Ανακοινώσεις

23-03-2012
Σε πληρωμές 50 δικαιούχων για «Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης)» προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.   Σύμφωνα με όσα αναφέρονται το συνολικό ποσό πληρωμής ανέρχεται σε 1.067.034,63 ευρώ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Στις 23/03/2012 ξεκίνησαν οι πληρωμές του Μέτρου 1.2.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης). Aφορά 50 δικαιούχους και το συνολικό ποσό... (συνέχεια)
22-03-2012
«Αν δεν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό της γεωργίας με σύνεση», μιας και η γεωργία είναι, μακράν, ο κύριος «χρήστης» γλυκού νερού, «θα αποτύχουμε να τερματίσουμε την πείνα, ενώ θα ανοίξουμε την πόρτα σε μια σειρά άλλων δεινών, όπως η ξηρασία, η πείνα και η πολιτική αστάθεια». Σε αυτή την προειδοποίηση προχώρησε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, το θέμα της οποίας είναι «Νερό και Επισιτιστική Ασφάλεια». Τόνισε, π... (συνέχεια)
21-03-2012
Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου η πληρωμή της δεύτερης δόσης του Μέτρου 144 «Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθρωση λόγω μεταρρύθμισης κοινής οργάνωσης αγοράς», γνωστό και ως 9χίλιαρο. Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ μας, η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων για το πρόγραμμα πρόωρης σύνταξης πρώην και νυν καπνοπαραγωγών έχει προγραμματιστεί για την μεθεπόμενη Τρίτη 3 Απριλίου. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αφ... (συνέχεια)
20-03-2012
Αύξηση της τάξεως του 1,2% στην παραγωγή δημητριακών το 2012, προβλέπει έκθεση της Κομισιόν για τις αγορές των αροτραίων καλλιεργειών. Καλό κλίμα διαπιστώνεται και στον κλάδο των ελαιούχων σπόρων, ενώ η συνολική παραγωγή κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να σημειώσει μείωση το 2012 και να παραμείνει σταθερή με μία περαιτέρω μικρή πτώση το 2013. Παράλληλα, μείωση αναμένεται και για τη συνολική κατανάλωση κρέατος, ενώ δεν προβλέπονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις τα δυο επόμενα χρόνια στην παρ... (συνέχεια)
19-03-2012
Πρόβλημα υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση από την παράνομη εμπορία φυτοπροστατευτικών. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη χρήση επιπρόσθετων μηχανισμών ελέγχου εντός των συνόρων, για την πρόληψη της κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ παραποιημένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία είναι παράνομα. Αυτό αναφέρει ο Επιτρόπος Υγείας της ΕΕ, John Dali, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή, Σπύρου Δανέλλη. Ο μεγαλύτερος όγκος παράνομων φυτοφαρμάκων εισέρχεται στη χ... (συνέχεια)
18-03-2012
Μεγάλες καθυστηρήσεις έχουν οι επιστροφές ΦΠΑ και το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί φόρμουλα για απλοποίηση των διαδικασιών. Οι καθυστερήσεις παρατηρούνται λόγω των εκτεταμένων ελέγχων στα τιμολόγια και τα λοιπά παραστατικά που προσκομίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και αγρότες για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ. Με έγγραφό του που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, προανήγγειλε ριζική αναμόρφωση της όλης διαδικασίας, με στόχο την διαφάνεια αλλά και την επιτ... (συνέχεια)
17-03-2012
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα πλαίσια της συνεχούς αναβάθμισης των προσφερόμενων διαδικτυακών υπηρεσιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, των δημόσιων και ιδιωτικών δομών που συναλλάσσονται με τον Οργανισμό ξεκινά την παροχή πέντε νέων ψηφιακών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες αυτές αφορούν: Υποβολή αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2012. Εκτύπωση επικυρωμένων από το ΥπΑΑΤ βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και κατά κύριο Ε... (συνέχεια)
16-03-2012
Του Δημήτρη Λώλη, Γεωπόνου Είναι αναμφίβολο, ότι το αγροτικό εισόδημα της χώρας μας, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται στον αγροτικό τομέα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - ΚΑΠ της ΕΕ. Είναι εύλογο επίσης, ότι όσο πλησιάζουμε το έτος 2014, που θα ισχύσουν οι όποιες αλλαγές της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2010, το ενδιαφέρον των αγροτών μας για ενημέρωση να είναι μεγάλο. Σήμερα υπάρχει πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλί... (συνέχεια)
15-03-2012
Σε σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτό το διάστημα παραγωγοί και βιομηχανίες για το «κλείσιμο» της φετινής τιμής στα συμβόλαια του ηλίανθου. Ενώ τα διυλιστήρια επιμένουν στα 35 λεπτά/κιλό (πέρσι η τιμή ήταν στα 42 λεπτά/κιλό) οι παραγωγοί μάχονται για 40 λεπτά. Όσον αφορά την καλλιέργεια, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, φέτος οι εκτάσεις υπολογίζεται να αυξηθούν κατά περίπου 10% και να φτάσουν τα 770.000 στρέμματα. Ένας από τους λόγους αυτής της τάσης είναι διότι... (συνέχεια)
13-03-2012
Όσο το δυνατόν ταχύτερα θέλουν να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση δηλώσεων ΟΣΔΕ οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι, για παράδειγμα, μία μεσαία Ένωση με περίπου 5.000 μέλη θα εισπράξει μέσα σε δύο μήνες 150.000 ευρώ και θα ενισχύσει τα ταμεία της με ζεστό χρήμα, σε καιρούς που ούτε η τράπεζα δεν τη δανείζει. Στόχος όλων είναι να συνδεθούν οι Ενώσεις με το σύστημα, ως πύλες εισόδου, από τις 15 Μαρ... (συνέχεια)