Ανακοινώσεις

29-03-2012
Τελικά οι μειώσεις στις αγροτικές ενισχύσεις θα είναι μικρότερες από ότι αναμέναμε ανακοίνωσε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ Ιωάννης Κολυβάς, κατά τη διάρκεια ημερίδας για την αναζήτηση της πορείας του Ελληνικού ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς το πρωί της Πέμπτης 29 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι ενισχύσεις θα μειωθούν 5% με 9%, ενώ θα εξαιρούνται οι περιοχές Natura, οι βιολογικές καλλιέργειες ... (συνέχεια)
27-03-2012
Για ισχυρό ρεύμα επιστροφής των νέων στα χωριά, καθώς 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φλερτάρουν με την ιδέα επαναπροσδιορισμού του τρόπου ζωής και εγκατάλειψης των μεγαλουπόλεων, κάνει λόγο ειδική δημοσκόπηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), στοιχεία της οποίας παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. To 68,2 των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει… στις ρίζες, ενώ περίπου το 50% επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τoν αγροτικό τομέα. Με βάση την έρευνα το 68,... (συνέχεια)
26-03-2012
Με σοβαρές ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες λιπασμάτων προχωρά φέτος η προετοιμασία των εαρινών καλλιεργειών, καθώς τα προβλήματα στη λειτουργία των ELFE (Ελληνικά Λιπάσματα), σαν αποτέλεσμα των θεμάτων ρευστότητας και των δικαστικών εμπλοκών της οικογένειας Λαυρεντιάδη, έχει σαν αποτέλεσμα να ικανοποιούνται με το… δελτίο οι παραγγελίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι ελλείψεις σε λιπάσματα είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές, ενώ μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον των αγροτών γι... (συνέχεια)
24-03-2012
Στο 5,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην συνολική εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2,1% που είχε καταγραφεί το 2006 σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία θα παρουσιασθεί επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Απριλίου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα αιολικά πάρκα κάλυψαν το 68% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας το 2011. Ακολούθησαν τα φωτοβολταϊκά με 21,6%, η ισχύς των οποίων σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση το ... (συνέχεια)
23-03-2012
Σε πληρωμές 50 δικαιούχων για «Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης)» προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.   Σύμφωνα με όσα αναφέρονται το συνολικό ποσό πληρωμής ανέρχεται σε 1.067.034,63 ευρώ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Στις 23/03/2012 ξεκίνησαν οι πληρωμές του Μέτρου 1.2.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για Επενδύσεις Μικρού Κόστους στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Μικρά Σχέδια Βελτίωσης). Aφορά 50 δικαιούχους και το συνολικό ποσό... (συνέχεια)
22-03-2012
«Αν δεν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό της γεωργίας με σύνεση», μιας και η γεωργία είναι, μακράν, ο κύριος «χρήστης» γλυκού νερού, «θα αποτύχουμε να τερματίσουμε την πείνα, ενώ θα ανοίξουμε την πόρτα σε μια σειρά άλλων δεινών, όπως η ξηρασία, η πείνα και η πολιτική αστάθεια». Σε αυτή την προειδοποίηση προχώρησε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου, το θέμα της οποίας είναι «Νερό και Επισιτιστική Ασφάλεια». Τόνισε, π... (συνέχεια)
21-03-2012
Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου η πληρωμή της δεύτερης δόσης του Μέτρου 144 «Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθρωση λόγω μεταρρύθμισης κοινής οργάνωσης αγοράς», γνωστό και ως 9χίλιαρο. Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ μας, η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων για το πρόγραμμα πρόωρης σύνταξης πρώην και νυν καπνοπαραγωγών έχει προγραμματιστεί για την μεθεπόμενη Τρίτη 3 Απριλίου. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αφ... (συνέχεια)
20-03-2012
Αύξηση της τάξεως του 1,2% στην παραγωγή δημητριακών το 2012, προβλέπει έκθεση της Κομισιόν για τις αγορές των αροτραίων καλλιεργειών. Καλό κλίμα διαπιστώνεται και στον κλάδο των ελαιούχων σπόρων, ενώ η συνολική παραγωγή κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να σημειώσει μείωση το 2012 και να παραμείνει σταθερή με μία περαιτέρω μικρή πτώση το 2013. Παράλληλα, μείωση αναμένεται και για τη συνολική κατανάλωση κρέατος, ενώ δεν προβλέπονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις τα δυο επόμενα χρόνια στην παρ... (συνέχεια)
19-03-2012
Πρόβλημα υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση από την παράνομη εμπορία φυτοπροστατευτικών. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη χρήση επιπρόσθετων μηχανισμών ελέγχου εντός των συνόρων, για την πρόληψη της κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ παραποιημένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία είναι παράνομα. Αυτό αναφέρει ο Επιτρόπος Υγείας της ΕΕ, John Dali, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή, Σπύρου Δανέλλη. Ο μεγαλύτερος όγκος παράνομων φυτοφαρμάκων εισέρχεται στη χ... (συνέχεια)
18-03-2012
Μεγάλες καθυστηρήσεις έχουν οι επιστροφές ΦΠΑ και το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί φόρμουλα για απλοποίηση των διαδικασιών. Οι καθυστερήσεις παρατηρούνται λόγω των εκτεταμένων ελέγχων στα τιμολόγια και τα λοιπά παραστατικά που προσκομίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και αγρότες για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ. Με έγγραφό του που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, προανήγγειλε ριζική αναμόρφωση της όλης διαδικασίας, με στόχο την διαφάνεια αλλά και την επιτ... (συνέχεια)