Ανακοινώσεις

28-11-2011
Τις ενέργειες, τις οποίες περιλαμβάνει η τεχνική υποστήριξη της καλλιέργειας του μαλακού σιταριού παρουσιάζει το Ινστιτούτο Σιτηρών. Σύμφωνα με τους γεωπόνους του Ινστιτούτου, σε γενικές γραμμές η τεχνική υποστήριξη που προτείνεται για την καλλιέργεια του μαλακού σιταριού ισχύει και για τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα σιτηρά με μία διαφοροποίηση μόνο, τη λίπανση.Άλλωστε, όπως αναφέρεται, είναι γνωστό ότι η θεαματική αύξηση των αποδόσεων και της παραγωγικότητας στη γεωργία προέρχονται από τη συνδυασμένη... (συνέχεια)
26-11-2011
Υπολογίζεται πως 200 δισεκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού το χρόνο πωλούνται παγκοσμίως ενώ μόνο στις ΗΠΑ οι πωλήσεις αυτές φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια μπουκάλια ετησίως.      Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι 109 λίτρα ανά άτομο ενώ σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνονται 115.000.000 κυβικά μέτρα. Τα κέρδη της βιομηχανίας μεταλλικού νερού αγγίζουν τα 60 δισεκατομμύρια ενώ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν εταιρείες κολοσσοί όπως η Nestle, η... (συνέχεια)
25-11-2011
Το πεκάν, ένας ξηρός καρπός που μοιάζει με το καρύδι, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά - Ανθεκτική η καλλιέργειά του, χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Μεγάλα κέρδη υπόσχεται η εναλλακτική καλλιέργεια του εξωτικού πεκάν από τη Βραζιλία, ενός ξηρού καρπού που μοιάζει με το καρύδι και κερδίζει διαρκώς έδαφος στην ελληνική αγορά. Όντας μια άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα, ελάχιστοι είναι σήμερα οι καλλιεργητές πεκάν και ως εκ τούτου η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εισα... (συνέχεια)
24-11-2011
Πάνω από 70.000 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου παραμένουν αδιάθετοι, όπως επισημάνθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και αποφασίσθηκαν σειρά μέτρων για τον έλεγχο της διακίνησης των εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού, Κώστα Σκανδαλίδη και με την συμμετοχή των υφυπουργών Δριβελέγκα και Ροντούλη, του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιαννακίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Ξανθόπουλου, τ... (συνέχεια)
23-11-2011
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου αγριαγκινάρας από τον Όμιλο Apollo Capital Group και των θυγατρικών του εταιριών Ελληνική Βιομάζα Α.Ε. και Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε. με τον απολογισμό να μετρά 7.000 στρέμματα που έχουν σπαρθεί και 300 αγρότες περίπου που συμβλήθηκαν με την εταιρία και ήδη πληρώθηκαν με 50 ευρώ το τόνο. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2010 οπότε και ανακοίνωσε την εγκατάσταση δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρή... (συνέχεια)
22-11-2011
Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 10,5 εκατ.ευρώ.   Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010 – Δεκέμβριος 2010, στις ακόλουθους Νομούς :    Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λακωνίας, ... (συνέχεια)
21-11-2011
Με 60 ευρώ το στρέμμα για αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες από τους πρώην καπνοκαλλιεργητές και με 93,6 ευρώ το στρέμμα για την ολοκληρωμένη των νυν καπνοκαλλιεργητών, πρόκειται να προκηρυχθούν τα δύο γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα του καπνού. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου (ΦΕΚ Β΄ 2624/2011), η Δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» θα εφαρμοστεί σε περίπου 200.000 στρέμματα και η Δράση 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Δ... (συνέχεια)
20-11-2011
Βασική επιδίωξη και προσανατολισμός της λίπανσης των καλλιεργειών, είναι η επαναφορά στο έδαφος των ποσοτήτων λιπαντικών στοιχείων που απομακρύνονται με τη συγκομιδή  των γεωργικών προϊόντων, ή της  παραγόμενης  βιομάζας  γενικότερα, αναφέρει σε σειρά οδηγιών προς τους παραγωγούς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας.Παράλληλα, στόχος της λίπανσης είναι και η αναπλήρωση του εδάφους με τα θρεπτικά στοιχεία που χάνονται με την έκπλυση και τη διάβρωση ή δεσμεύονται στο έδαφος ε... (συνέχεια)
19-11-2011
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο ιπποφαές με εκπαιδευτή τον κ. Δαουτόπουλο Γιώργο τ. Καθηγητή Γεωπονίας στο Α.Π.Θ.   Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 16 ωρών και περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιέργεια του ιπποφαούς από την προετοιμασία του χωραφιού, την επιλογή της ποικιλίας, τη φύτευση, την βιολογική του καλλιέργεια και τη συγκομιδή. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν και οι προοπτικές του ... (συνέχεια)
18-11-2011
Χορτάσαμε κατεψυγμένο αρακά. Καιρός να μάθουμε πως να καλλιεργούμε το δικό μας φρέσκο και νόστιμο αρακά!  Σπόροι Αρακά Για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια αρακά, θα πρέπει να προμηθευτείτε σπόρους αρακά. Θα τους βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα, ή από φίλους και γνωστούς. Οι σπόροι είναι πιθανό να έχουν μία επικάλυψη από μία χημική ουσία (μυκητοκτόνο) που εμποδίζει την προσβολή από μύκητες. Το μυκητοκτόνο είναι χρωματισμένο με πράσινο, ροζ, μπλε ή κόκκινο χρώμα, ώστε να μη κάνει κάπ... (συνέχεια)