Ανακοινώσεις

07-03-2012
Εντός της ημέρας (Τετάρτη 7 Μαρτίου) πιστώνονται στους λογαριασμούς των βαμβακοκαλλιεργητών τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί που θα εισπράξουν 70,5 ευρώ το στρέμμα (παρακράτηση 9% επιβάλλεται σε όσους εξ αυτών εισπράττουν συνδεδεμένη πάνω από 5.000 ευρώ). Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί που θα εισπράξουν 70,5 ευρώ το στρέμμα. Στην πληρωμή δεν μπαίνουν τελικά 2.300 καλλιεργητές που... (συνέχεια)
06-03-2012
Αύξηση 6,38%, που αντιστοιχεί σε 32.946 θέσεις εργασίας, σημείωσε την τελευταία τετραετία ο αριθμός των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση. Προγράμματα, όπως αυτό για τη μίσθωση αγροτικής γής, η λειτουργία νέων γεωργικών σχολών και αγροτο-σεμινάρια, λειτουργούν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση αυτή.  Μπορεί από το 1960 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 οι άνθρωποι να εγκατέλειπαν την ύπαιθρο για τη μεγαλόπολη, σήμερα όμως οι ... (συνέχεια)
04-03-2012
Χρήμα σε τευτλοκαλλιεργητές και βαμβακοπαραγωγούς φέρνει ο Μάρτης, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, την Παρασκευή 2 του μήνα πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων με τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα τεύτλα και τη Δευτέρα 5 Μαρτίου με τα ποσά της συνδεδεμένης στο βαμβάκι. Tο ποσό για τη συνδεδεμένη στα ζαχαρότευτλα ανέρχεται κοντά στα 32 ευρώ το στρέμμα και για το βαμβάκι στα 70 ευρώ το στρέμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσό για τη συνδεδεμέν... (συνέχεια)
03-03-2012
Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός της Νέας ΚΑΠ μετά το 2013 ο οποίος έχει καθοριστεί στα 418,4 δισ. ευρώ, επεσήμανε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Dacian Ciolos κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους Έλληνες δημοσιογράφους στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σύνταγμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Νέας ΚΑΠ θα διατηρηθεί στα επίπεδα που έχουν ανακοινωθεί τόνισε ο Επίτροπος Γεωργίας προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει πάντα «σε αναλογία με... (συνέχεια)
02-03-2012
Όπως την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος θα δοθεί η δυνατότητα διαδικτυακής υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης, η οποία εκτός της Αίτησης Ενίσχυσης διαφόρων καθεστώτων προς ΟΠΕΚΕΠΕ, περιλαμβάνει την Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του ΕΛΓΑ και την ετήσια ανανέωση της εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, φέτος θα δίνεται η δυνατότητα η Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης να έχει μεταβολές και στα γεωχωρικά δεδομένα σε σύγκριση... (συνέχεια)
01-03-2012
Για τις δυνατότητες της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Δράμα.   Η ημερίδα με θέμα: Αγριαγκινάρα. Η νέα κερδοφόρος καλλιέργεια, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 10.30 π.μ. στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δ... (συνέχεια)
29-02-2012
Για τις δυνατότητες της καλλιέργειας των φασολιών, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Δράμα.  Η ημερίδα με θέμα: Φασόλια. Τεχνική καλλιέργειας, οικονομικά αποτελέσματα, θα διεξαχθεί την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 10.00 π.μ. στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).  Η καλλιέ... (συνέχεια)
28-02-2012
Για να τρέφεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, η γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξάνεται κατά 3% ετησίως έως το 2030: προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή, οι εμπειρογνώμονες των χωρών με αναδυόμενη οικονομία θεωρούν απαραίτητη μια πράσινη επανάσταση που θα βασίζεται σε προγράμματα ευρείας κλίμακας, στην επιλογή των καλλιεργειών και στην καλύτερη συνεργασία. Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη. Με τη γεωργική γη που μειώνεται εξαιτίας της αστικοποίησης, της βιομηχανοποίησης, ο κόσμος πρέπει να α... (συνέχεια)
25-02-2012
Ποιος να φανταζόταν ότι η ιδέα που ξεκίνησε ως αστείο από μια παρέα στην Κρήτη, θα γινόταν ένα από τα αγαπημένα ποτά της Γερμανίας! Ο Μιλτιάδης Ρουμελιώτης θυμάται εκείνο το βράδυ στο Ρέθυμνο που παρήγγειλε να πιει ρετσίνα με κόλα. Στο πέμπτο μπουκάλι και μέσα σε διάθεση ευφορίας, του πέρασε από το μυαλό να εμφιαλώσει το μείγμα και να το παρουσιάσει στον τόπο όπου ζει κι εργάζεται, τη Γερμανία. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα μετανάστη, που τελικά αποδείχτηκε θαυματουργό, μετέτρεψε ... (συνέχεια)
24-02-2012
Θεμελιώδεις είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην αλυσίδα εφοδιασμού των λιπασμάτων για να «ανθίσει» ο τομέας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Rabobank. Η αστάθεια στις τιμές των λιπασμάτων την τελευταία τετραετία, έχει αλλάξει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των κέντρων των αποφάσεων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού λιπασμάτων, οι οποίοι δείχνουν να «τα έχουν χαμένα», πραγματοποιώντας σπασμωδικές κινήσεις. Kατά τη διάρκεια του 2011 σημειώθ... (συνέχεια)