Ανακοινώσεις

09-04-2012
Σε λίγο καιρό θα πληρωθεί το ποιοτικό παρακράτημα για το σκληρό σιτάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες (πηγή: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ – φύλλο Σαββάτου 7/4/2012) το ποσό θα ανέλθει στα 9 ευρώ/στρέμμα. Πάντως είναι πολλοί οι φίλοι παραγωγοί που θα μείνουν απλήρωτοι αφού τον τελευταίο καιρό στον ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούσαν να βρουν τους παραγωγούς που πιστοποιήθηκαν κατά AGRO και να τακτοποιήσουν τα στοιχεία τους με το ΚΕΠΥΟ.  Η ταυτοποίηση αυτή, για πολλούς παραγωγούς δεν ήταν εύκολη και σε πολλές περιπτώσε... (συνέχεια)
07-04-2012
Το χάλκινο μετάλλιο στην εισαγωγή παρθένου ελαιόλαδου δίνει η Κίνα στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Πεκίνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 3η θέση, αποσπώντας μερίδιο 23% ενώ μόλις τρεις χώρες πραγματοποιούν το 95% των εισαγωγών στην αχανή κινεζική αγορά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελαιόλαδο αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα σχετικά άγνωστο διατροφικό προϊόν για τους Κινέζους καταναλωτές ενώ η υψ... (συνέχεια)
06-04-2012
Ενεργό μόνο για τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει πέρυσι την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ με οποιονδήποτε τρόπο (μέσω διαδικτύου, τηλεφωνικά, με επιστολή) και δεν την ανακάλεσαν μέσω νέας αίτησης σε κάποια Πύλη Εισαγωγής είναι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ηλεκτρονικό σύστημα έχει ενεργοποιηθεί για την πλειοψηφία των παραγωγών που παρέλαβαν επιτυχώς στοιχεία πρόσβασης στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης κωδ... (συνέχεια)
04-04-2012
Τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι του προγράμματος ενίσχυσης Νέων Αγροτών του Μέτρο 112 του ΠΑΑ, περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία υπογράφει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια οι δικαιούχοι με μια υπεύθυνη δήλωση η οποία θα αναφέρει ότι δεν έχουν κληθεί για εκπαίδευση από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, μέχρι το τέλος της τριετίας από την ημερομηνία έγκρισης, μπορούν να προχωρήσουν κανονικά στ... (συνέχεια)
03-04-2012
Το ενδιαφέρον τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας αγοράς για περισσότερο ποιοτικό σκληρό σιτάρι, το οποίο έχει τις προϋποθέσεις να παράξει η Ελλάδα, επεσήμανε ο επικεφαλής του τμήματος αγορών της Barilla Κώστας Θεοχαρίδης, σε εκδήλωση για την καλλιέργεια των σιτηρών που οργάνωσε η εταιρεία BASF Ελλάς ABEE. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού, αυτή εμφανίζεται αυξημένη ανά έτος: Ενδεικτικά η παραγωγή σιταριού σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθε το 2005 στους 621 εκα... (συνέχεια)
02-04-2012
Άνοιξε το πρόγραμμα για την πρόωρη συνταξιοδότηση των καπνοπαραγωγών, με την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης ‐ φακέλων υποψηφιότητας να γίνεται από 4 Απριλίου έως και 5 Μαΐου. Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος το ύψος της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στα 9.000.549 ευρώ, ενώ το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης για κάθε δικαιούχο φτάνει μέχρι τα 6.000 ευρώ και καταβάλλεται σε τέσσερις ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις. Το ύψος της ετήσιας αποζημίωσης για κάθε δικαιούχο φτάνει μέχρι... (συνέχεια)
01-04-2012
Η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία των πολιτών και το ίδιο το οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης επιβάλλουν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη αγροτική παραγωγή και, συνεπώς, μια πιο πράσινη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ίσως ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι με οικονομικά κίνητρα για τους παραγωγούς και αυτό, με τη σειρά του, είναι κάτι «που δεν μπορεί να περιμένει», όπως τόνισε σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) εν όψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ, ο καθηγητής Alan Mathews. ... (συνέχεια)
31-03-2012
Με επιπλέον δύο λεπτά στην τιμή-βάση για τις διαπραγματεύσεις των φετινών συμβολαίων καλλιέργειας του ηλίανθου, στα 37 λεπτά δηλαδή, έκλεισε η Ομάδα Παραγωγών του Φωτολίβους Δράμας. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η τιμή εκκίνησης ήταν τα 35 λεπτά το κιλό. Η Ομάδα της Δράμας πέτυχε μετά από επίμονες προσπάθειες να κλείσει συμβόλαια για όλα τα μέλη της με 37 λεπτά το κιλό. Κι ενώ οι συνθήκες ευνοούσαν για αύξηση της τιμής από την πλευρά των βιομηχανιών βιοντίζελ, τελικά ο μόνος τρόπος γι... (συνέχεια)
30-03-2012
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε με σχετική του ανακοίνωση, ότι υπεγράφη την Παρασκευή 30 Μαρτίου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η απόφαση που αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Πιο αναλυτικά, για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), προκειμένου για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το έτος 2012, ακολουθούνται οι κατωτέρω διαδικασίες:... (συνέχεια)
29-03-2012
Τελικά οι μειώσεις στις αγροτικές ενισχύσεις θα είναι μικρότερες από ότι αναμέναμε ανακοίνωσε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ Ιωάννης Κολυβάς, κατά τη διάρκεια ημερίδας για την αναζήτηση της πορείας του Ελληνικού ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς το πρωί της Πέμπτης 29 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι ενισχύσεις θα μειωθούν 5% με 9%, ενώ θα εξαιρούνται οι περιοχές Natura, οι βιολογικές καλλιέργειες ... (συνέχεια)