Ανακοινώσεις

22-11-2011
Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 10,5 εκατ.ευρώ.   Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010 – Δεκέμβριος 2010, στις ακόλουθους Νομούς :    Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λακωνίας, ... (συνέχεια)
21-11-2011
Με 60 ευρώ το στρέμμα για αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες από τους πρώην καπνοκαλλιεργητές και με 93,6 ευρώ το στρέμμα για την ολοκληρωμένη των νυν καπνοκαλλιεργητών, πρόκειται να προκηρυχθούν τα δύο γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα του καπνού. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου (ΦΕΚ Β΄ 2624/2011), η Δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» θα εφαρμοστεί σε περίπου 200.000 στρέμματα και η Δράση 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Δ... (συνέχεια)
20-11-2011
Βασική επιδίωξη και προσανατολισμός της λίπανσης των καλλιεργειών, είναι η επαναφορά στο έδαφος των ποσοτήτων λιπαντικών στοιχείων που απομακρύνονται με τη συγκομιδή  των γεωργικών προϊόντων, ή της  παραγόμενης  βιομάζας  γενικότερα, αναφέρει σε σειρά οδηγιών προς τους παραγωγούς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας.Παράλληλα, στόχος της λίπανσης είναι και η αναπλήρωση του εδάφους με τα θρεπτικά στοιχεία που χάνονται με την έκπλυση και τη διάβρωση ή δεσμεύονται στο έδαφος ε... (συνέχεια)
19-11-2011
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο ιπποφαές με εκπαιδευτή τον κ. Δαουτόπουλο Γιώργο τ. Καθηγητή Γεωπονίας στο Α.Π.Θ.   Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 16 ωρών και περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλλιέργεια του ιπποφαούς από την προετοιμασία του χωραφιού, την επιλογή της ποικιλίας, τη φύτευση, την βιολογική του καλλιέργεια και τη συγκομιδή. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν και οι προοπτικές του ... (συνέχεια)
18-11-2011
Χορτάσαμε κατεψυγμένο αρακά. Καιρός να μάθουμε πως να καλλιεργούμε το δικό μας φρέσκο και νόστιμο αρακά!  Σπόροι Αρακά Για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια αρακά, θα πρέπει να προμηθευτείτε σπόρους αρακά. Θα τους βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα, ή από φίλους και γνωστούς. Οι σπόροι είναι πιθανό να έχουν μία επικάλυψη από μία χημική ουσία (μυκητοκτόνο) που εμποδίζει την προσβολή από μύκητες. Το μυκητοκτόνο είναι χρωματισμένο με πράσινο, ροζ, μπλε ή κόκκινο χρώμα, ώστε να μη κάνει κάπ... (συνέχεια)
17-11-2011
Από το ερχόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει ευρέως η καλλιέργεια στέβιας στη χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά. Το συγκεκριμένο φυτό έχει αρκετές χρήσεις, ενώ η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Από το 2012 θα ξεκινήσει η καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα, εκτιμά ο Γεωπόνος- ερευνητής, κ. Παύλος Καπόγλου, που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα. Σύμφωνα με τον κ.... (συνέχεια)
15-11-2011
Σύστημα δημοσιονομικών διορθώσεων και διαδικασίες ανάκτησης αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από Εθνικούς ή Κοινοτικούς πόρους, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007−2013, θεσπίζονται με σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Όπως επισημαίνεται οι διατάξεις της προηγούμενης απόφασης για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων στο πλαίσιο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του Ταμείου Συνοχής και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών για την προγραμματική περίοδο 2000−... (συνέχεια)
14-11-2011
Στα γκισέ και τα ΑΤΜ συρρέουν από σήμερα Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, οι δικαιούχοι του 50% της ενιαίας ενίσχυσης για τα δικαιώματα που ενεργοποιήθηκαν το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν εκείνοι που δεν περίμεναν την Δευτέρα αφού από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, τα χρήματα είχαν πιστωθεί και μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ. Επίσης από το μεσημέρι της Δευτέρας θα πιστωθούν αντίστοιχα οι λογαριασμοί των αγροτών που έχουν δηλώσει για την πληρωμή άλλες εμπορικές τράπεζες εκτός της ΑΤΕ ba... (συνέχεια)
10-11-2011
Με αφορμή την επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2011 σε 700.000 περίπου δικαιούχους με συνολικό ποσό πληρωμής 970 εκ. ευρώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληροφορεί ότι τα ποσά πληρωμής που θα καταβληθούν στον κάθε δικαιούχο θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) από την Παρασκευή 11.11.2011 και ώρα 18.00. Επίσης η πρόσβαση στην σχετική εφαρμογή γίνεται απλά με τον προσδιορισμό του ΑΦΜ του δικαιούχου. Η πληρωμή αφορά τους δικαιούχους που υπέβαλλαν εμπρόθεσμα αίτηση... (συνέχεια)
09-11-2011
Για τις δυνατότητες της καλλιέργειας μιας νέας ποικιλίας μήλων, των  Fuji KIKU, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο  Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» στο Κ. Νευροκόπι του νομού Δράμας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας και τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου.Η ημερίδα με θέμα «Η καλλιέργεια της μηλιάς KIKU. Οικονομικά αποτελέσματα, δυνατότητες και προοπτικές» θα διεξαχθεί  την Δευτέρα 1... (συνέχεια)