Ανακοινώσεις

20-10-2011
Για τις 26 Οκτωβρίου 2011 ήταν να καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών η προκαταβολή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2011, αλλά η 4ήμερη απεργία των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ (17-20 Οκτωβρίου)  ενδέχεται να πάει λίγο πίσω την πληρωμή, ενώ η εξόφληση του άλλου 50% θα γίνει το διάστημα 15-20 Δεκεμβρίου 2011.   Παράλληλα, σύμφωνα με το αν. μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Γιώργο Θεοδωρόπουλο, ο Οργανισμός, όπως και πέρυσι τον Οκτώβριο, προχώρησε σε προγραμμα... (συνέχεια)
19-10-2011
Σε επαγγελματίες αγρότες, νέους έως 35 ετών, άνεργους εγγεγραμμένους στα αρχεία του ΟΑΕΔ ή  νέους αγρότες ηλικίας έως 35 ετών πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) δίνει τη δυνατότητα απευθείας μίσθωσης διαθέσιμου ή κοινόχρηστου αγροτεμαχίου η νέα απόφαση, που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Με την εν λόγω απόφαση , οι ενδιαφερόμενοι θα δεσμεύονται ότι το υπό μίσθωση αγροτεμάχιο θα καλλιεργηθεί με σκοπό την παραγωγή τροφίμων ή ζωοτροφών ή θα χρησιμοπ... (συνέχεια)
18-10-2011
Ποιό είναι το φυτό που προβλέπεται ότι θα διαδραματίσει άμεσα πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων και, παρότι είναι 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, δεν έχει θερμίδες; Πρόκειται για τη στέβια, το θαμνοειδές βότανο ύψους έως ενός μέτρου με φύλλα χρώματος ανοιχτού πράσινου, που ανακαλύφθηκε το 1887 στην Παραγουάη και αρχικά καλλιεργούνταν για να καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών φυλών των Ινδιάνων. Πλέον η χρήση του έχει διαδοθεί και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφή... (συνέχεια)
17-10-2011
Την Κυριακή, 23 Οκτ 2011, στις 11.00, στην αίθουσα Ορφέας του Νέου Σκοπού (του Δήμου Εμμ. Παππά Σερρών) ο Δήμος Εμμ. Παππά με την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: Τοπική Αγροτοδιατροφική Αυτάρκεια.        Ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Καρακώστας είπε: ο Δήμος επιθυμεί να τονίσει για μια ακόμα φορά την σημαντικότητα του αγροδιατροφικού τομέα στην τοπική ανάπτυξη και αξιοποίησε την ευκαιρία με την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτ) για να προσεγγίσει... (συνέχεια)
15-10-2011
Στην μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα οδηγούν οι προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2013. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, αναπροσαρμόζεται το κατ’ έτος εθνικό ανώτατο όριο για κάθε κράτος μέλος (συνολική αξία όλων των χορηγούμενων δικαιωμάτων ενίσχυσης, εθνικό απόθεμα και ανώτατα όρια προσθέτων ενισχύσεων) ως προς κάθε κράτος μέλος, το οποίο για την Ελλάδα ορίζεται στα ακόλουθα επίπεδα: Για το έτος 2014 ορίζεται στα 2.099.920.000 ευρώ, για το 201... (συνέχεια)
13-10-2011
Την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, που θα δέχεται αιτήσεις μίσθωσης για τα τρέχοντα αναρτημένα αγροτεμάχια μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, με τη χρήση των κατάλληλων επιλογών, να μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους και να βλέπουν τα μόριά τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή ... (συνέχεια)
12-10-2011
Οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ, αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στις 12 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα μπορεί να προτείνεται μείωση των άμεσων ενισχύσεων στην επταετία 2013-2019 από 5,3% έως 9,1%, πλην όμως στο διάστημα αυτό θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια, αφού ο προϋπολογισμός των επιδοτήσεων φτάνει τα 14,5 δισ. ευρώ. Γενικότερα, η Ε.Ε προτείνει μια ισορροπημένη κατανομή των ενισχύσεων στα κράτη-μέλη. Προβλέπει αύξηση της ενίσχυσης για όσους έχο... (συνέχεια)
08-10-2011
Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή. Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή. Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει «η ανθισμένη κορυφή εν... (συνέχεια)
07-10-2011
Για τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Επιτροπής, σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013 μας ενημερώνει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει από χτες Πέμπτη με τον προϊστάμενο του γραφείου Βρυξελλών, κ. Γιάννη Κολυβά, σε σεμινάριο των COPA-COGECA. Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Επιτροπής   (1)    Από τα 3 σενάρια της πρότασης της Επιτροπής του Νοεμβρίου του 2010, επιλέγεται το σενάριο της ... (συνέχεια)