Ανακοινώσεις

06-08-2012
Σε ηλεκτρονική καταγραφή όλων των γεωργικών εισροών, οι οποίες θα συνδεθούν με το ΟΣΔΕ για να υπάρξουν διασταυρωτικοί έλεγχοι, θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να βάλει ένα τέλος στη λαθρεμπορία και την παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στη χώρα μας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Αθανάσιος Τσυατάρης, μετά την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στις αγροτικές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, που επλήγησαν από τη χρήση παράνομα εισαχθέντων φυτοφαρμάκων... (συνέχεια)
04-08-2012
Κατόπιν εορτής φθάνει η αύξηση της τιμής παραγωγού για το σκληρό σιτάρι και το κριθάρι, όπως αποκαλύπτει αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Αυγούστου. Οι τελευταίες εμπορικές πράξεις κάνουν λόγο για τιμή γύρω στα 25 λεπτά το κιλό, όταν το μεγαλύτερο μέρος της φετινής σοδειάς έχει φύγει από τα χέρια των παραγωγών στα 20 λεπτά το κιλό. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια που οι καλλιεργητές μένουν με το άχυρο. Σε μεγάλους χαμένους της φετινής σεζόν ... (συνέχεια)
03-08-2012
Φόβους για νέα επισιτιστική κρίση, παρόμοια με αυτή του 2007-08, όταν η ακρίβεια στα τρόφιμα πυροδότησε... βίαιες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο «γεννά» η κακοκαιρία σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η ξηρασία στις ΗΠΑ, που αναφέρεται ως η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών και προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες καλαμποκιού. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, αφού παράγουν το 1/3... (συνέχεια)
01-08-2012
Όπως αποκαλύπτει έρευνα του ΑγροΤύπου που διεξήχθη σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στα χωριά Χαλάστρα, Κύμινα, Άδεντρο κ.λ.π. όπου πρόσφατα προκλήθηκε σοβαρή ζημιά σε μεγάλη έκταση βαμβακοκαλλιέργειας από ζιζανιοκτόνα ρυζιού, τα εισαγόμενα παράνομα φυτοπροστατευτικά δεν περιορίζονται μόνο στο προπανίλ, αλλά περιλαμβάνουν και πολλά άλλα σκευάσματα δραστικών ουσιών, εγκεκριμένων και μη στην Ελλάδα. Κύριο κίνητρο για τις παράνομες εισαγω... (συνέχεια)
31-07-2012
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Eλληνικό αίτημα που αφορά στην πληρωμή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 από τις 16 Οκτωβρίου. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί εντός του Οκτωβρίου φθάνει το 50% της συνολικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 1,1 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί στους γεωργούς στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012. Χωρίς την έγκριση της προκαταβολής, το σύνολο του 100% της ενιαίας ενίσχυσης επρόκειτο να δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.   Όπως τόν... (συνέχεια)
30-07-2012
Λαμβάνοντας υπόψη το διογκούμενο ενδιαφέρον των γεωργών της χώρας μας για την καλλιέργεια της ροδιάς, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (ΕΛ.Γ.Ο.), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη σύνταξη ενός χρήσιμου εγχειριδίου για την καλλιέργεια της ροδιάς. Η πρόσφατη εντατικοποίηση της καλλιέργειας της ροδιάς στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζοντ... (συνέχεια)
28-07-2012
Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου προβλέπεται να φτάσει τους 864 εκ. τόνους (ενώ οι πρώτες προβλέψεις την ανέβαζαν στους 917 εκ. τόνους), κάτι που σχετίζεται ισχυρά με την ξηρασία στις Η.Π.Α., η οποία φαίνεται να είναι η χειρότερη από το 1956. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC), η αμερικανική παραγωγή προβλέπεται να σημειώσει πτώση κατά 50 εκ. τόνους (μείωση κατά το 1/6), με τη διαθεσιμότητα να βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών και την τιμή να ανεβαίνει ... (συνέχεια)
26-07-2012
Την απόφαση πώλησης της ATEBank έλαβε η κυβέρνηση σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου οικονομικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τρίτης σε συνάντηση του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.   Το μέλλον της ΑΤΕ βρίσκεται «στον αέρα» με το κυρίαρχο, μέχρι στιγμής, σενάριο να αφορά την διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα  (συνέχεια)
24-07-2012
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, τα πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν εκτεταμένη ζημία σε 7.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στη Θεσσαλονίκη από την κακή χρήση σε παρακείμενους ορυζώνες ενός ζιζανιοκτόνου που εισήχθη παράνομα στην Ελλάδα και ενός ζιζανιοκτόνου που κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα μας, αλλά δεν είχε έγκριση για το ρύζι, φέρνουν ξανά στο φως της επικαιρότητας την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη να μπει μία τάξη στο χώρο της χρήσης των φυτοπροστατευτικών ουσιών στη χώρα μας. Απο... (συνέχεια)
23-07-2012
Ενίσχυση των νέων αγροτών στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως και στήριξη της ηλικιακής ομάδας 40 - 50 που επιστρέφουν στη γεωργία στα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, θα ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την περίοδο 2014-2020. Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνέντευξη που έδωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» της προηγούμενης Κυριακής: «Υπάρχει, πράγματι, για πρώτη φορά στην ι... (συνέχεια)