφορά τους αγρότες για το 2012 (αφορά στην καλλιεργητική περίοδο 2011), ξεκίνησε η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων από την αρμόδια τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ χθες το απόγευμα, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012, όπως είχε ανακοινωθεί. Η πληρωμή της πρώτης δόσης (50%)... (συνέχεια)
25-09-2012
Είναι ευρέως γνωστό ότι το πράσινο σκουλήκι στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Χώρας μας έχει ετησίως τρεις έως τέσσερις γενεές. Τα ενήλικα έντομα (νυχτόβιες πεταλούδες) αποθέτουν τα αυγά τους επί των βαμβακόφυτων (περίπου 1000 αυγά) τα οποία εκκολάπτονται σε προνύμφες (σκουλήκια). Τα σκουλήκια αναπτύσσονται επί των βαμβακόφυτων τρώγοντας τους φυτικούς ιστούς τους (χτένια, άνθη και καρπούς). Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, όσα από αυτά επέζησαν από τα ωφέλημα έντομα, τον κανιβαλισμ... (συνέχεια)
24-09-2012
Διεθνή σάλο έχουν προκαλέσει τα ευρήματα Γαλλικής έρευνας η οποία δείχνει πως πειραματόζωα ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους και βλάβες σε ζωτικά όργανα σε δοκιμές διατροφής με “ασφαλή” όρια γ.τ. καλαμποκιού και του εντομοκτόνου Roundup. Η έρευνα -με διάρκεια κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των εταιρειών, στις οποίες στηρίζονται οι εγκρίσεις της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο.- προσέβαλε την στην ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Αρχής τροφίμων (EFSA), η οποία είχε εγκρίνει την εν λόγω γ.... (συνέχεια)
22-09-2012
Υπογράφηκε χθες η απόφαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάννη, για τον προσδιορισμό των συντελεστών επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, που αφορά τους αγρότες για το έτος 2012. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: "Η πληρωμή, του κάθε δικαιούχου επισ... (συνέχεια)
21-09-2012
Τα παραποιημένα φυτοφάρμακα, που αντιπροσωπεύουν έως και το 25% των προμηθειών σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, απειλούν τους αγρότες, τη γη και την παραγωγή, προειδοποιεί Europol. (υπηρεσία επιβολής νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Οι πωλήσεις των «πλαστών»  φυτοφαρμάκων υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυξάνονται παγκοσμίως. Οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες είναι «τόσο καλά δομημένες και τόσο επαγγελματικές» που οι χονδρέμποροι δεν γνωρίζουν ότι αγοράζουν «πλαστά» προ... (συνέχεια)
20-09-2012
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες προχωρά η αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης με ταχύτερους, πλέον, ρυθμούς και σύντομα αναμένεται να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Η… «επιτάχυνση» αυτή οφείλεται στο γεγονός της αξιοποίησης των υπαλλήλων των τοπικών διευθύνσεων γεωργίας, αφού τις τελευταίες μέρες τους ανατέθηκε η αξιολόγηση μεγάλου μέρους των φακέλων. Η αξιολόγηση γίνεται με χρήση πληροφοριακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΥΠΑΑΤ, η δημιουργία της οποίας καθυστέρησε κατά πολύ τη διαδ... (συνέχεια)
19-09-2012
Έκρηξη στην τιμή των τροφίμων προκαλούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιοκαύσιμα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam. Η οργάνωση καλεί τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας να μειώσουν τον δεσμευτικό στόχο που ορίζει ότι το 10% της ενέργειας στις μεταφορές μέχρι το 2020 πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ. Όπως υποστηρίζει, για να επιτευχθούν οι στόχοι για τα βιοκαύσιμα στην ΕΕ απαιτούνται εκτάσεις που θα μπορούσαν εναλλακτικά να θρέψου... (συνέχεια)
18-09-2012
Αυξημένες με τάσεις περαιτέρω ενίσχυσης παρουσιάζονται οι τιμές παραγωγού ελαιόλαδου το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία και Ιταλία βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, η αύξηση οφείλεται κυρίως τόσο στην αύξηση των τιμών των σπορέλαιων, όσο και στην αναμενόμενη σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, εξαιτίας κυρίως της ξηρασίας που επέδρασε αρνητικά στο ύψος της σο... (συνέχεια)
17-09-2012
Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εντείνοντας τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά.   Συνολικά η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών υπολογίζεται στους 2.236 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 10 εκατ. τόνους από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, ενώ σημειώνεται πως η περσινή παραγωγή δημητριακών είχε φτάσει τους 2.309 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση για την περίοδο 2012/13 αναμένεται να φτ... (συνέχεια)
12-09-2012
Για ένα κρίσιμο αίτημα των κτηνοτρόφων της χώρας και των εκπροσώπων τους «κληρώνει» το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr. Βασικό αίτημα των παραγωγών αποτελεί η αξιοποίηση της δυαντότητας εφαρμογής ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, με ένταξη σχετικού μέτρου στο υπό τροποποίηση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την στήριξη των κτηνοτρόφων στην προμήθεια ζωοτροφών. Γνώστες του κλάδου χαρακτηρίζουν "εκρηκτική" την κατάσταση στην κτηνο... (συνέχεια)