Ανακοινώσεις

23-04-2012
Λίγες μέρες πίσω πήγε χρονικά η σπορά βάμβακος στις πιο πολλές περιοχές της χώρας εφέτος, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των έντονων βροχοπτώσεων την περίοδο, πριν και κατά το Πάσχα.   Με τον καιρό να έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μπήκαν επιτέλους στο χωράφι με τις σπαρτικές τους μηχανές, για να φυτέψουν το προϊόν, στις κύριες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα, το ... (συνέχεια)
21-04-2012
Τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στην οποία αναφέρονται οι αλλαγές που θα ισχύσουν στον τρόπο καταβολής των δόσεων του γνωστού 9χίλιαρου των καπνοκαλλιεργητών (Μέτρο 144). Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΦΕΚ η πρώτη δόση αφορά στο «25% της συνολικής απώλειας των άμεσων ενισχύσεων των ετών 2010, 2011 και 2012 σε σχέση με το 2009, χωρίς το ποσό αυτό να μπορεί να υπερβαίνει τα 4.500 ευρώ». Αναλυτικά η τροποποιητική απόφαση αναφέρε... (συνέχεια)
20-04-2012
Το Εργαστήριο Γεωργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της προσπάθειας για συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση των παραγωγών άλλα και όσων επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών διοργανώνει ένα κύκλο σεμιναρίων. Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στις 28 και 29 Απριλίου 2012 με θέμα «Εισαγωγή στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών». Το κόστος συμ... (συνέχεια)
19-04-2012
Ολοκληρώθηκαν σήμερα, 18 Απριλίου μετά από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές σε μια σειρά καθεστώτα, όπως είχε γραφτεί από τον ΑγροΤύπο, για την περίοδο πριν και μετά το Πάσχα. Με αφορμή την εξέλιξη των πληρωμών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε: « Συνεχίζουμε το έργο μας χωρίς καμία καθυστέρηση για τις πληρωμές των αγροτών, όσον αφορά το 2011 ενώ λαμβάνουμε και όλα τα μέτρα ώστε να εξελιχτούν ομαλά και οι πληρωμές του 2012. Η ομαλή πορεία της χρηματοδότησης τη... (συνέχεια)
18-04-2012
Απαγορευμένα φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας διακινούνται στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς ολοένα και περισσότεροι καλλιεργητές πέφτουν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης αγροχημικών που έχουν τεθεί εκτός νομού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, τα ποσοστά χρήσης φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί από την Ε.Ε. έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από 7% το 2008, σε 15% το 2010, ενώ η τάση παραμένει αυξητική για τους πρώτους μήνες του 2012... (συνέχεια)
17-04-2012
Μεγάλες αντιδράσεις και έντονη ανησυχία προκάλεσε η αναγραφή για απαγόρευση φύτευσης της πατάτας Νάξου στην ετικέτα με την τιμή και την προέλευση του προϊόντος, που διατίθεται από γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.   Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση μετά την προώθηση ηλεκτρονικού μηνύματος που δημοσίευσαν ιστοσελίδες και blogs που αναφερόταν σε αυτή την οδηγία στην ετικέτα, σημειώνοντας, ότι η “ράτσα” της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την ανα... (συνέχεια)
11-04-2012
Από ένα Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης , μάθαμε ότι η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης έχει εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή υπερσύγχρονης λαχαναγοράς στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg.Με απλά λόγια, μια ελληνική ΔΕΚΟ επενδύει στη γειτονική μας χώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του moneypost.gr, το κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι για το ελληνικό κράτος το κέρδος δεν θα ξε... (συνέχεια)
10-04-2012
Τριγμούς σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα και δη στην αγορά αγροτικών εφοδίων προκαλεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο της ΕLFE Ελληνικά Λιπάσματα. Η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία του κλάδου διάγει τη δική της Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς όμως προοπτική… Ανάστασης στον ορίζοντα. Τα αποθέματα σε αμμωνία επαρκούν μόνο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κι αν δεν βρεθεί λύση, η παραγωγή θα είναι αδύνατη. Η μικρή παράταση ζωής που έδωσε η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ πριν από δύο περίπου εβδομάδες φθάνει στ... (συνέχεια)
09-04-2012
Σε λίγο καιρό θα πληρωθεί το ποιοτικό παρακράτημα για το σκληρό σιτάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες (πηγή: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ – φύλλο Σαββάτου 7/4/2012) το ποσό θα ανέλθει στα 9 ευρώ/στρέμμα. Πάντως είναι πολλοί οι φίλοι παραγωγοί που θα μείνουν απλήρωτοι αφού τον τελευταίο καιρό στον ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούσαν να βρουν τους παραγωγούς που πιστοποιήθηκαν κατά AGRO και να τακτοποιήσουν τα στοιχεία τους με το ΚΕΠΥΟ.  Η ταυτοποίηση αυτή, για πολλούς παραγωγούς δεν ήταν εύκολη και σε πολλές περιπτώσε... (συνέχεια)