Ανακοινώσεις

03-04-2012
Το ενδιαφέρον τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας αγοράς για περισσότερο ποιοτικό σκληρό σιτάρι, το οποίο έχει τις προϋποθέσεις να παράξει η Ελλάδα, επεσήμανε ο επικεφαλής του τμήματος αγορών της Barilla Κώστας Θεοχαρίδης, σε εκδήλωση για την καλλιέργεια των σιτηρών που οργάνωσε η εταιρεία BASF Ελλάς ABEE. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού, αυτή εμφανίζεται αυξημένη ανά έτος: Ενδεικτικά η παραγωγή σιταριού σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθε το 2005 στους 621 εκα... (συνέχεια)
02-04-2012
Άνοιξε το πρόγραμμα για την πρόωρη συνταξιοδότηση των καπνοπαραγωγών, με την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης ‐ φακέλων υποψηφιότητας να γίνεται από 4 Απριλίου έως και 5 Μαΐου. Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος το ύψος της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στα 9.000.549 ευρώ, ενώ το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης για κάθε δικαιούχο φτάνει μέχρι τα 6.000 ευρώ και καταβάλλεται σε τέσσερις ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις. Το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης για κάθε δικαιούχο φτάνει μέχρι... (συνέχεια)
01-04-2012
Η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία των πολιτών και το ίδιο το οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης επιβάλλουν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη αγροτική παραγωγή και, συνεπώς, μια πιο πράσινη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ίσως ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι με οικονομικά κίνητρα για τους παραγωγούς και αυτό, με τη σειρά του, είναι κάτι «που δεν μπορεί να περιμένει», όπως τόνισε σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) εν όψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ, ο καθηγητής Alan Mathews. ... (συνέχεια)
31-03-2012
Με επιπλέον δύο λεπτά στην τιμή-βάση για τις διαπραγματεύσεις των φετινών συμβολαίων καλλιέργειας του ηλίανθου, στα 37 λεπτά δηλαδή, έκλεισε η Ομάδα Παραγωγών του Φωτολίβους Δράμας. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η τιμή εκκίνησης ήταν τα 35 λεπτά το κιλό. Η Ομάδα της Δράμας πέτυχε μετά από επίμονες προσπάθειες να κλείσει συμβόλαια για όλα τα μέλη της με 37 λεπτά το κιλό. Κι ενώ οι συνθήκες ευνοούσαν για αύξηση της τιμής από την πλευρά των βιομηχανιών βιοντίζελ, τελικά ο μόνος τρόπος γι... (συνέχεια)
30-03-2012
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε με σχετική του ανακοίνωση, ότι υπεγράφη την Παρασκευή 30 Μαρτίου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η απόφαση που αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Πιο αναλυτικά, για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), προκειμένου για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το έτος 2012, ακολουθούνται οι κατωτέρω διαδικασίες:... (συνέχεια)
29-03-2012
Τελικά οι μειώσεις στις αγροτικές ενισχύσεις θα είναι μικρότερες από ότι αναμέναμε ανακοίνωσε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ Ιωάννης Κολυβάς, κατά τη διάρκεια ημερίδας για την αναζήτηση της πορείας του Ελληνικού ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς το πρωί της Πέμπτης 29 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι ενισχύσεις θα μειωθούν 5% με 9%, ενώ θα εξαιρούνται οι περιοχές Natura, οι βιολογικές καλλιέργειες ... (συνέχεια)
27-03-2012
Για ισχυρό ρεύμα επιστροφής των νέων στα χωριά, καθώς 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φλερτάρουν με την ιδέα επαναπροσδιορισμού του τρόπου ζωής και εγκατάλειψης των μεγαλουπόλεων, κάνει λόγο ειδική δημοσκόπηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), στοιχεία της οποίας παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. To 68,2 των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει… στις ρίζες, ενώ περίπου το 50% επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τoν αγροτικό τομέα. Με βάση την έρευνα το 68,... (συνέχεια)
26-03-2012
Με σοβαρές ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες λιπασμάτων προχωρά φέτος η προετοιμασία των εαρινών καλλιεργειών, καθώς τα προβλήματα στη λειτουργία των ELFE (Ελληνικά Λιπάσματα), σαν αποτέλεσμα των θεμάτων ρευστότητας και των δικαστικών εμπλοκών της οικογένειας Λαυρεντιάδη, έχει σαν αποτέλεσμα να ικανοποιούνται με το… δελτίο οι παραγγελίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι ελλείψεις σε λιπάσματα είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές, ενώ μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον των αγροτών γι... (συνέχεια)
24-03-2012
Στο 5,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην συνολική εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2,1% που είχε καταγραφεί το 2006 σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία θα παρουσιασθεί επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Απριλίου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα αιολικά πάρκα κάλυψαν το 68% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας το 2011. Ακολούθησαν τα φωτοβολταϊκά με 21,6%, η ισχύς των οποίων σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση το ... (συνέχεια)
23-03-2012
Σε πληρωμές 50 δικαιούχων για «Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης)» προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.   Σύμφωνα με όσα αναφέρονται το συνολικό ποσό πληρωμής ανέρχεται σε 1.067.034,63 ευρώ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Στις 23/03/2012 ξεκίνησαν οι πληρωμές του Μέτρου 1.2.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης). Aφορά 50 δικαιούχους και το συνολικό ποσό... (συνέχεια)