Ανακοινώσεις

05-05-2012
Αντιμέτωποι με μια άτυπη στάση πληρωμών από την ΔΕΗ βρίσκονται από τις αρχές του 2012, οι παραγωγοί ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία τον άλλοτε πολλά υποσχόμενο κλάδο φ/β ενώ οι παραγωγοί – επενδυτές (αγρότες και μη) βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής αφού οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες συνεχίζουν να «τρέχουν». Ακόμα και η φημολογία ότι εντός των επομένων ημερών ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΛΑΓΗΕ) θα κα... (συνέχεια)
04-05-2012
Από τις 4 Απριλίου θα είναι διαθέσιμη η δεύτερη δόση στους λογαριασμούς των δικαιούχων πρώην και νυν καπνοπαραγωγών του «9χίλιαρου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, έγινε την Πέμπτη 3 Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων από την Διαχειριστική Αρχή, η πληρωμή της β’ Δόσης 5.705 δικαιούχων του Mέτρου 144, με ποσό πληρωμής 10.099.371,59 ευρώ. Η ενημέρωση των δικαιούχων για τα ποσά πληρωμής τους θα είναι δυνατή από το απόγευμα της Πέμπτης από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. ... (συνέχεια)
03-05-2012
Στη νέα έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών παρουσιάζονται οι βασικότερες εξελίξεις στην αγορά του σιταριού και του αραβοσίτου. Σε ότι αφορά το σιτάρι, η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή της περιόδου 2012/2013 είναι 676 εκ. τόνοι (μείωση κατά 19 εκ. τόνους σε σχέση με την περσινή περίοδο ρεκόρ). Κύρια αιτία για αυτή τη μείωση είναι η πτώση της ευρωπαϊκής παραγωγής λόγω των καταστροφών από παγετό κατά τη διάρκεια του χειμώνα και από τις πρόσφατες ξηρασίες. Αύξηση θα παρουσιάσει η χρή... (συνέχεια)
30-04-2012
Εκ νέου επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, με την οποία επισημαίνεται ότι διαπιστώθηκε πως η οψίμιση στις καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών στην Π.Ε. Σερρών απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, μετά από επιτόπιο έλεγχο που έγινε και τη σύσκεψη που ακολούθησε στο γραφείο του με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου κ. Νικολάου Σφελινιώτη. Το πρόβλημα είχε επισημανθεί σε προηγούμενη επιστολή που εστάλη προς τον ΕΛΓΑ, πριν από ένα μή... (συνέχεια)
29-04-2012
Πενθήμερο ενημερωτικό σεμινάριο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των κηπευτικών, στο οποίο οι συμμετέχοντες δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά, διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής), στη Δράμα. Το θέμα της εκπαίδευσης είναι «Εισαγωγή στο γεωργικό επάγγελμα με κηπευτικά, τεχνική καλλιέργειας των κυριότερων κηπευτικών στο χωράφι και στο θερμοκήπιο» και θα ξεκινήσει την Τετάρτη 9 Μαΐου, ενώ θα ... (συνέχεια)
27-04-2012
Η παραδοσιακή γεωργία καταφέρνει, στις περισσότερες καλλιέργειες, να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες αγροτικών προϊόντων σε σχέση με την οργανική/βιολογική, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα δεν θα επαρκούσαν για να θρέψουν τον πληθυσμό της Γης, όμως, από την άλλη, πρέπει να έχουν τη θέση τους στο χωράφι και στο τραπέζι του καταναλωτή. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Βερένα Σόϊφερτ του Τμήματος Γεωγραφίας... (συνέχεια)
26-04-2012
Αμφιλεγόμενες είναι οι εκτιμήσεις για τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος με σιτάρι αφού σε περιοχές όπως η Λάρισα και οι Σέρρες καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 25% και 20% αντίστοιχα ενώ για παράδειγμα στα Τρίκαλα οι εκτάσεις εμφανίζονται μειωμένες. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των Ενώσεων σε άλλες σιτοπαραγωγές περιοχές της χώρας, εκτιμούν ότι η καλλιέργεια κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Σύμφωνα επίσης με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου δεν είναι λίγες οι περιοχέ... (συνέχεια)
25-04-2012
Βοήθεια στους αγρότες οι οποίοι θέλουν να υποβάλλουν διαδικτυακά την Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης προσφέρει μέσω τηλεφώνου ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΠΕΚΕΠΕ 210 8802000 και στη συνέχεια να επιλέγουν το 0 (μηδέν). Οι ώρες λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου είναι καθημερινά 9.30 με 13.30. Το σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης έχει ενεργοποιηθεί για την πλειοψηφία των παραγωγών που παρέλαβαν επιτυ... (συνέχεια)
24-04-2012
Με υπουργική απόφαση διευκρινίζεται το θέμα των ελέγχων των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από τις αρμόδιες εφορίες οι οποίες δεν διαθέτουν ειδικό σχετικό τμήμα. Αναλυτικότερα, με την με αριθμό ΠΟΛ.1097, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1182/Β/10 – 4 – 2012, ορίζονται τα εξής: Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1 της ΑΥΟ ΠΟΛ 1084/2012, οι αιτήσεις επιστροφής μπορούν να υποβάλλονται και στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος τ... (συνέχεια)
23-04-2012
Λίγες μέρες πίσω πήγε χρονικά η σπορά βάμβακος στις πιο πολλές περιοχές της χώρας εφέτος, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των έντονων βροχοπτώσεων την περίοδο, πριν και κατά το Πάσχα.   Με τον καιρό να έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μπήκαν επιτέλους στο χωράφι με τις σπαρτικές τους μηχανές, για να φυτέψουν το προϊόν, στις κύριες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα, το ... (συνέχεια)